Duurzaamheidstips voor op kantoor: wat ga jij doen?

Office buildings green

Duurzaamheid: een issue dat anno 2019 groter is dan ooit. Steeds meer multinationals zoals IKEA, Unilever of Nike richten zich – naast het leveren van kwalitatieve producten en goede service – op duurzaamheid. Onder het mom van ‘corporate sustainability’; een benadering die op lange termijn waarde creëert voor alle stakeholders door een strategie te implementeren die rekening houdt met elke dimensie van bedrijfsvoering. Van ethische, sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid tot culturele, economische en ecologische vraagstukken.
Overigens houden niet alleen de grote jongens zich bezig met duurzaamheid. Ook veel kleinere (startup)bedrijven vinden het belangrijk dat hun spreekwoordelijke voetafdruk zo klein mogelijk is. De inzet van werknemers is hierin onmisbaar. Ook jij kan met een paar simpele aanpassingen duurzamer je werk doen.  Wij helpen je om met kleine veranderingen op kantoor een groot verschil te maken op het gebied van duurzaamheid.

Het zit ‘m in de kleine dingen

De Nederlandse overheid houdt zich actief bezig met het tackelen van milieuproblemen en heeft daarom bepaald dat per 2023 alle kantoorpanden een energielabel C of hoger moeten hebben. Op dit moment heeft bijna de helft van alle Nederlandse kantoorpanden een label D of hoger; ruimte voor verbetering dus. Helaas kun je als werknemer weinig doen aan het energieverbruik op grote schaal van het kantoorpand waar je je werk uitvoert. Eigenhandig het pand isoleren of zonnepanelen op het dak bevestigen is een mooi streven, maar niet realistisch.
Gelukkig kun je ook een hoop kleine dingen doen om milieubewust je werk te doen – zónder dat het je veel moeite kost. Het sleutelwoord is hierin dan ook ‘bewust’. Zodra je weet wat jouw bijdrage kan zijn aan het verduurzamen van jullie kantoor, is de eerste stap gezet!
Tiny windmills on table

Gerecyclede materialen en recyclebaar materiaal

In veel kantoorpanden vind je naast het koffiezetapparaat nog steeds plastic of kartonnen bekers. Daar is op zich niets mis mee; wat je er na gebruik mee doet, dát is van belang. Regelmatig belanden deze bekers namelijk tussen het restafval waardoor ze niet gerecycled kunnen worden. Wetende dat een kantoormedewerker jaarlijks gemiddeld duizend keer koffie of thee pakt, wat gelijk staat aan grofweg drie miljard bekertjes, vormt dit een behoorlijke bult onbruikbaar afval. Zonde, want met een kleine handeling – namelijk het scheiden van afval – kan dit opgelost worden.
Ook inkopen doen voor op het kantoor kan een stuk duurzamer. Trek de verantwoordelijke voor deze inkopen even aan zijn/haar mouw en leg je suggesties voor: op zoek gaan naar producten van gerecycled materiaal en producten inkopen die (indien gescheiden) gerecycled kunnen worden na gebruik. Hiermee draag je als bedrijf aanzienlijk bij aan de vermindering van milieuvervuiling aangezien jullie ‘afval’ de basis vormt voor nieuw materiaal.

Nooit meer verspilde energie

Waar ook flink op bespaard kan worden zijn de energiekosten van een kantoorpand. Terugkomend op de ambitie om zelf zonnepanelen te installeren: ook de mini-handelingen dragen bij aan een groener kantoor. Denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser, stekkerdozen of verlichting.
Als al je collega’s zijn overgestapt op een solide koffiemok – waardoor de bult van drie miljard bekertjes wel aanzienlijk slinkt – ben je er helaas nog steeds niet. Deze mokken zien waarschijnlijk meerdere keren per dag een afwasborstel en waterstraal, om vervolgens aan het einde van de dag in de (halfvolle) vaatwasser te belanden. Dat betekent: heel veel water. Je koffiemok niet omspoelen tijdens je werkdag en ’s middags de vaatwasser pas aanzetten als deze tot de nok toe vol zit, is een stuk duurzamer. En een kleine moeite.
In een doorsnee kantoorpand staan al gauw een tiental computers. Computers die energie in de vorm van elektriciteit nodig hebben om te kunnen functioneren. Energie die ’s nachts wanneer de apparaten niet in gebruik zijn, verloren gaat. Een relatief simpele oplossing voor deze ‘verloren stroom’ is het plaatsen van meervoudige stekkerdozen mét aan-uit-knop. Even de schakelaar omzetten als je naar huis gaat en je stroomlek is gedicht.
Office space desks
Er zijn ongetwijfeld ruimtes in het kantoor waar niet permanent iemand aanwezig is. De wc’s bijvoorbeeld. Of vergaderzalen. Toch blijven de lichten in deze ruimtes vaak branden. En dat is loze energie. De oplossing? Het licht uitdoen als je weggaat, maar dat wordt met alle hectiek van het bedrijfsleven nog wel eens vergeten – begrijpelijk. Wat in die situatie uitkomst kan bieden is een bewegingssensor die het licht inschakelt wanneer iemand de ruimte binnenkomt en uitschakelt wanneer er niemand meer aanwezig is. Een no-brainer, maar wel erg efficiënt.
Over licht gesproken. Grote kans dat jouw kantoor verlicht wordt door conventionele tl-buizen. Die knipperende krengen die harder zoemen dan een bromvlieg. Ze zijn ook nog eens niet echt milieuvriendelijk. Er bestaan wel goede alternatieven voor deze conventionele tl-buizen; ledverlichting of hoogfrequente verlichting maakt namelijk geen gebruik van voorschakelapparaten (welke wel in conventionele tl-verlichting gebruikt worden en wat zorgt voor verloren energie). Door geen gebruik te maken van voorschakelapparaten of starters wordt energie ook daadwerkelijk voor het overgrote deel omgezet in licht, en niet in warmte. Bonus: uit onderzoek blijkt dat conventionele tl-verlichting een negatief effect heeft op je concentratie, ledverlichting heeft dit niet.

Oude gewoontes sterven moeizaam

Het is niet verwonderlijk dat we pas sinds de afgelopen twee decennia echt bezig zijn met het klimaat. Voorheen was het simpelweg geen issue. De consequenties waren niet bekend en gedreven door de successen van de verschillende revoluties werd onze planeet bijna tot op de laatste druppel olie uitgeperst. Nu weten we beter. Maar ons gedrag daadwerkelijk aanpassen op de situatie is een tweede. Veel oude gewoontes zijn hardnekkig en zijn moeilijk weg te denken uit het bedrijfsleven.
Een simpel voorbeeld van hoe duurzaamheid verhinderd wordt door zo’n gewoonte is het veelvuldig gebruikmaken van de printer. ‘Even de agenda printen voor alle leden van de vergadering’ omdat het ‘wel zo makkelijk’ is. Klopt, makkelijk is het zeker maar totaal niet milieuvriendelijk. Draai deze gewoonte dus de nek om en lees je documenten voortaan alleen nog digitaal. De bomen zijn je dankbaar.
Een andere eeuwenoude kantoortraditie is de tosti-ham-kaas in de lunchpauze. Iedereen is zich ervan bewust dat vlees eten niet duurzaam of milieuvriendelijk is, maar vlees helemaal verbannen uit je eetpatroon is vaak ontzettend moeilijk. Doe het daarom in stapjes of met mate. Door op kantoor geen vlees meer te eten – dus maak van die tosti-ham-kaas gewoon een tosti-kaas – schrap je toch al vijf dagen in de week één maaltijd met vlees.
Bicycle on the street

Van A-naar-Bewust reizen

Het grootste inkoppertje in dit artikel vind je hier: neem vaker de fiets. Dit kun je weliswaar niet óp kantoor doen, maar wel náár kantoor. Je staat niet meer in de file, krijgt met gemak je dertig minuten beweging per dag en je draagt ook nog eens bij aan de vermindering van de uitstoot van uitlaatgassen.
Natuurlijk is de fiets nemen naar het kantoor niet voor iedereen realistisch. Maar af en toe carpoolen met collega’s kan ook al helpen om aan je goede voornemen te beantwoorden om duurzamer en milieuvriendelijker te werken. Met vier zitplaatsen gevuld is de uitstoot van uitlaatgassen die jullie normaal gesproken produceren nog maar een kwart van wat het was. Gezellig én klimaatbewust.

Draag je (kleine) steentje bij

Dat je niet direct de consequenties ziet van je bewuste daden is niet gek; duurzaamheid is geen kwestie van vandaag-verandering-morgen-verbetering. Maar jouw bijdrage is op lange termijn wel heel veel waard. Gebruik daarom deze tips om jouw kantoor en werkwijze zo duurzaam en klimaatvriendelijk mogelijk te maken. Je mag het verschil dan misschien nooit zien – je houdt er wel een goed gevoel aan over. En dat verschil maak je echt wel.

Tags: , ,

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen