Wanneer je binnen je bedrijf een vacante positie hebt, zoek je uiteraard de beste invulling. Een kandidaat die perfect aansluit op de functie, met de juiste kwaliteiten en het beoogde kennisniveau. Een sterke vacaturetekst en een wervingscampagne helpen je al een eind op weg, maar toch kan de perfecte match uitblijven. Waarom? Omdat de beste kandidaten vaak al een baan hebben, en daarmee een stuk moeilijker te bereiken zijn.
Maar wat je op zo’n moment niet moet vergeten, is dat de meeste mensen – met het juiste aanbod – openstaan voor een nieuwe baan.
Veel bedrijven richten zich tijdens het recruitmentproces op actief werkzoekenden: de professionals die op LinkedIn aangeven open te staan voor een nieuwe baan. Maar daarmee wordt een interessant deel van de potentiële kandidaten over het hoofd gezien. Een strategie waarmee je naast de groep actief werkzoekenden ook de latent werkzoekenden aanspreekt, kan veel deuren voor je openen.
Maar waar begin je? De motivatie en bereikbaarheid van latent werkzoekenden verschilt in veel opzichten van actief werkzoekenden. Toch kun je, met de juiste strategie en partners, latent werkzoekenden bereiken en overtuigen van een baan bij jouw bedrijf.
Groener gras
Uit onderzoek van ons partnerplatform Indeed blijkt dat de veronderstelling dat slechts een klein deel van de beroepsbevolking beschikbaar is voor een nieuwe baan ongegrond is. Zo blijkt uit de cijfers dat wereldwijd maar liefst 65% van de werknemers binnen 91 dagen na een aanstelling in een nieuwe baan alweer naar vacatures kijkt.
Ook wordt uit het onderzoek duidelijk dat werknemerstevredenheid niet altijd doorslaggevend is voor de keuze om van baan te wisselen of niet. Professionals kunnen prima op hun plek zitten, goede arbeidsvoorwaarden ontvangen en leuke collega’s om zich heen hebben en tóch nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden bij een ander bedrijf.
Voor bedrijven die op zoek zijn naar geschikt personeel betekent dit dus dat de vijver waarin ze vissen een stuk groter is dan gedacht.
Regelmatig op zoek naar vacatures
Door de vele online mogelijkheden die er tegenwoordig zijn, wordt het vinden van vacatures steeds makkelijker. Vacaturesites, werken-bij-pagina’s van bedrijven, social media – werkzoekenden kunnen hun carrièrepad uitstippelen zonder de deur uit te gaan.
Maar hoe vaak zoeken mensen naar een nieuwe baan? Ook op dit vlak zijn de cijfers veelzeggend.
Van de wereldwijde beroepsbevolking speurt 59% minstens één keer per maand naar vacatures. Ruim 22% doet dat wekelijks, en 17% zelfs dagelijks.
Binnen drie maanden alweer op zoek
Dat 65% van de werknemers binnen drie maanden na aanstelling alweer kijkt naar nieuwe vacatures laat zien dat er kansen te over zijn om goed personeel te vinden. Richt je pijlen daarom niet enkel op actief werkzoekenden, maar zorg ervoor dat je vacatureteksten, je werken-bij-pagina, je campagnes, je employer branding, en je online aanwezigheid ook de groep aanspreken die je wellicht al had opgegeven.
Hulp nodig bij het opstellen van een sterke vacaturetekst? Laat je vacature gratis checken door één van onze experts! Deel je vacaturetekst hier, en ontvang een uitgebreid rapport met verbeterpunten, tips en advies.
Bijna tweederde van de beroepsbevolking bestaat dus uit potentiële kandidaten voor jouw functie. Een stuk meer dan je misschien in eerste instantie had verwacht. Desondanks vraagt de groep latent werkzoekenden wel om een iets andere aanpak om ze te overtuigen van een nieuwe baan.
Door actief aanwezig te zijn op platformen waar werkenden zich bevinden, vergroot je je kans om opgemerkt te worden. Op die manier kan de juiste invulling zich snel aandienen, ook al is hij of zij nog maar net gestart in een nieuwe functie.
Millennials kijken vaker naar een nieuwe baan
De beroepsbevolking beslaat verschillende generaties. De jongste generatie, tussen 18 en 35 jaar, wordt aangeduid als de millennials. Deze generatie is vooral veelvuldig op de banenmarkt te vinden. Binnen deze groep kijkt meer dan 80 procent regelmatig naar vacatures.
In Nederland springt binnen de millennials-generatie de groep van 18 tot 24 eruit: 96 procent van hen zoekt naar vacatures.
Strategie om latent werkzoekenden te bereiken
Omdat de groep latent werkzoekenden wellicht niet dezelfde is als de 17% die dagelijks vacatures bekijkt, is het belangrijk om te weten waar je hun aandacht dan wél kunt pakken. Nieuwswebsites, carrièreplatformen, social media — kijk voorbij de vacaturepagina’s en ontdek dat talent veel breder te vinden is.
Om je zoektocht nog gerichter te maken, is het verstandig om een profiel op te stellen van de kandidaat die jij voor ogen hebt voor jouw vacante positie. Waar liggen de interesses van deze persoon? Welke media worden geraadpleegd om informatie in te winnen, en welke juist om ontspanning te vinden? Zodra jouw merknaam aanwezig is op deze plekken, ben je een stap dichter bij je doel.
Vervolgens is het van belang om steeds opnieuw de juiste boodschap te delen met de potentiële kandidaten die je hebt bereikt. Door subtiel in te spelen op nieuwsgierigheid en de behoefte aan verandering, maak je het besluit om over te stappen naar jouw bedrijf steeds aantrekkelijker.
Salaris als belangrijkste motivatie
Dat een groot deel van de beroepsbevolking open staat voor iets anders, mag inmiddels duidelijk zijn. Maar wat trekt mensen het meest aan, als ze kijken naar een nieuwe baan?
Indeed laat zien dat de meest voor de hand liggende reden daadwerkelijk de belangrijkste is: salaris. Op gepaste afstand volgen de locatie, flexibele werktijden, zinvol werk, de werkomgeving en secundaire arbeidsvoorwaarden.
In Nederland wijken de percentages af van de gemiddelde cijfers. Hier is de werkomgeving de op één na meest genoemde factor. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn in ons land belangrijker dan in de andere onderzochte landen.
Behoud je medewerkers
De cijfers in dit artikel zijn veelbelovend voor jouw zoektocht naar talent, maar laten ook een andere kant zien. Het feit dat een groot deel van de beroepsbevolking regelmatig naar vacatures kijkt en zelfs open staat voor een nieuwe baan, betekent ook dat dit binnen jouw organisatie wel eens aan de orde kan zijn.
Gelukkig blijkt ook uit het onderzoek dat je hier als werkgever zeker iets aan kan doen. Naast werknemerstevredenheid is employee engagement, of werknemersbetrokkenheid, minstens zo belangrijk om jouw personeel te behouden. hiermee versterk je namelijk de band tussen merk en werknemer. Als werknemers zich verbonden voelen met de doelen van het bedrijf – de missie en visie – blijven ze aanzienlijk langer op hun plek.
Om vanaf het begin deze betrokkenheid al te versterken, kun je door middel van employer branding je bedrijf als werkgever op een positieve manier laten zien. Een gouden kans om kandidaten te overtuigen!
Gevolgen voor recruitment
De resultaten van dit onderzoek liegen er niet om; ze laten duidelijk zien dat het werven van personeel verder gaat dan actief werkzoekenden benaderen. Als je er niet in slaagt goede specialisten aan te trekken, zou dat best wel eens kunnen liggen aan de beperking die je jezelf oplegt door alleen op actief werkzoekenden de focussen.
De belangrijkste les? Met een goed aanbod en een positief imago kun je tot tweederde van de beroepsbevolking aanspreken en overtuigen van een baan bij jouw bedrijf. Dus richt je vanaf nu ook op latent werkzoekenden, en beperk jezelf niet langer tijdens je zoektocht naar talent.
Wervingsstrategie op maat
Zoek je een langetermijnpartner voor je interne werving? Kies voor &Work. We leren je bedrijf kennen en gaan actief op zoek naar de juiste invulling voor je teams.
Reken op deskundig advies, actieve begeleiding en een transparante werkwijze — en ontmoet talent dat past bij je bedrijf, je mensen, je visie & je ambities.
Tags: Recruitment