Naar Vacatures

Recruitment en social media, deel 3: werven via Twitter

Redactie Andwork
8 min.
LinkedIn
WhatsApp
Recruitment en social media, deel 3: werven via Twitter

De afgelopen weken heb je op ons blog kunnen lezen op welke manier LinkedIn en Facebook je kunnen helpen bij het zoeken naar nieuwe medewerkers. Beide kanalen hebben hun eigen voor- en nadelen, zoals dat voor werven via social media in het algemeen geldt. Steeds meer organisaties zoeken hun toevlucht tot de diverse sociale netwerken. Vandaag het derde en laatste deel in onze serie ‘Recruitment en social media’: werven via Twitter.

Bijna 1 miljoen dagelijkse gebruikers

Om maar meteen de roze olifant in de kamer aan te wijzen: Twitter lijkt zijn absolute hoogtepunt gehad te hebben. Het aantal gebruikers loopt langzaam maar zeker terug. Tóch is het nog altijd een veelgebruikt sociaal netwerk. Nederland telt 2,6 miljoen Twittergebruikers, waarvan er bijna 1 miljoen dagelijks inloggen. Daar bevinden zich geheid potentiële kandidaten voor jouw vacatures onder. Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven gebruikt Twitter dan ook voor wervingsdoeleinden; het is hierbij na LinkedIn en Facebook het meest gebruikte sociale netwerk. Ook veelzeggend: de afgelopen jaren was ‘#vacature’ diverse keren hét trending topic.

Op de radar bij passief werkzoekenden

Twitter kun je goed gebruiken om het werken bij je bedrijf te promoten. Het volgt Facebook op korte afstand als hét sociale kanaal voor employer branding. Via Twitter bereik je gemakkelijk passief zoekende kandidaten. Via-via kun je zomaar een topspecialist op de hoogte brengen van je vacature. Omdat Twitter een kanaal is dat grotendeels mobiel gebruikt wordt, komt je vacature rechtstreeks bij potentiële kandidaten in hun broekzak terecht.

Vacatures delen op Twitter

Met behulp van Twitter kun je direct elke openstaande vacature delen. Dat kan handmatig, maar er zijn ook speciale tools die je een hoop werk besparen. Buffer is er zo eentje. Hiermee kun je al je berichten automatisch via verschillende kanalen verspreiden.

Goede hashtags

Wanneer je een vacature plaatst op Twitter, gebruik dan altijd relevante hashtags. Door hashtags als #vacature, #jouwbaan, #job en #werk toe te voegen, zorg je ervoor dat je een groter publiek bereikt. Ook is het slim om de plaatsnaam of regio van je bedrijf toe te voegen als hashtag.

Andere aanpak

Veel bedrijven plaatsen tweets als “Wij zijn op zoek naar een [functie >}}. Solliciteer vandaag! {{< link]”. In principe doe je dan wat je op een vacaturesite zou moeten doen. Twitter is juist geschikt voor een andere aanpak. Je kunt via Twitter kandidaten bereiken vóórdat je ze op de ouderwetse manier benadert. Je hebt de kans op een losse, informele manier mensen aan te spreken en in de richting van je bedrijf te sturen. Deze aanpak werkt op de lange termijn beter dan alleen het delen van openstaande vacatures.

In dialoog met kandidaten

Waar je op LinkedIn en (in mindere mate) Facebook de nodige drempels hebt bij het bereiken van je doelgroep, is dat op Twitter niet het geval. Een dialoog met een geïnteresseerde kandidaat is zo opgezet. Een ander voordeel van Twitter is dat je op persoonlijk vlak meer te weten kunt komen over een kandidaat.

Direct reageren

TweetDeck is een programma waarmee je tweets kunt monitoren. Je kunt instellen dat wanneer een gebruiker een bepaalde term in een tweet gebruikt, je hiervan een melding krijgt en er direct op kunt reageren. Erg handig wanneer je kandidaten wilt opsporen en snel met ze in dialoog wilt komen. Met TweetDeck kun je, net als met Buffer, ook het plaatsen van berichten op vaste momenten instellen. Daarnaast heb je ook op Twitter de mogelijkheid om statistieken te bekijken, met Twitter Analytics. Hiermee hou je nauwkeurig bij of je acties effect hebben.

Je boodschap in 140 tekens

Tweets mogen niet langer zijn dan 140 tekens. Het is een kunst op zich om binnen die limiet een goed bericht te schrijven. Als je iemand aanstelt die dit goed beheerst, ben je al een heel stuk verder.

Goede tweets

Maar wat is ‘een goede tweet’? Je hoeft niet alleen dingen de wereld in te sturen die direct met je bedrijf te maken hebben. Een afbeelding of een video die ergens een link heeft met je eigen sector is – op zijn tijd – een prima idee. Interessante feitjes, opmerkelijke gebeurtenissen op de werkvloer, foto’s van teamuitjes – allemaal uitstekende Twittercontent. Zolang het mensen aanspreekt, scoor je punten. Heb je even geen creatieve impuls? Je hoeft niet altijd zelf iets leuks te verzinnen. Twitter is gemaakt om dingen te delen, dus aarzel vooral niet om op interessante berichten te reageren of ze te retweeten. Ook op die manier laat je jezelf als bedrijf en als werkgever zien.

Trek de aandacht met video

Video is ook op Twitter de meest in het oog springende content. Als je door je feed heen scrollt, merk je dat je aandacht getrokken wordt door bewegende beelden. Plaats daarom zo nu en dan een video die je bedrijf (indirect) promoot als werkgever. Een kort filmpje kan al een goede indruk geven van hoe het er bij jullie aan toegaat, en een beeld geven van je bedrijfscultuur. Een potentiële nieuwe werknemer zal in veel gevallen sneller zo’n video bekijken dan uitgebreid de tijd nemen om informatie over je bedrijf op te zoeken. Als die video hem aanspreekt, zal hij waarschijnlijk alsnog die informatie gaan opzoeken.

Goed voorbeeld: Malengo

Onze klant Malengo weet precies hoe je Twitter gebruikt bij het zoeken naar nieuwe specialisten en het versterken van je employer brand. De softwareclub uit Groningen heeft naast zijn eigen twitteraccount ook voor zijn producten Embrace en Umbrella twee aparte Twitteraccounts gemaakt. Alle drie de accounts – afzonderlijk van elkaar, maar ook samen – zijn perfecte voorbeelden van hoe je jezelf als bedrijf op een bijzonder aantrekkelijke manier presenteert met behulp van Twitter. Op de drie Twitterpagina’s van Malengo worden meerdere keren per week interessante updates geplaatst en gedeeld. Je vindt er vacatures, maar ook originele video’s en foto’s die een beeld geven van de bedrijfscultuur. Daarnaast retweeten ze vaak interessante updates. Recentelijk zocht Malengo een consultant voor Embrace; mede dankzij een originele tweet werd die snel gevonden. Malengo twittert verder regelmatig over projecten die het uitvoert. Hiermee maakt het bedrijf potentiële nieuwe medewerkers enthousiast. Door daarnaast zijn goede relatie met klanten ook op Twitter te tonen, promoot het bedrijf zichzelf én zijn imago als leuke werkgever. Oprechte tweets stralen positivisme uit en ook gemotiveerde medewerkers laten van zich horen. Zó doe je dat dus!

Twitter-recruitment: de andere kant van de medaille

Bij alle pluspunten die Twitter voor je bedrijf heeft op het gebied van werving, horen natuurlijk ook een paar minpunten.

Oppervlakkig contact

Je kunt via Twitter goed kandidaten aanspreken, benaderen en enthousiasmeren. Als het op solliciteren aankomt, zul je ze toch een stap verder moeten sturen. Dat brengt het gevaar met zich mee dat iemand in eerste instantie aangeeft geïnteresseerd te zijn, maar vervolgens niet bereid is tot het zetten van een volgende stap.

Geen zakelijk netwerk

Net als Facebook is Twitter een netwerk dat in principe gericht is op persoonlijk gebruik. Ook op Twitter zitten gebruikers er niet altijd op te wachten om met bedrijven in contact te komen: daar hebben ze LinkedIn voor. Je zult het dus subtiel aan moeten pakken, wil je geen mensen wegjagen.

Twittergedrag ≠ ware persoonlijkheid

Twitter is een persoonlijk kanaal, waarop gebruikers soms ongeremd ‘los gaan’. De waarde van een potentiële nieuwe werknemer kan uiteraard niet alleen worden ingeschat op basis van zijn Twittergedrag. Het is zaak hier doorheen te prikken en echt met mensen in contact te komen.

Tijd en creativiteit vereist

Om jezelf als bedrijf te laten zien op Twitter, moet je moeite doen. Goede video’s en foto’s zijn hierbij een must; kijk maar naar het voorbeeld van Malengo. Om die te maken, heb je tijd én creativiteit nodig, en het liefst iemand die zich hier structureel mee bezighoudt.

Werven via Twitter: wel of niet doen?

Twitter is een medium met een ander karakter dan Facebook of LinkedIn. Interactie en het aangaan van dialogen zijn essentieel. Richt hier dan ook je pijlen op. Koppel Twitter aan een goede werken-bij-pagina, zodat je de mogelijkheid hebt om kandidaten de goede richting op te sturen. Voor het gebruik van Twitter geldt hetzelfde als voor het gebruik van Facebook: doe het goed, of doe het niet. Het imago van je organisatie kan veranderen door de manier waarop je jezelf op Twitter laat zien; zowel positief als negatief. Voor je lukraak tweets begint te plaatsen, is het goed om een plan te hebben. Wat wil je laten zien en hoe ga je dat doen? Wie maak je verantwoordelijk voor het beheren van je account? Pas als je dit op een rijtje hebt, kun je van start gaan. Is Twitter onmisbaar voor je bedrijf? Nee, dat niet. Maar als je het goed aanpakt, heb je een uitstekend hulpmiddel in handen bij het vinden van geschikte kandidaten voor je openstaande vacatures.

Kan je wel wat extra hulp gebruiken bij het werven van nieuwe developers via social media? Neem dan een kijkje op onze ICT-wervingspagina en vind testimonials hoe we andere bedrijven hebben geholpen.

Categorieën
home pagina