10 tekenen dat je huidige baan hem niet gaat worden (en het tijd wordt voor een nieuwe baan!)


Nieuwe baan voelt niet goed en niet op je plek op je werk

Uitgekeken op je werk? Een nieuwe baan voelt niet goed? Misschien is het tijd om eens met een kritische blik naar je baan te kijken. Vind een nieuwe baan waar je écht gelukkig van wordt, bij een bedrijf waar je beter tot je recht komt. Wordt het tijd voor een carrièreswitch? Maar hoe weet je of het moment is aangebroken waarop je om je heen moet gaan kijken? De volgende 10 tekenen zijn goede indicatoren. Antwoord je op 1 of meer van onderstaande vragen met ‘nee’? Dan is het misschien tijd om je eens achter de oren te krabben!

1. Heb jij een klik met de manager?

Super frustrerend: je manager en jij zitten niet op één lijn. Wat je ook bereikt, het is nooit goed genoeg en er is altijd wel iets waarover jullie van mening verschillen. Helaas is deze persoon wel degene waarmee je jouw loopbaan binnen dit bedrijf uitstippelt – en daarnaast is het ook nog eens degene die jou beoordeelt. Is het een absolute mismatch, dan zal deze persoon jou niet verder helpen en kan hij of zij je zelfs gaan tegenwerken.

Alles behalve de ideale basis voor een vruchtbare samenwerking.

Natuurlijk is het verstandig om eerst een een-op-een-gesprek aan te gaan met de persoon in kwestie om zo te proberen de situatie om te buigen. Maar soms moet je ook simpelweg besluiten dat dit niet gaat werken en eieren voor je geld kiezen. Een verkeerde manager kan je het leven behoorlijk zuur maken dus kies er tijdig voor hier afscheid van te nemen als je geen veranderingen waarneemt.

Huidige baan geen succes

Toe aan een carriereswitch? 10 tips om je dromen te volgen!

2. Kun jij met trots vertellen waar je werkt?

Je bent op een verjaardag en iemand vraagt je wat je doet. Je wil het eigenlijk liever niet vertellen en schaamt je als je de naam van je bedrijf moet noemen. “Ja ach.. de rekeningen moeten érgens van betaald worden, hè!”, voeg je nog toe, lachend als een boer met kiespijn.

Dit is natuurlijk een teken aan de wand: waarom zou je blijven werken bij een bedrijf waar je niet 100% voor in kunt zetten? Je kunt alleen gemotiveerd raken door je werk als je achter de bedrijfsfilosofie staat. Zorg dus dat je met trots kunt vertellen waar je je dagelijks mee bezighoudt.

3. Kun jij jezelf zijn op je werk?

Je hebt van alles geprobeerd, maar het wil maar niet klikken met je naaste collega’s. Je doet je constant anders voor dan je in werkelijkheid bent om maar leuk gevonden te worden. De grappen op de werkvloer gaan over dingen die je niet begrijpt, je kunt nooit meepraten en collega’s hebben gezamenlijke interesses die jij totaal niet deelt. Eigenlijk voel je je 80% van de tijd een buitenbeentje. Toch forceer je jezelf ontzettend om maar mee te kunnen doen.

Het lijkt bijzaak, maar je sociaal gezien op je plek voelen op je werk is enorm belangrijk. Als je je compleet ongelukkig op je werk voelt tussen je collega’s ondanks je vele pogingen om een common interest te vinden, is het misschien tijd voor een andere afdeling – of een nieuwe baan.

4. Is er weinig uitstroom van collega’s?

Je hebt de ene collega nog niet uitgezwaaid, of er is alweer een andere afscheidsborrel aanstaande. De afscheidscadeautjes liggen bij jouw werkgever standaard klaar in de kast. Wissel je vaak van collega’s, dan is dat meestal een teken dat er ergens anders iets beters te halen is. Op gebied van salaris, secundaire voorwaarden of op het gebied van groeimogelijkheden. Zie het als een signaal; neem vertrekkende collega’s eens apart en vraag ze naar hun beweegredenen. Misschien zijn ze totaal niet op jou van toepassing, maar misschien zijn het ook wel aandachtspunten voor jou!

5. Heb je genoeg leuke dingen te doen op je werk?

Je draait al je werkdagen een vaste routine af en je voelt geen enkele uitdaging meer in je taken. Niemand lijkt er ook in geïnteresseerd wat voor werk je aflevert; het is altijd goed. Je krijgt nooit feedback, ook niet als je er om vraagt. Het voelt gewoon alsof je werk er totaal niet toe doet. Als je naar je doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf vraagt, word je aangekeken alsof het een besmettelijke ziekte is. Nieuwe vaardigheden leren? Nee, daar is geen budget voor. Kortom je hebt geen zin meer om te werken voor je huidige werkgever.

Waar voor andere mensen een burn-out een gevaar is, ligt bij jou een ‘bore-out’ meer in de lijn der verwachting. Neem er geen genoegen mee! Misschien moet je je heil ergens anders gaan zoeken en een nieuwe baan te vinden waar je wél uitgedaagd wordt.

6. Zie en spreek je je partner en familie voldoende?

Zo veel aan het werk dat je partner, familie en vrienden bijna niet meer weten hoe je eruit ziet? Zit je ’s avonds vaker op kantoor dan ergens anders? Natuurlijk is het prima om te tijdelijk te pieken als je werkgever dat van je vraagt, maar als je constant je buffer leegtrekt is het op den duur gewoon ongezond. Er bestaat meer in het leven dan werken!

Volgens Forbes is te veel werken iets waar mensen het vaakst spijt van krijgen, zeker als het ten koste van familie, relaties of vriendschappen gaat. Een gezonde werk/privé-balans is belangrijk, en als je werkgever daar geen oog voor heeft, is het tijd om te maken dat je wegkomt.

Voel jij je ongelukkig op je werk? Tijd voor nieuwe baan!

7. Geef je om de producten of diensten van je bedrijf?

Ken je dat? Zo iemand die uren en uren kan doorratelen over z’n werk? Het kan irritant zijn, maar het toont wel dat zo iemand met heel veel plezier naar z’n werk gaat. Kijk je naar jezelf en merk je dat je het eigenlijk alleen voor het geld doet? Geef je helemaal niks om de bedrijfsresultaten, en interesseert het totaal niet wat jullie precies verkopen?

Als je geen passie hebt voor de producten of diensten die jouw bedrijf voert, zit je zeer waarschijnlijk niet op de juiste plek. Het maakt je werk zo veel leuker als je oprecht geïnteresseerd bent in wat jullie als bedrijf doen. Natuurlijk hoef je niet 24/7 over je werk te willen praten, maar als je geen enkel enthousiasme kunt opbrengen voor wat jullie doen, ben je snel uitgekeken op je werk.

8. Groeien je takenpakket én je salaris tegelijkertijd?

Je neemt of krijgt er steeds meer verantwoordelijkheden bij, maar je krijgt er eigenlijk niets voor terug. Je maakt ondertussen de roosters, zit in die nieuwe projectgroep en bent ook nog BHV’er geworden. Er kan nog net een complimentje af, maar er zitten geen financiële consequenties aan je harde werk. Als je de kwestie aankaart bij je manager, komt die met excuusjes dat er momenteel geen budget is voor salarisverhogingen en is de weerstand bijna fysiek voelbaar. Het is duidelijk dat je de komende jaren geen vooruitgang hoeft te verwachten qua salaris.

Is het tijd om een werkgever te zoeken die wél begrijpt hoe belangrijk het is dat je salaris aansluit bij je takenpakket?

9. Houd je je telkens vast aan de hoop dat het straks beter gaat?

Ah, jij bent zo’n echte doorbijter. Het is al tijden verre van ideaal op je werk, maar dat komt natuurlijk omdat dat ene project zo veel aandacht van je vraagt. En die vervelende interim manager vertrekt volgende maand. Dan wordt alles beter! Alleen heb je jezelf het afgelopen het afgelopen jaar al drie van die deadlines gesteld. Je belooft jezelf dat je een nieuwe baan gaat zoeken als er binnen nu en drie maanden niet verandert – en doet het dan vervolgens niet.

10. Houd je lichaam je werk goed vol?

De laatste tijd heb je steeds vaker last van onverklaarbare kwaaltjes, zoals hoofdpijn, migraine of plotselinge nek- of rugpijn. Ook word je steeds vaker midden in nacht ineens wakker, terwijl je normaal gesproken altijd prima doorslaapt. Gewoon even pech, of geeft je lichaam aan dat het de stress op je werk meer dan beu is?

Onderschat niet hoeveel invloed stress op je lijf kan hebben. En hoe het ook wendt of keert, in de verkeerde baan zitten vraagt veel van je lijf. Als je lichaam aan de bel trekt, ben je eigenlijk al veel te ver gegaan en wordt het tijd om veranderingen door te voeren.

(Nieuwe) baan voelt niet goed? Tijd voor een nieuwe baan!

Herken je je in veel van deze punten en is jouw antwoord hier en daar ‘nee’? Stop dan met doorbijten en vind een baan die wel bij je past. Kijk bijvoorbeeld eens door onze nieuwste vacatures.

Tags: , ,