IT-specialisten in de schijnwerpers: Hoe Marc, Jadran & Aron een baan vonden met onze hulp


Op dit blog besteden we regelmatig aandacht aan het werven van ICT’ers en aan het werken als ICT’er. Maar tot nu toe lieten we nooit de ICT-specialisten zélf aan het woord. De developers, consultants, analisten, supportmedewerkers en testers waar we dagelijks mee in contact staan. Raar eigenlijk, vonden we. Daarom willen we hen nu eens in de schijnwerpers zetten. Deze drie specialisten vonden onlangs met onze hulp een nieuwe baan. Wat is hun verhaal?

‘De ICT’er’ bestaat niet

Marc, Jadran en Aron zijn alle drie ICT’ers. Maar daar houdt de vergelijking ook wel op.
Dat ‘de ICT’er’ een veel te brede term is, die eigenlijk kant noch wal raakt, daarvan waren we ons al wel bewust. De drie specialisten in dit artikel maken dit als levende voorbeelden eens te meer duidelijk. Ze hebben verschillende achtergronden, kozen een ander carrièrepad en werken in verschillende niches van de ICT-sector.

Twee generaties

Jadran de Boer (52) ging in februari 2017 aan de slag als IT facility manager bij dataspecialist Anchormen in Amsterdam. Hij had er op dat moment al een behoorlijke loopbaan in de ICT opzitten, waarin hij onder meer werkte als systeembeheerder, tweedelijns helpdeskmedewerker en servicedeskmanager.
Jadrans ICT-carrière kwam op gang nadat hij de opleiding werktuigbouwkunde aan de MTS afrondde. “Pfoe, dat is alweer een tijd geleden”, verzucht hij.
PHP-developer Aron Tseggai (27) behoort tot een jongere generatie. Hij begon aan een studie rechten aan de VU, nadat hij aanvankelijk koos voor een hbo-opleiding communicatie.
Beide studies bleken niet te bieden waar hij naar zocht, waarna Aron zijn gevoel volgde en zich besloot te richten op een carrière als developer. Een diploma full stack development via Le Wagon hielp hem hierbij een eind op weg.

Freelancers

Aron begon zijn ICT-carrière als freelancer. “Ik werkte aan kleinere websites voor beginnende ondernemers en andere freelancers. Op een gegeven moment merkte ik dat ik het werken aan grotere applicaties miste. Ik wilde daarnaast graag werken in een team met ervaren ontwikkelaars.”
Aanleiding genoeg voor Aron om zijn cv online te zetten.

 “Ik merkte dat ik het werken aan grotere applicaties miste en wilde ook graag werken met ervaren ontwikkelaars.”

Ook Jadran werkte zelfstandig; als freelance ICT-dienstverlener en consultant beheerde hij 12 jaar lang Microsoft-servers en -applicaties voor mkb’ers. In 2014 stopte hij met zijn eigen bedrijf. “De wetgeving was in de loop der jaren dusdanig veranderd dat ik er als zzp’er geen toekomst meer in zag.”

E-bikes

.NET-specialist Marc Smit (47) studeerde net als Jadran werktuigbouwkunde, maar dan op academisch niveau, aan de Universiteit Twente. Ook hij rolde vervolgens de ICT in.
“Ik ben na mijn afstuderen allerlei dingen gaan doen die niet veel met mijn studie te maken hadden”, vertelt Marc. “Ik heb me bij een reclamebureau jarenlang beziggehouden met online marketing en webdevelopment in .NET en ben de afgelopen 3 jaar werkzaam geweest bij een fabrikant van e-bikes.”
Toen deze laatste werkgever failliet ging, moest hij op zoek naar iets anders.
Het vinden van een nieuwe baan bleek voor Marc geen grote opgave.

“Ik was nog niet eens echt actief aan het zoeken, maar aan het nadenken wat ik in de toekomst zou willen gaan doen. Via mijn eigen netwerk had ik al een aanbieding van een reclamebureau op zak, toen ik door &Work benaderd werd.”

Oprechte aandacht

Na bijna twee jaar als IT support manager gewerkt te hebben, kwam Jadran eind 2016 in contact &Work. “Sean had direct door wat ik wilde en wie ik was. Hij gaf me echt het gevoel dat ik serieus genomen werd en had oprechte aandacht voor me.”
Jadran en Sean hielden vanaf het eerste moment wekelijks contact.
Aan eerdere samenwerkingen met verschillende recruiters hield Jadran geen goed gevoel over.

“Na een eerste kennismaking hoorde ik nooit meer iets.”

Ook Aron maakte de minder leuke kant van recruitment mee. Toen hij &Work, in de persoon van business developer Vinny van Leeuwen, aan de telefoon kreeg, was hij positief verrast. “Na meerdere, voornamelijk negatieve ervaringen met recruiters was het heel fijn om met iemand te werken die echt luisterde naar mijn wensen”, legt hij uit.
Marc blijkt op dit gebied geen uitzondering te zijn. Ook hij sprak de nodige online recruiters, voor hij &Work tegenkwam. “Die komen vaak niet verder dan het lukraak rondsturen van cv’s, terwijl het via &Work al heel snel concreet werd.”

In een paar weken een nieuwe baan

Kort nadat hij in contact was gekomen met &Work, ging Aron op gesprek bij Picturae in Heiloo. Picturae ondersteunt al meer dan 15 jaar de erfgoedsector met het digitaliseren, beheren en presenteren van hun collecties.
Na het gesprek kwam Aron met een positief gevoel thuis; dit kon wat hem betreft wel eens zijn nieuwe werkgever worden. De klik bleek wederzijds en in januari 2017 begon hij er als PHP-developer.
Ook bij Marc ging het snel. Via &Work kwam hij in gesprek met twee bedrijven, die beide interessante opties voor hem waren. Softwareontwikkelaar Kodision uit Arnhem was één van die bedrijven. De klik was er en begin februari ging Marc hier aan de slag als technisch consultant.
Jadran hoefde evenmin lang te wachten op een nieuwe baan. Een week of drie nadat hij met &Work in contact kwam, nam Anchormen hem aan. Zijn eerste indruk van het bedrijf was positief. “Ik dacht: hier pas ik goed tussen.”
Na ook bij twee andere bedrijven op gesprek te zijn geweest, voelde Anchormen als de beste optie. En dat gevoel bleek te kloppen. “Mijn skills komen hier echt tot hun recht”, vertelt Jadran. “Ik kan hier echt iets betekenen.”

Positief gevoel

Marc voelde zich bij Kodision snel thuis. “Ik ben terechtgekomen bij een professionele organisatie met jonge, enthousiaste mensen en een hele mooie productrange”, vertelt hij. Hij werkt op kantoor in Arnhem, maar ook op locatie bij klanten. “Als technisch consultant adviseer en ondersteun ik onze klanten bij het gebruik van onze software”, legt hij uit.

“Ik ben terechtgekomen bij een professionele organisatie met jonge, enthousiaste mensen en een hele mooie productrange.”

Een goede consultant houdt van de technische kant van het werk, maar voelt zich ook prettig wanneer hij contact heeft met mensen. Dat geldt ook voor Marc. “De mix tussen enerzijds de hoogwaardige techniek en anderzijds het klant- en resultaatgericht bezig zijn, is wat me het meest aanspreekt in mijn nieuwe baan.”
Aron is bij Picturae momenteel voornamelijk bezig met het uitbreiden van een crowdsourcing-applicatie. Hij zit er goed op zijn plek.

“Zowel het team als de bedrijfscultuur bevallen me. Er hangt een informele sfeer en we zitten op een toffe locatie. Het zijn echt relaxte mensen hier, en ze maken mooie dingen.”

Geen stap terug

De positieve bedrijfscultuur is ook bij Anchormen aanwezig, vertelt Jadran. “Er werken jonge mensen – het is precies het type bedrijf waar ik naar op zoek was. Als het op mijn loopbaan aankomt, is dit bovendien zeker geen stap terug.”
Jadran heeft een flinke klus op zijn bord gekregen, met het faciliteren van de ICT naar de backoffice. “Het is veel uitzoek- en achterstallig werk, veel dingen die nog niet zijn gedocumenteerd.” Klinkt als een mooie uitdaging. “Dat is het inderdaad”, erkent Jadran. “En het is precies waar ik goed in ben.”
Hij voelt zich dan ook prettig in zijn nieuwe functie.

“Met name de vrijheid en zelfstandigheid bevallen me ontzettend. Ik heb hier een adviserende rol, en er wordt echt naar me geluisterd.”

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Voor alle drie de specialisten begon 2017 goed. Een nieuwe baan, een nieuwe omgeving en nieuwe mogelijkheden. En dat terwijl ze eind 2016 nog geen idee hadden waar hun toekomst zou liggen.
Dat het zo snel zou gaan, had Aron niet verwacht op het moment dat hij zijn cv online zette. De waarde van een proactieve jobsite heeft zich wat hem betreft bewezen. Als zijn vrienden een nieuwe baan zoeken, weten ze waar ze moeten zijn. “Ik heb jullie al bij meerdere mensen aangeraden.”
Ook Marc is te spreken over de manier waarop alles gegaan is. “Dankzij de persoonlijke benadering en het snelle schakelen had ik al snel gesprekken met twee interessante partijen. Ik heb zeker heel veel aan &Work gehad.”

“&Work weet echt waar het om gaat”, vindt Jadran. “ Ze kunnen een goede match maken en laten de aandacht niet los.”

Werkgevers: wacht niet te lang!

Het was hoog tijd dat we de kandidaten waar wij dagelijks mee in contact staan, eens over het voetlicht brachten. De manier waarop Marc, Jadran en Aron hun loopbaan voortzetten, laat zien hoe eenvoudig het kan zijn om als talentvolle of juist ervaren specialist een nieuwe baan te vinden. Voor werkgevers toont het eens te meer dat je snel moet handelen, als je een goede ICT’er aan de haak hebt. Er zijn namelijk altijd meer kapers op de kust.
Ben je ook op zoek naar IT-toppers zoals zoals Marc, Jadran en Aron? Kijk dan wat &Work voor jouw bedrijf kan betekenen.

Tags: , ,