Wonen als een koning – 5 paleizen om voor te sparen

Duurste huizen

Wie droomt er niet van; wonen in een kasteel of luxe penthouse met 7 badkamers, 2 zwembaden en – doe eens gek – een thuisbioscoop? Helaas blijft het voor de meesten van ons ook bij dromen. Om je toch even in deze luxe van het wonen als een koning te wanen, is dit een lijstje met 5 megaluxe huizen.

One Hyde Park Penthouse

Dat wonen in het centrum van London duur is kan geen verrassing voor je zijn. Maar 140-miljoen-pond-duur?! Dit penthouse in hartje London is in 2014 verkocht voor precies dat bedrag. Maar dan heb je ook wat. Met een tunnel die rechtstreeks naar het restaurant van topchef Heston Blumenthal loopt is er 24 uur per dag roomservice van sterrenkwaliteit beschikbaar.

Dit stulpje is natuurlijk een goudmijn voor inbrekers. Daarom is het gehele appartement voorzien van kogelwerend glas en wordt het continu bewaakt door SAS-getrainde bodyguards. Je moet wat over hebben voor het fenomenale uitzicht.

Duurste huizen

Villa Leopolda

Als je wonen als een koning letterlijk neemt kom je terecht bij deze mooie villa in het zuiden van Frankrijk. Villa Leopolda is namelijk in 1902 gebouwd in opdracht van koning Leopold II van België. Het buitenverblijf van de Belgische koning is tijdens de laatste eeuw in het bezit geweest van verschillende magnaten. In 2008 heeft Russische oligarch Mikhail Prokhorov een bod gedaan op de residentie van maar liefst 413 miljoen euro.

Villa Leopolda is het toneel geweest van Alfred Hitchcock’s To Catch a Thief in 1955 en Michael Powell’s The Red Shoes in 1948. Ook als strijdtoneel heeft de villa dienst gedaan toen het tijdens en na de Eerste Wereldoorlog gebruikt werd als militair hospitaal. Een rijke geschiedenis dus.

Duurste huizen

The ‘Spelling’  Manor

Als je aan Los Angeles denkt, denk je waarschijnlijk ook gauw aan grote huizen. Hele grote huizen. Eén daarvan is The Manor. Het in 1988 gebouwde verblijf was lange tijd in het bezit van Amerikaanse televisieproducer Aaron Spelling, die het in 2011 verkocht aan Britse erfgename Petra Stunt (dochter van Formule1-magnaat Bernie Ecclestone) voor 85 miljoen dollar.

The Manor is hét grootste huis in de omgeving van Los Angeles en de bouw van het gevaarte is dan ook niet zonder slag of stoot gegaan. De constructie van de residentie ging gepaard met veel controverse; waar de architectuur als afzichtelijk werd bestempeld en het met de gigantische afmetingen een doorn in het oog van de buurt vormde.

Duurste huizen

Maison de L’Amitié

Even terugkomend op het begin van deze lijst waar we nog droomden over twee zwembaden en een thuisbioscoop; dat is pas het begin. Maison de L’Amitié heeft namelijk naast de zwembaden ook nog eens 22 badkamers, een kunstgalerij en een balzaal. En of dat nog niet genoeg is, ligt het landgoed ook nog eens pal aan de Atlantische Oceaan op het mooie Palm Beach in Florida.

Grote namen in de Amerikaanse geschiedenis hebben Maison de L’Amitié in hun bezit gehad, waarvan de bekendste toch wel Donald Trump. In 2005 kocht Trump het landgoed voor ruim 41 miljoen dollar. Waarna hij het voor een extra 3 miljoen liet renoveren om vervolgens te verkopen aan Russische miljardair Dmitry Rybolovlev voor een schappelijke 95 miljoen dollar. Maar ja, voor 22 badkamers zouden wij het ook neerleggen.

Duurste huizen

Château Louis XIV

Nieuw huis, oude stijl. Château Louis XIV is een modern bouwproject in de buurt van Parijs dat hedendaagse hi-tech technieken combineert met een zeventiende-eeuwse bouwstijl. De architectuur en het interieur zijn directe referenties aan koning Louis XIV van Frankrijk en kenmerken zich vooral door de massieve constructie en marmeren balzalen. Ook de omringende aangelegde tuin versterkt de zeventiende-eeuwse uitstraling van het huis. Dit bouwwerk mag zich met recht een ‘Château’ noemen en een koninklijke titel dragen.

In 2015 kocht de kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammad bin Salman al-Saoed, het kasteel voor 275 miljoen euro. Dat het huis gebaseerd is op de flamboyante smaak van zonnekoning Louis XIV is goed terug te zien in de metershoge muurschilderingen, mozaïekkunstwerken en gouden afwerkingen. Ook de wijnkelder lijkt zo uit het extravagante tijdperk te komen. Helaas voor koning Louis XIV hadden zijn paleizen, in tegensteling tot dit moderne kasteel, geen bioscoop, 360⁰ aquarium of fonteinen die bediend werden met een iPhone. Iedere eeuw z’n charmes, toch?

Duurste huizen

(Visited 1 times, 2 visits today)