13 goede sollicitatievragen waarmee je een developer écht goed kunt beoordelen

sollicitatievragen

Als je met veel moeite eindelijk een goede kandidaat voor je openstaande ICT-vacature gevonden lijkt te hebben, is je werk nog lang niet klaar. Iemand kan op papier erg geschikt lijken, maar pas tijdens een gesprek kom je er echt achter wat voor vlees je in de kuip hebt. Tenminste: als je de goede sollicitatievragen stelt. Haal jij uit een sollicitatiegesprek alles wat je nodig hebt om je een goed beeld te kunnen vormen van de specialist tegenover je?

Kwaliteit meet je niet met standaard sollicitatievragen

Geen enkel sollicitatiegesprek is hetzelfde. Standaardvragen als “Waar zie je jezelf over 5 jaar?” en “Wat zijn je sterke en zwakke punten?” voldoen niet bij het aannemen van een ICT-specialist. Een ICT-functie vraagt per definitie om specifieke eigenschappen en vaardigheden. Zonder deze is het onwaarschijnlijk dat een kandidaat een toegevoegde waarde zal zijn voor jouw bedrijf.

Met de sollicitatievragen die je tijdens een gesprek stelt, heb je de mogelijkheid precies te weten te komen wat een kandidaat kan en hoe hij in elkaar zit.

– Besteed aandacht aan de soft skills

Niet alleen technische kwaliteiten doen ertoe. De manier waarop iemand communiceert, of hij snel initiatief neemt en de mate waarin een developer goed kan samenwerken binnen een team zijn ook cruciale punten: de soft skills.

Tot zover weinig nieuws voor je, waarschijnlijk.

– Breed gerichte én specifieke sollicitatievragen stellen

Uiteraard moet je wel een duidelijk beeld krijgen van de technische deskundigheid van je kandidaat. Daarnaast is het goed om te kijken hoe hij ‘het grootje plaatje’ in beeld heeft: zowel als het aankomt op wat zijn of haar werk betekent voor het bedrijf, als op het gebied van technologische ontwikkelingen en ICT-werk in het algemeen.

Maar wat zijn nou goede sollicitatievragen?

De volgende 13 sollicitatievragen (en de antwoorden erop) zorgen ervoor dat jij de geschiktheid van jouw kandidaten nauwkeurig kunt beoordelen. Je hoeft ze uiteraard niet allemaal te stellen. Kies de beste eruit – en vergeet vooral niet om goed naar de antwoorden te luisteren.

1. Is er recentelijk een project geweest waarbij jij er persoonlijk voor gezorgd hebt dat processen beter, sneller, slimmer of efficiënter werden?

Een techspecialist moet eigenlijk altijd doorhebben welke gevolgen zijn of haar werk voor de overkoepelende bedrijfsstrategie heeft. Als een kandidaat kan uitleggen wat er voor de opdracht- of werkgever veranderde dankzij zijn werk, is dat een groot pluspunt.

2. Stel: je moet bij een project 5 modules opleveren. Je kunt óf 3 complete modules maken óf alle 5 modules gedeeltelijk ontwikkelen. Wat ga je doen?

Het liefst heb je een kandidaat die kiest voor de eerste optie. Het is beter als een developer tenminste een deel van het werk volledig klaar heeft, dit kan presenteren en zijn of haar problemen uit kan leggen. Dat er wat meer tijd nodig is voor het afronden van het hele project, is dan minder problematisch.

Goede sollicitatievragen

3. Hoe zou je aan een totale leek uitleggen wat het internet is?

Die had je kandidaat niet zien aankomen. Deze vraag trekt een specialist even uit zijn ‘echte’ expertise: er moet snel geschakeld worden. Dit geeft jou inzicht in het probleemoplossend vermogen van je kandidaat en zijn of haar bekwaamheid om processen aan anderen uit te leggen.

4. Hoe functioneer jij als de werkdruk hoog is?

Presteert je kandidaat ook onder druk? Van het goed en snel uitvoeren van ICT-projecten hangt veel af. Een afdeling, of zelfs een heel bedrijf, kan zomaar stil komen te liggen als een project niet op tijd af is of als er fouten worden gemaakt. Een developer moet met die druk om kunnen gaan.

5. Je hebt zojuist een project toegewezen gekregen waarbij je met een voor jou onbekende technologie moet gaan werken. Wat is je aanpak?

De manier waarop iemand omgaat met nieuwe technologie is interessant. Wat doet de kandidaat om een gebrek aan kennis te compenseren en tegelijkertijd het project op tijd af te krijgen? Creativiteit, probleemoplossend vermogen en strategisch inzicht zijn hierbij belangrijke elementen.

6. Heb je wel eens aan een project gewerkt waarbij je achteraf ontevreden over je eigen bijdrage was? En wat heb je hiervan geleerd?

Het leerproces is een niet te onderschatten onderdeel van ICT-werk. Geen enkele developer weet alles al – dat kan ook niet als je met steeds veranderende technologie werkt. Bij leren hoort het maken van fouten, het herkennen van deze fouten en het veranderen van je aanpak.

7. Welke ICT-gerelateerde blogs, websites of Twitteraccounts hou je in de gaten? En plaats je zelf wel eens iets online?

Gemotiveerde, geïnteresseerde en leergierige ICT’ers zijn de beste ICT’ers. Aan de hand van deze vraag kom je erachter of kandidaten op de hoogte proberen te blijven van de laatste ontwikkelingen en online hun kennis met anderen delen. Als ze dit doen, is de kans groot dat ze oprecht gepassioneerd zijn over hun werk.

technische vragen sollicitatiegesprek stellen: Hoe doe je dat?

8. Als je een paar dingen mocht veranderen op je vorige werkplek, wat zouden die dingen dan zijn?

Deze vraag biedt je de mogelijkheid uit te vinden of de kandidaat vertrouwelijke informatie voor zich houdt. Daarnaast test je zijn of haar vermogen om breed en strategisch te denken. Welke verbeteringen precies genoemd worden, doen minder ter zake.

9. Op welke manier hou jij je techskills bij?

Heeft de kandidaat ooit een online cursus gevolgd? En is hij wel eens buiten werktijd bezig met programmeren of het oplossen van technologische problemen? Zijn er methodes of technologieën waar hij meer over zou willen leren? Leergierigheid en het bijhouden van vaardigheden zijn essentieel voor een goede developer.

10. Welke 2 of 3 ontwikkelingen gaan de ICT-sector de komende jaren veranderen, en welke gevolgen denk je dat dit voor jouw werk heeft?

Het gaat er bij het antwoord op deze vraag niet om dat je kandidaat precies de juiste trends noemt, maar vooral dat hij in staat is bredere ontwikkelingen te signaleren en hun gevolgen in te zien. Daarnaast vertelt het je of de kandidaat überhaupt probeert op de hoogte te blijven van ICT-trends.

11. Hoe zit jouw ideale vrije dag eruit?

Het lijkt een vreemde vraag om tijdens een sollicitatiegesprek te stellen, maar het antwoord geeft je inzicht in het karakter van de kandidaat. Op die manier kun je beter inschatten of hij goed in jullie team of bij jullie bedrijfscultuur past.

12. Als ik je vrienden vraag om jou te omschrijven, welke 3 karaktertrekken noemen ze dan?

Opnieuw een vraag die gericht is op het karakter van je kandidaat. Uit een cv of via traditionele sollicitatievragen komt dit lang niet altijd naar voren. Met deze vraag wel. Je kandidaat zal eerder met een oprecht antwoord komen dan wanneer je naar zijn of haar sterke en zwakke punten vraagt.

13. Met welke technologische producten werk je het liefst? En met welke liever niet?

Natuurlijk kom je er door deze vraag te stellen achter of de kandidaat met de bij jouw bedrijf gebruikte technologie kan werken. Daarnaast is het een goede manier om te ontdekken of kandidaten enthousiast worden van het praten over technologie, én hoe groot hun kennis hiervan is.

(Visited 1 times, 211 visits today)