Naar Vacatures

Recruitment en social media, deel 2: werven via Facebook

Marieke Knippers
7 min.
LinkedIn
WhatsApp
Recruitment en social media, deel 2: werven via Facebook

Gebruik jij social media in je wervingsproces? En als je dat doet, welke kanalen gebruik je dan? Social media geeft je de mogelijkheid om vacatures onder de aandacht te brengen bij actief én passief zoekenden. Daarnaast heb je een grote kans om jonge, hoog opgeleide, op technologie georiënteerde mensen te bereiken. Je kunt in korte tijd een groot bereik genereren en zo het recruitmentproces aanzienlijk versnellen. Vandaag het tweede deel uit onze serie ‘Recruitment en social media’: werven via Facebook.

Steeds meer bedrijven werven via Facebook

Elk jaar voert het Nederlandse bedrijf Mr. Work een social media recruitment-onderzoek uit. De meest recente versie hiervan laat zien dat 93 procent van de Nederlandse ondernemingen nieuwe werknemers zoekt via social media. Werven via LinkedIn doet bijna elke organisatie (90 procent). Ook Facebook is populair: in 2016 wordt het netwerk door 66 procent van de bedrijven ingezet voor recruitmentdoeleinden, een stijging van 14 procent ten opzichte van 2014.

Grootste social media-platform

Twee derde van de Nederlandse bedrijven werft dus via Facebook. Niet zo vreemd, als je bedenkt dat het met meer dan 6 miljoen dagelijkse gebruikers ook in Nederland het grootste social media-platform is. Je moet wel erg eigenwijs zijn om dat niet te gebruiken, als je op zoek bent naar nieuwe werknemers.

Facebook en recruitment

Onlangs bracht Facebook het bericht naar buiten dat er binnenkort extra mogelijkheden komen omtrent werving. Direct solliciteren, bijvoorbeeld. Er zal de komende tijd überhaupt meer aandacht besteed gaan worden aan recruitment op Facebook. Op het moment dat we dit artikel publiceren, is nog onbekend wanneer dit zal zijn. Facebook is al wel druk aan het testen.

Vacatures op de tijdlijn van je doelgroep

Is er dan momenteel geen manier om je vacatures gericht bij Facebookgebruikers onder de aandacht te brengen? Toch wel. Elk Facebookbericht kun je omzetten in een gesponsord bericht. Door een vacature als gesponsord bericht te plaatsen, kun je deze op de tijdlijn van je doelgroep terecht laten komen. Je hebt bij een gesponsord bericht de mogelijkheid nauwkeurig je doelgroep te selecteren op bijvoorbeeld locatie, opleidingsniveau, interesses of huidige werkplek. Deze informatie wordt door veel gebruikers op hun profiel getoond, en is dus bekend. Voor een klein bedrag heb je de kans je vacature met een groot, gespecificeerd publiek te delen. Ook mensen die niet actief op zoek zijn, krijgen je vacature zo onder ogen. Ze hebben al een baan, maar zijn nieuwsgierig naar wat jij ze te bieden hebt. Aangezien de beste ICT-specialisten meestal niet actief op zoek zijn, is dit een uitgelezen mogelijkheid om ze te bereiken.

Je Facebook-bedrijfspagina

Voor je kunt gaan werven via Facebook, heb je een bedrijfsprofiel nodig. Dit kun je eenvoudig aanmaken; je hebt er wel een persoonlijk account voor nodig.

Laat zien wie je bent

Facebook is bij uitstek geschikt voor employer branding. Je Facebook-bedrijfspagina is een perfect platform om de wereld te laten zien wat je organisatie doet, waar je voor staat, wat voor mensen er bij je werken en hoe je bedrijfscultuur is. Ook heb je de mogelijkheid direct te communiceren met klanten én kandidaten. Plaats met enige regelmaat foto’s of video’s: deze content wordt graag en gemakkelijk door mensen bekeken. Pas op dat je niet alleen updates plaatst die op recruitment gericht zijn – precies, vacatures. Je loopt dan het risico bezoekers weg te jagen die daar niet op zitten te wachten. Als je oprechte, originele content deelt, wordt het werkgeversimago van je organisatie stukje bij beetje steeds sterker.

Bereik passief zoekende specialisten

Een groot pluspunt van Facebook is de kansen die je hebt om een kandidaat aan te spreken die helemaal niet actief op zoek was naar een baan. Iemand die toevallig op je pagina kwam en daar een openstaande functie tegenkwam. En daar zitten – maar dat wist je al – vaak de beste kandidaten tussen.

Goed voorbeeld: acato

Onze klant acato, een Haags/Utrechts internetbureau, laat zien wat je kunt doen met Facebook. Op hun bedrijfspagisna plaatsen ze regelmatig goede content. Foto’s en video’s van evenementen en bedrijfsuitjes, medewerkers die in het zonnetje worden gezet, voorbeelden van projecten die ze gedaan hebben – de bedrijfscultuur wordt je als bezoeker op een aansprekende manier gepresenteerd. Zo krijgen (potentiële) kandidaten een goed beeld van wat werken voor acato inhoudt.

"De combinatie van verschillende persoonlijkheden maakt ons team sterker."

De achterliggende gedachte bij het benadrukken van het menselijke aspect wordt verwoord door Grietje Bruijntjes, bij acato verantwoordelijk voor HR en recruiting: “Naast dat iemand de skills moet hebben die we zoeken, is het vooral ook belangrijk dat je in ons team past. Dat betekent niet dat iedereen hetzelfde is. Juist niet; verschillende persoonlijkheden in het team is een pre. De combinatie van deze persoonlijkheden maakt ons team sterker.”

Werken-bij-pagina op Facebook

Naast een algemene bedrijfspagina kun je ook een aparte werken-bij-pagina op Facebook maken. Als je algemene pagina ‘Mijn Bedrijf’ heet, kun je deze bijvoorbeeld ‘Werken bij Mijn Bedrijf’ noemen. Als je op Facebook zoekt op ‘werken bij’, krijg je diverse voorbeelden te zien van bedrijven die zo’n pagina hebben gemaakt.

Volledig inzetten op werving

Het voordeel van een werken-bij-pagina is dat je deze volledig kunt inrichten op werving. Je hoeft niet bang te zijn dat je berichten als spam opgevat worden. Bezoekers zijn meestal mensen die op zoek zijn naar een baan en alles willen weten over je bedrijf.

Vacatures, sfeerimpressies en informatie

Je kunt op je werken-bij-pagina – naast vacatures – foto’s plaatsen die een beeld van je bedrijfscultuur geven. Daarnaast heb je de mogelijkheid praktische of interessante informatie over je bedrijf te delen. Als je regelmatig vacatures op je werken-bij-pagina plaatst, zullen bezoekers vaker terugkomen om te kijken of er iets interessants bij zit.

Statistieken als indicatie

De meeste bedrijven gaan uit van het welbekende credo ‘meten is weten’. Ook op Facebook kun je statistieken bekijken, bijvoorbeeld over de interactie en de bezoekers op je bedrijfspagina. Wie bekijkt je updates, wat wordt het meest bekeken en hoe veel bezoekers krijg je gemiddeld? Erg interessant, maar vooral ook een goede richtlijn om te zien of je op de goede weg zit.

Wat zijn de nadelige kanten van Facebook-recruitment?

Bij werven via Facebook is het niet al goud wat blinkt. Om tussen alle moderne media maar eens een lekker ouderwets gezegde te gebruiken. Er zitten vanzelfsprekend ook nadelige kanten aan.

Persoonlijk, niet zakelijk

Facebook wordt, in tegenstelling tot LinkedIn, door veel mensen gezien als een sociaal netwerk waarmee je vooral persoonlijke informatie deelt. Met vrienden en familie – niet met bedrijven. Sommige gebruikers voelen dan ook de nodige weerstand, wanneer het aankomt op bedrijven die zich op Facebook laten zien.

Afgeschermde profielen

Doordat de laatste jaren op het gebied van privacy steeds meer maatregelen genomen zijn, is het lastiger om direct in contact te komen met gebruikers. Veel gebruikers schermen hun profiel af. Directe berichten komen in een verstopt mapje terecht, als je geen connectie hebt met de betreffende gebruiker.

Tijd en moeite

Het bereiken van passief zoekende kandidaten is een langetermijnproces. Een vacature zal ze niet zo snel overtuigen, een positief beeld van je organisatie wel. Om dat neer te zetten, zul je gedurende een langere periode, op regelmatige basis van je moeten laten horen. Wekelijks meerdere updates plaatsen, die precies de juiste snaar raken. Dat kost tijd en moeite, én er is behoorlijk wat creativiteit voor nodig.

Werven via Facebook: wel of niet doen?

Actief zijn op Facebook is niet iets dat je even tussendoor doet. Content creëren en delen kost tijd. Ook het beantwoorden van vragen van kandidaten kun je niet links laten liggen. Niet voor niets hebben veel organisaties een speciaal daarvoor aangestelde social media-marketeer in dienst. In tegenstelling tot LinkedIn is Facebook geen kanaal dat je moet gebruiken bij het werven van nieuwe medewerkers. Nóg niet. Wanneer de mogelijkheden in de toekomst groter worden, zal dit wellicht veranderen. Aan de andere kant: voor employer branding is Facebook ontzettend geschikt. En aangezien employer branding op zichzelf een fenomeen is waar je als bedrijf niet omheen kunt, zou je kunnen zeggen dat dit voor Facebook eigenlijk ook geldt. Onze tip: gebruik Facebook, maar neem het serieus en denk na over wat je deelt en laat zien. Op die manier zorg je ervoor dat je kandidaten naar je toe trekt en sneller goede specialisten aan je team kunt toevoegen.

Categorieën
home pagina