Pas op! 10 rode vlaggen bij het lezen van vacatureteksten

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan ben je misschien wel allerlei vacaturesites aan het doorspitten. Zie jij door de bomen het bos nog of begin je je af te vragen waar je op moet letten? Als je tips kunt gebruiken, lees dan nog even verder. Zodat je direct ziet bij welke punten je je af moet vragen of dát wel is wat je wil…

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Gevorderd assistent accountant Audit

Londen & Van Holland, Amsterdam

Full Stack Developer

The Value Hub, Herentals

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Bedrijven die ondernemende types zoeken

Staat er in een vacaturetekst dat het bedrijf op zoek is naar een ondernemende professional? Waak ervoor dat het bedrijf niet midden in een leiderschapscrisis zit. Bekijk goed in welke groeifase het bedrijf zich nu bevindt. Is er bijvoorbeeld een cultuur waarvan ze verwachten dat jij die maar even helemaal op de kop zet? Hoeveel weerstand brengt jouw ‘ondernemende rol’ dan precies met zich mee? Staat er wel een kapitein aan het roer of zijn er allemaal afzonderlijke eilandjes met eigen ondernemers? En hoe zorg je dan samen voor een gelijke koers? En als er van jou verwacht wordt dat je een leidinggevende rol komt vervullen, staat dat dan ook duidelijk in jouw functieomschrijving? Kortom: worden er ondernemende mensen gevraagd, wees dan alert. Vraag tijdens een sollicitatiegesprek goed uit hoe dit precies wordt bedoeld en laat je niet zomaar voor een (vervelend) karretje spannen.

2. Schaap met 5 poten

Het liefst jong en nét klaar met de studie. Tegelijkertijd een doorgewinterde professional met jaren ervaring. Niet iemand die overal een mening over heeft. Maar die wél met nieuwe initiatieven komt en meedenkt. Iemand die zelfstandig werkt en het liefst individueel aan de slag is. En uitstekend in groepsverband kan werken. De strekking is duidelijk. Dit is het welbekende – doch zeer unieke – schaap met de 5 poten! De beste opleiding, goedkoop, een wereld aan ervaring, jong en vormbaar. Laat je niet direct afschrikken door zulke teksten. Vaak is er veel meer mogelijk dan je uit de tekst kan opmaken. Maak ook niet de fout door je ervoor te verontschuldigen: ‘ik heb misschien niet de gevraagde opleiding, maar…’. Durf jezelf te verkopen. Je kunt ook altijd van tevoren bellen en vragen welke kenmerken harde eisen zijn. Dikke kans dat het dan ineens heel anders klinkt allemaal. Is dat niet het geval, is dit misschien wel een rode vlag. Dit bedrijf heeft belachelijke verwachtingen die je nooit kunt waarmaken.
Rode vlaggen bij vacatureteksten: schaap met 5 poten

3. We bieden je de wereld

Andersom is natuurlijk ook een mogelijkheid: het bedrijf schetst je de wereld. Flexibele uren, eindeloos vakantiedagen, een enorme zak salaris, de beste collega’s… Gebruik ook je gezond verstand. Is iets ‘too good to be true’? Misschien is het écht een geweldig bedrijf, maar misschien ook niet. Ga eens online op zoek naar reviews bijvoorbeeld. Kun je daar rode vlaggen vinden? Oud-werknemers die snel weer vetrokken op een vervelende manier? Boze klanten? Is er veel verloop in de organisatie? Gebruik natuurlijk ook het gesprek om uit te vragen en je oordeel eventueel bij te schaven.

4. Match je met de bedrijfscultuur

Probeer uit een vacaturetekst ook goed te ontdekken wat de bedrijfscultuur precies is. Salescultuur, managementwereld, informeel, snelle jongens, old school of hip en happening. Op elk potje past een dekseltje en zo is het ook met bedrijven. Alles heeft voor- en nadelen. Daar gaat het niet per se om. Belangrijker is dat jij vindt wat bij je past. Je begint niet een nieuwe baan om er na een week achter te komen dat jij je helemaal niet lekker voelt in de cultuur. Het is ook altijd goed om er van tevoren eens zonder afspraak naar binnen te lopen en de sfeer te proeven. Kijk eens goed om je heen en vraag jezelf af of dit de mensen zijn waar jij straks elke dag tegenaan wil kijken. En belangrijker nog: mee samen moet werken.

5. Secundaire arbeidsvoorwaarden

Een goed salaris is natuurlijk heel fijn, maar er is veel meer dan dat. Staar je daarom niet blind op het loonstrookje. Misschien verdien je bij het bedrijf van je dromen wel minder dan je dacht, maar je kunt wel thuiswerken. Of je hebt een goede pensioenregeling, extra vakantiedagen, een sportschool tot je beschikking of extra’s in de vorm van leuke reisjes of bonussen. En heb je ook aan de reiskostenvergoeding gedacht? Dit is namelijk veel meer waard dan een dik salaris zonder die vergoeding. Onder de streep houd je dan immers vaak beduidend meer over. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn misschien belangrijker dan je aanvankelijk zou denken!

6. Vage ontwijkende tekst

Een vacature waar je nauwelijks wijs uit kunt worden? Misschien trekt het je sowieso al niet aan, maar misschien is het precies bij het bedrijf dat jou nou nét zo interesseert. Er kan niets aan de hand zijn en uiteindelijk een fantastische baan blijken te zijn. Maar wees ook hierbij wel alert. Zorg ervoor dat de verwachtingen uiteindelijk wel goed boven water komen. Bel ze op of stel veel vragen tijdens een eerste kennismaking. Lijken ze echt geen idee te hebben? Zorg dan dat je zelf een scherp beeld schetst en vraag ze dan nog eens om hier op te reageren. Dan kan er later in elk geval niet gezegd worden dat je alles verkeerd begrepen had.
Rode vlagen in vacatureteksten: vage teksten

7. Hoe verhoudt de functie zich t.o.v. het bedrijf

Wat je rol precies is en hoe die zich verhoudt ten opzichte van het bedrijf, kan een belangrijke factor zijn om wel of niet bij een bedrijf aan de slag te gaan. Een managementrol klinkt bijvoorbeeld voor jou misschien interessant en prikkelt je om actie te ondernemen na het lezen van de vacature. Maar als er nog 10 andere managers zijn aangesteld of misschien zelfs wel boven je komen te staan, dan kijk je er ongetwijfeld weer heel anders tegenaan. Ook hierbij is het belangrijk zaken goed uit te vragen tijdens een eventuele sollicitatie.

8. Toekomstige uitdagingen van het bedrijf

Staat het bedrijf aan het randje van faillissement? Of willen ze het roer volledig om gaan gooien? Komt er nieuwe wet- en regelgeving aan die geïmplementeerd moet worden? Zijn er medewerkers die stiekem het bedrijf uitgezet gaan worden? Ofwel: welke uitdagingen staan het bedrijf allemaal te wachten? Lees je in de business in en stel kritische vragen tijdens je eerste gesprek. Je laat er mee zien dat je goed op de hoogte bent en dit zal nooit tegen je gebruikt worden. Toekomstige uitdagingen hoeven ook zeker geen minpunten te zijn: het kan ook juist heel leuk zijn om aan het begin van iets nieuws te staan. Maar het is wel fijn om van te voren te weten.

9. Toon van de vacature

Aan de toon van je vacature kun je vaak al goed opmaken hoe de perfecte kandidaat er in de ogen van het bedrijf uitziet. Lijkt de vacature je op zich wel interessant, maar spreekt de manier van omschrijven je totaal niet aan? Krab je dan nog eens goed achter de oren. Het kan heel goed zijn dat je niet gaat matchen met dit bedrijf.

10. Doe je eigen onderzoek

De meeste (eerlijke!) informatie haal je misschien nog wel uit eigen onderzoek. Speur het web af, zoek naar reviews, kijk op LinkedIn naar de medewerkers en check de social posts. Zoek ook op Facebook wat je daar kunt vinden aan foto’s en berichten. En leuk om te doen, al hangt er natuurlijk wel een prijskaartje aan: maak van jezelf een mystery shopper! Wist je trouwens ook dat de Kamer van Koophandel ook allerlei informatie kan geven? Niemand kan nog zeggen dat je niet goed beslagen ten ijs kwam.
Vacatureteksten zijn soms lastig te doorgronden. Het is een salespitch van het bedrijf, maar voor jou wel belangrijk dat de verwachtingen matchen. Neem daarom alles ook met een korreltje zout, maar zorg er wel voor dat je de rode vlaggen herkent en bespreekbaar maakt in een gesprek.
Natuurlijk hoeft niet elke mogelijke rode vlag te betekenen dat je sowieso niet met dit bedrijf in zee moet gaan. Het is alleen wel fijn om te weten waar je op moet letten en je vragen in zo’n geval, voor je een gesprek ingaat, goed voor te bereiden. Alert zijn, daar gaat het om!

Tags: