Tim, Teamlead bij &Work – Over Vallen en Opstaan


 

Interview met Tim, Teamlead bij &Work: ‘Ik dacht vroeger dat ik professioneel skateboarder kon worden. Met vallen en opstaan kwam ik erachter dat dat toch niet haalbaar was. Vallen en opstaan doe ik nog steeds, maar hier ben ik wel op mijn plek.’

Tim zat bij zijn vorige werk aan het plafond. ‘Ik werkte in een wijnhandel en deed daar van alles. Ik zat op kantoor of ging naar events. Dat was niet helemaal mijn ding, want ik wou graag de saleskant op. Die kans kreeg ik daar niet. Waarom ik graag sales wilde doen? Ik kende iemand die werkte in de sales en dat was echt een hele leuke kerel. Dus kreeg ik automatisch de associatie dat saleswerk leuk was en dat er ook alleen maar leuke mensen waren die dat deden, haha. Ik ben uiteindelijk via een jeugdvriend bij &Work terecht gekomen. Hij is hier inmiddels alweer weg. Mij beviel het heel goed dus zodoende zit ik hier nog steeds.’
‘Het grootste compliment dat je kan krijgen als je dit werk doet, is als een klant specifiek jou belt voor een nieuwe samenwerking. En persoonlijke testimonials van bedrijven zijn ook altijd heel prettig. Van een kandidaat heb ik ook wel eens een doosje chocola gekregen, omdat hij zo blij was met zijn nieuwe baan. Dat zijn natuurlijk mooie dingen.’
Op de vraag wat collega’s karakteriserend aan Tim vinden, heeft hij niet direct een antwoord klaar. ‘Ik bel veel en ik ben er veel. Maar eigenlijk hebben de meeste jongens hier dezelfde mindset. Ik werk niet per se harder dan de rest, maar ik weet van mezelf dat ik wel altijd alles geef. Hier kan je heel ambitieus zijn en dan kan je ook heel veel bereiken. In mijn contact met bedrijven vind ik mezelf wel altijd heel secuur. Ik stop er echt de uren in. Ik loop altijd voorop en probeer ook iedereen mee te krijgen. Je hoopt natuurlijk dat je collega’s jou ook zo zien.’

Ik ben blij dat ik een buddy ben.

Het leukste aan zijn werk vindt Tim het begeleiden van andere salescollega’s. Of het nou starters zijn of jongens en meiden die er al wel wat langer zitten. ‘Ik ben gekoppeld als buddy. En in die rol help ik ze in hun beginfase wegwijs te maken. Ik help ze om de markt te leren kennen en het systeem onder de knie te krijgen. Samen bedenken we: hoe bel je, wat zeg je en hoe pak je een gesprek goed aan? En ik begeleid ze ook in het zoeken naar nieuwe klanten en kandidaten.’
Hoe lang deze begeleiding duurt? ‘Ik zal mijn buddies nooit helemaal loslaten. Je hebt zeker 6 maanden nodig om het werk een beetje onder de knie te krijgen. Daarna ben je wel steeds meer zelfstandig op bepaalde vlakken. Maar zelf heb ik ook zeker af en toe nog hulp nodig hoor. Samen met de collega’s waar ik tegelijk mee ben gestart vormen we een soort peer group. AlStarters, s ik hulp nodig heb, stap ik naar een van die jongens toe.’
Mindere leuke dingen zijn er volgens Tim eigenlijk niet echt. Een vervelend telefoontje noemt hij wel als voorbeeld, maar hij geeft ook direct aan dat dat er ook gewoon bij hoort. ‘Kandidaten teleurstellen met de mededeling dat ze hun droombaan niet hebben gekregen, dat is natuurlijk nooit leuk. Ik probeer dit soort belletjes altijd wel positief af te sluiten, door andere vacatures te benoemen of tips te geven.’
Als ik iets zou moeten kiezen dat ik graag over zou willen doen is het mijn eerste speech voor mijn collega’s. Als je als nieuweling een eerste samenwerking met een bedrijf hebt gesloten, is het traditie dat je een toespraak houdt. Ik ben niet zo tevreden over hoe die van mij is gegaan. Er is dan zoveel dat je wil zeggen, maar je bent veel te gespannen. Als ik het nu over zou mogen doen zou ik mijn collega’s denk ik nog iets meer voor lul zetten, haha.’

De perfecte kandidaat bestaat niet.

‘Ik denk niet dat de perfecte kandidaat te omschrijven is.’ Tim heeft zelf het liefst iemand met een vlotte babbel met wie hij kan lachen aan de telefoon. Het hoeft dan niet eens altijd over werk te gaan, maar het liefst juist ook over andere dingen. ‘Laatst had ik zo’n kandidaat. Die heb ik uiteindelijk niet eens ergens geplaatst, maar we hadden wel een hele leuke klik. Hij belt nog steeds wel eens. Pas nog belde hij me bijvoorbeeld even om te zeggen dat hij ook nog een vriend had die een goede kandidaat zou zijn.’ En hoe zit het met de diehard codeschrijver? ‘Ook de wat stillere, serieuzere kandidaten worden regelmatig geplaatst. Die staan erom bekend dat ze simpelweg altijd goed werk leveren. Het verschilt heel erg per sector, dus ik denk niet dat de “perfecte kandidaat” bestaat.’
Een goed verhaal heeft hij niet zo snel paraat. ‘Ik kan eigenlijk niks geks bedenken dat is gebeurd. En gênante verhalen heb ik ook niet echt. Er schiet me nu wel een aangrijpend verhaal te binnen. Ik had ooit een kandidaat met een verleden als vluchteling. Hij woonde al wel een tijdje in Nederland en had best een groot gat in zijn cv. Toen ik vroeg waarom dat was kwam er best wel een pittig verhaal. Dat soort verhalen zijn heel intens. Ik heb hem uiteindelijk wel ergens geplaatst. Daar was hij ontzettend blij mee en hij heeft me toen ook enorm bedankt.’

Trots op de samenwerking met NRC.

Als ik een prestatie van mezelf moet kiezen ben ik het meest trots op het behalen van mijn seniortitel. Ik heb daar hard voor gewerkt en ben ook echt een paar keer op m’n bek gegaan. Zeker de laatste maanden waren wel pijn lijden. Dan kom je erachter dat je het nog steeds niet helemaal goed beheerst. Dat je het dan uiteindelijk door hard werken toch bereikt, is wel iets om trots op te zijn.’
Naast de trots op zijn eigen groei is Tim ook trots op sommige klanten waar hij mee samenwerkt. NRC is bijvoorbeeld een bedrijf waarmee hij graag zaken doet. ‘Ik heb ze ooit blij gemaakt met twee man. Toen klopten ze laatst ineens weer aan omdat ze graag nog meer plekken gevuld wilden hebben. Daar ben ik ook best trotst op.’
‘Als ik één regel zou mogen kiezen waar iedereen zich aan zou houden, zou dat zijn dat iedereen vroeger zou beginnen met werken.’ Zelf begint Tim altijd om half acht of soms zelfs kwart over zeven. ‘We starten in principe voordat de markt opengaat, en gaan ’s avonds vaak wat langer door. Veel van ons werken liever ’s avonds een uurtje extra, maar ik weet dat de ochtenden het efficiëntst werken. Voor mij althans. Daarom denk ik wel eens dat het goed zou zijn als iedereen wat eerder aan de slag zou gaan. Er is ten slotte genoeg te doen.’

‘Mijn pa wist altijd alles.’

‘Het mooiste aan &Work vind ik de mensen. De groep. In mijn eerste maanden gingen er toevallig net een paar collega’s weg. Maar inmiddels zijn we een solide groep die goed draait. We kunnen het goed met elkaar vinden. Gelukkig maar, want we zijn natuurlijk ook heel veel samen.’

Tim heeft zijn doelen duidelijk voor ogen en werkt hier hard naartoe. Waar hij op het moment van interviewen nog Senior Business Developer was, is hij inmiddels al doorgegroeid naar Teamlead. Hij vindt het mooi om vanuit deze posities de jongens mee te nemen en te begeleiden. Ook privé is Tim heel wat van plan. Een huisje kopen in Amsterdam bijvoorbeeld, voor hem en zijn vriendin.

En wie is dan de grote held van deze salesman? Richard Brandson? Frits Goldschmeding? ‘Mijn pa is mijn held. Hij is nu met pensioen en heeft altijd hard gewerkt en zijn gezin verzorgd. In mijn ogen wist hij altijd alles. Later besefte ik dat dat misschien niet helemaal waar was, haha. Maar hij weet wel veel! Ik weet dat mijn pa trots op me is. Ik heb mijn studie nooit afgemaakt, dus ik had na een lange studententijd vrijwel niks bereikt. Het was tijd voor een schop onder mijn kont en die heb ik hier gekregen. Mijn pa is blij dat ik doorheb dat ik hard moet werken om iets te bereiken.’

Op de vraag of Tim ook een levensmotto of lievelingsquote heeft, geeft hij een duidelijk antwoord. ‘Nee.’ Maar ondanks dat Tim zonder filosofie door het leven gaat, lijkt hij toch aardig goed te weten wat hij wil en hoe hij het kan bereiken.

Tags: , , ,
Plaats je vacatures op &Work

Direct personeel vinden?

Weten of jouw vacature goed wordt ontvangen? Doe de online vacaturecheck en upload je vacature direct.

Vacature uploaden