Omgedoopt: van leegstaand kerkgebouw naar uniek kantoor

omgedoopte kerk

Hoe ziet jullie kantoor eruit? Ben je er trots op, of zou je liever vandaag dan morgen verhuizen? De werkomgeving oefent een sterke invloed uit op je medewerkers en je bedrijfscultuur – en daarmee op je organisatie. We vinden het daarom hoog tijd om eens een fraai, uniek kantoor onder de aandacht te brengen: het kerkgebouw van softwareontwikkelaar ProActive in Haarlem.

Sfeerloze kantoorpanden

Zorgt het woord ‘kantoorpand’ bij jou voor kriebels in je buik? Waarschijnlijk niet. Een rechttoe-rechtaanindeling, systeemplafonds, tl-verlichting – het is niet moeilijk om een kantoorruimte te vinden die aan deze kenmerken voldoet. Praktische, goedkope en efficiënte oplossingen zijn vaak de standaard.

Toch is het saaie imago van kantoren tegenwoordig lang niet altijd meer terecht. Zeker niet als het gaat om techbedrijven. Een kantoor wordt steeds vaker gezien als een omgeving waar je niet alleen hard, maar vooral ook met plezier moet kunnen werken.

Ultramodern

Het nieuwe kantoor van Facebook in California is een fraai voorbeeld van moderne kantoorarchitectuur. Ook andere grote techbedrijven, zoals Google en Apple, zijn druk bezig met het ontwerpen en bouwen van ultramoderne, revolutionaire kantoorpanden. Deze gebouwen slaan het traditionele beeld van een kantoor volledig aan diggelen.

Softwarebouwers in een kerk

Even weg uit Silicon Valley, en terug naar de realiteit van ons eigen kleine kikkerlandje. Ook hier zijn unieke kantoorpanden te vinden, al zou je ze van buitenaf soms niet direct als zodanig herkennen. Het kantoor van onze klant ProActive Software is een mooi voorbeeld. Het bedrijf bouwt software in een niet-alledaagse werkomgeving: een kerk.

Van studentenkamer naar kerkgebouw

ProActive vond zijn oorsprong in de tijd dat internet nog nieuw en gek was. In 1999 werd de voorloper van het bedrijf opgericht. Aanvankelijk was een studentenkamer het decor, maar al snel werd een echte kantoorruimte gehuurd. In 2012 was het bedrijf klaar voor de stap naar een nieuw, eigen pand.

“We wilden aanvankelijk een kantoorpand bouwen op het industrieterrein in Haarlem”, vertelt Dirk Bonenkamp, technisch directeur van ProActive. “Maar dat was onmogelijk in verband met ingewikkelde wet- en regelgeving. Toen keken we verder en zagen we dat de Zuid-Oosterkerk te huur was.” Het betrekken van het kerkgebouw in de Haarlemse Slachthuisbuurt was een onorthodoxe keuze, maar wel een beslissing die goed aansloot bij de duurzame visie van het bedrijf.

Bijna gesloopt

Op het moment dat ProActive zijn ‘kantoorkerk’ tegenkwam, stonden in Nederland zo’n 7.000 kerkgebouwen. Een groot deel daarvan had op dat moment allang niet meer zijn oorspronkelijke functie. Het was ook voor de Zuid-Oosterkerk al een tijd geleden dat de laatste dienst er plaatsvond.

In 2008 wees alles erop dat de Zuid-Oosterkerk gesloopt zou gaan worden

In 2008 wees alles erop dat het pand gesloopt zou gaan worden. Daar gingen de wijkraad en buurtbewoners niet mee akkoord; ze kwamen in actie. En met succes. Woningcorporatie Pré Wonen zorgde er uiteindelijk voor dat de kerk een herbestemming kreeg. Het gebouw werd zelfs aangewezen als gemeentelijk monument.

Niet zomaar een vergunning

Toen ProActive besloten had zijn kantoor in de kerk te vestigen, moest er nog wel het nodige gebeuren. Het in gebruik nemen van het gebouw was niet zomaar gebeurd. De grote, hoge ruimte had niet de indeling van een regulier gebouw.

Algauw bleek dat het niet eenvoudig was een vergunning te krijgen voor het verbouwen en in gebruik nemen van de Zuid-Oosterkerk als kantoorpand. Het monumentale gebouw voldeed niet aan de standaarden op het gebied van brandpreventie. Pas nadat een gespecialiseerd ingenieursbureau een brandveiligheidsonderzoek uitvoerde en alles in kaart gebracht was, kon de verbouwing beginnen.

Land vol kerken

We maken een klein sprongetje terug in de tijd. Het is 1950, en het merendeel van Nederland trekt trouw elke zondagochtend zijn mooiste kleren aan en begeeft zich onder klokgelui kerkwaarts. De door architect B.T. Boeyinga in de stijl van de Amsterdamse School ontworpen Zuid-Oosterkerk biedt op dat moment al 15 jaar onderdak aan de gereformeerde gemeente.

In het eerste deel van de twintigste eeuw werden er volop kerken gebouwd, voor elk hoekje van het religieus spectrum. Tot pakweg de jaren zeventig van de twintigste eeuw werden die kerken ook veelvuldig gebruikt, daarna nam dit steeds meer af.

Kerkgebouw als skatehal of restaurant

Inmiddels hoef je van kerken met een nieuwe functie niet meer raar op te kijken. Aanvankelijk buiten gebruik geraakte kerkgebouwen die gered zijn van de sloophamer, worden tegenwoordig gebruikt als dansstudio, skatehal, theater, restaurant of boekhandel.

Een kantoorfunctie past prima in dat rijtje.

Van preekstoel naar softwaretool

Voor de verbouwing van de Zuid-Oosterkerk werd architect Gertjan Luiten ingeschakeld. Met respect voor de karakteristieke ruimte en de detaillering van het gebouw toverde hij de kerk om tot ICT-kantoor. Het eindresultaat is een open kantooromgeving, waarin op fraaie wijze vergader- en videoconferentieruimtes en flexibele werkplekken zijn opgenomen.

Karakter

Gevraagd naar zijn gevoel bij de verbouwing, benadrukt de architect het belang van het behoud van het oorspronkelijke karakter van het kerkgebouw: “Mijn visie bestond bij dit plan uit het handhaven van de karakteristieke stijl en ruimte van de kerk en kerkzaal, door toevoegen van een contrasterend bouwwerk”, legt Luiten uit. “Het heeft geleid tot een gebouw waar de gebruiker én de wijk trots op zijn.”

Meer daglicht

Een kenmerkend element van het herbestemde kerkgebouw is de openheid. Om de kerk te kunnen gebruiken als kantoor zijn een aantal aanpassingen gedaan aan het bestaande gebouw. “We hebben extra daglicht ingebracht, voorzieningen getroffen in het nieuwe kantoor om veilig te kunnen vluchten bij brand en een onderzoek laten doen naar de akoestiek”, vertelt Luiten.

“Met enkele slimme ingrepen konden we het gebouw zo aanpassen dat het voldoet aan de huidige eisen van een kantoor. Het meest tevreden ben ik erover dat het gelukt is de Zuid-Oosterkerk te behouden en een nieuw leven te geven met behoud van het oorspronkelijke karakter.”

Open ruimte

Een kenmerkend element van het herbestemde kerkgebouw is de openheid. Luiten voegde op een slimme manier daglicht toe, door een inbouw van staal en glas te maken in wat voorheen de kerkzaal was. Hierdoor werd bovendien het vloeroppervlak bijna verdubbeld.

“Ons vorige kantoor was een standaard kantoorbunker, zo’n anonieme kantoordoos”

“We werken met z’n allen in één grote ruimte, waardoor je gemakkelijk naar je collega’s loopt”, vertelt Chanelva Lodik, marketing- en communicatiemedewerker bij ProActive. “Er zijn geen afdelingen. Iedereen – inclusief de directie – zit naast elkaar te werken.”

Unieke uitstraling

In 2013 werd het kantoor van ProActive uitgeroepen tot het leukste kantoor van Nederland. De unieke uitstraling van het gebouw wordt ook door de nieuwe bewoners bijzonder gewaardeerd. “Ons vorige kantoor was een standaard kantoorbunker, zo’n anonieme kantoordoos”, legt Bonenkamp uit. “En het stond op een industrieterrein. Nu hebben we een prachtig kantoor, middenin een volksbuurt.”

Ook Lodik erkent het bijzondere karakter van haar nieuwe werkplek: “Het is supergrappig om te kunnen vertellen dat je in een kerk werkt.”

Nieuw kantoor nodig?

Het herbestemmen van kerken tot kantoorgebouwen gebeurt niet alleen in Nederland. De Holy Family Church in St. Louis en de San Paolo Converso in Milaan zijn fraaie buitenlandse voorbeelden.

Het regelen van vergunningen en het verbouwen van een monumentaal kerkgebouw heeft wat voeten in aarde – maar het levert je wel een werkruimte met een fenomenaal, authentiek en eigenzinnig karakter op. Een uniek kantoor maakt je bedrijf ook nog eens een stuk aantrekkelijker voor potentiële nieuwe werknemers.

Is jouw bedrijf op zoek naar een nieuw onderkomen? Kijk dan vooral eens rond of er nog lege kerkgebouwen in je omgeving staan.

(Visited 1 times, 3 visits today)