Werkervaring op je cv noteren? 11 praktische tips hoe je het kan presenteren

Bedankmail na sollicitatiegesprek

Eerder gaven we je op ons blog een aantal punten die je als checklist kunt gebruiken bij het samenstellen van je cv. Deze week voegen we daar nog iets aan toe: de weergave van je relevante werkervaring. Want hoe ver moet je precies terug in de tijd gaan, bij het weergeven van je werkervaring op je cv? Wat te doen als je geen werkervaring hebt die aansluit bij de vacature waar je op wilt reageren? Hoe laat je je cv vaardigheden optimaal tot uitdrukking komen? Als het antwoord op deze vragen gaat googlen, ben je uren verder. Doe je voordeel met onze checklist!

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

PHP Developer

Wirelab, Amsterdam

Software Tester

Fysicon, Oss

PHP Developer

Wirelab, Enschede

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Selecteer alleen wat recent en relevant is

Je hoeft niet al je werkervaring in je cv op te nemen – je ervaring van de afgelopen jaren is over het algemeen ruim voldoende. En uiteraard neem je alleen de werkervaring op die relevant is voor de vacature waar je op reageert.
Hoe bepaal je welke werkervaring je wel of niet opneemt?
Zie je cv als een stuk land. Net als bij elk stuk land is de hoeveelheid ruimte die je hebt niet oneindig. Het doel en het verwachte rendement van een stuk onroerend goed bepalen uiteindelijk of het gebouwd wordt en hoeveel oppervlakte het krijgt toegewezen. Zo moet je ook omgaan met het opnemen van je werkervaringen in je cv.

2. Geen relevante ervaring? Geen zorgen

Heb je geen relevante werkervaring? Leg dan de nadruk in je cv zoveel mogelijk op de vaardigheden die enigszins aansluiten bij de functie in de vacature. Vergeet ook niet eventuele nevenactiviteiten en studieprojecten mee te nemen. Een goed geschreven motivatiebrief helpt je daarbij. In je motivatiebrief kun je namelijk nog eens haarfijn toelichten waarom jij de ideale persoon bent voor de functie.

3. Maak slim gebruik van opsommingen

Het kan zijn dat je specifieke werkervaring uitgebreid wilt toelichten, omdat deze relevant is voor de vacature waarop je reageert. Vergeet dan niet dat elk onderdeel van je cv snel te lezen moet zijn. Een opsomming met bulletpoints kan je daarbij helpen, mits je deze op de juiste manier gebruikt: maximaal vijf bulletpoints per functie houdt je tekst goed leesbaar. Gebruik je meer bulletpoints, dan wordt het visueel al gauw te veel en haakt je lezer sneller af.

werkervaring op je cv

4. Jargon? Gebruik het met mate

We kennen het allemaal: de neiging om meer jargon te gebruiken dan begrijpelijk is voor een buitenstaander. Je wilt graag laten zien dat je kennis van zaken hebt. Uiteindelijk wil je dat je cv begrijpelijk is. Ook voor een persoon die inhoudelijk minder betrokken is bij de functie waarop jij reageert. Want er is natuurlijk altijd een kans dat niet je toekomstige manager, maar een recruiter, zijn assistent of iemand van de directie je cv als eerst ziet.
Richt je daarom op leesbaarheid en duidelijkheid bij het schrijven van je cv, en wat minder op het overkomen als een alwetende professional. Je cv is niet de plaats om allerlei inhoudelijke zaken van A tot Z uit te leggen. Kortom: gebruik jargon in beperkte mate.

5. Geef ze de feiten en cijfers

Lukt het je om je werkervaring in cijfers uit te drukken? Doe dit dan vooral. Kun jij je prestaties kwantificeren, dan heeft je toekomstige werkgever gelijk een helder en concreet beeld van waar je toe in staat bent.
Kun je bijvoorbeeld aangeven hoeveel mensen er zijn beïnvloed door jouw werk? Of hoeveel klanten jij in je portfolio hebt gehad? Schroom dan niet, en geef de wereld jouw cijfers.

6. Ga een stap verder – verplaats je in de beslisser

Bekijk de situatie eens vanuit het perspectief van je toekomstige werkgever. Je hebt een cv voor je en bekijkt de werkervaring van de betreffende persoon. Wat wil je graag zien? Dat die persoon alleen maar opleidingen heeft gevolgd en banen heeft gehad, of dat hij of zij ook daadwerkelijk resultaten heeft geboekt?
Alleen een mooi overzicht presenteren van je werkervaringen met toelichtingen is meestal niet voldoende. Bovendien laat je een mooie kans liggen als je niet probeert net dat beetje extra te communiceren met de weergave van je werkervaring.
Als jij bij iedere relevante werkervaring met een toelichting kunt aangeven wat het je werkgever aan jou had, zal degene die je cv leest dit sneller oppikken. Niet alleen laat je aan hem of haar zien waar je toe in staat bent, je laat ook concreet zien waarom jij een aanwinst kan zijn voor zijn of haar bedrijf.

7. Vertel niet over je softskills, maar laat ze zien

In het verlengde van punt 6: niks is abstracter en betekenislozer dan een opsomming van je softskills. Uit een lijst met softskills kan je toekomstige werkgever niet afleiden waarom jij een aanwinst bent voor zijn bedrijf of team.
Het heeft veel meer waarde als je daadwerkelijk kunt laten zien dat je ‘leiddinggevende kwaliteit hebt’ of dat je ‘communicatief sterk bent’. Besteed daarom tijd aan hoe je deze eigenschappen tot uitdrukking kunt laten komen, zonder ze alleen gortdroog te vermelden.

8. Andere werkervaring? Laat dit niet achterwege

Het kan geen kwaad om outside-the-box te denken. Dat geldt ook voor het samenstellen van je relevante werkervaringen. Je hoeft niet alleen maar fulltime of betaalde functies in je cv te noemen. Zijn er andere activiteiten die iets zeggen over jou, of waarbij je bepaalde relevante vaardigheden tot uitdrukking kan laten komen? Schroom dan niet om ze te vermelden.
Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk, aan parttime functies, aan de tijd dat je als freelancer aan het werk bent geweest, of aan de tijd die je besteed hebt aan het bouwen van verschillende websites.

9. Varieer in je taalgebruik

Hou altijd de leesbaarheid van je cv in de gaten: ook in het gedeelte met je werkervaring moet de tekst makkelijk te scannen zijn en moet je de lezer bij de les houden. Begin je elke toelichting met ‘Verantwoordelijk voor’? Een beetje variatie in je woordkeuze doet wonderen.

10. Werk met keywords uit de vacaturetekst

Heb je je werkervaring met toelichting vormgegeven volgens deze checklist? Dan ben je bijna klaar. Je kunt namelijk nog even een scan doen of er in de vacaturetekst bepaalde keywords worden gebruikt. Welke woorden zou jij graag in een sollicitatie terug willen zien, als jij de werkgever was? Als je er de mogelijkheid voor hebt, kun je ervoor kiezen om die keywords in je werkervaringssectie op te nemen.
Je spitst je cv op deze manier nog meer toe op de vacature. Een applicant tracking system (APS) zal je cv er bovendien op deze manier ook sneller uitpikken. En dat werkt natuurlijk in je voordeel!

11. Vermijd nietszeggende termen

Vermijd woorden, zinnen en termen waarmee je eigenlijk niets zegt. Iedereen zal namelijk over zichzelf zeggen dat hij of zij een harde werker is, resultaatgericht is of een teamplayer is. Het zijn geen woorden van betekenis. Sterker nog: ze nemen de ruimte in van termen waarmee je jezelf wél kunt onderscheiden van andere kandidaten.

Tags: , , ,