5 trends die IT-recruitment totaal gaat veranderen in 2020

Tags: ,
Ben jij voorbereid voor de nieuwe manier van IT-recruitment?

De wereld van IT-recruitment is constant in beweging. Om de beste kandidaten te kunnen IT-werven, moet je weten wat er speelt en hoe je als bedrijf op de laatste trends kunt inspelen. De concurrentie is moordend onder bedrijven op de IT-markt, en daar moet jij je als werkgever staande tussen weten te houden. Om de aandacht van IT’ers te (blijven) trekken, moet je de trends vooruit zijn en constant innoveren. Maar hoe? Wij helpen je graag on top of things te blijven. Welke trends gaan de komende jaren bepalend zijn in de wereld van IT recruitment?
Ieder jaar wordt de IT-markt competitiever; het lijkt wel alsof het jaar na jaar nóg lastiger wordt om je te profileren onder de juiste kandidaten in de IT, en ervoor te zorgen dat ze voor jouw bedrijf kiezen. De ontwikkelingen gaan daarnaast ook nog eens razendsnel: bijblijven is de enige manier om de juiste focus te hebben en te houden in je aannamebeleid. Wij geven je daarom 5 trends die in 2020 een onmiskenbare invloed gaan hebben in de wereld van IT-recruitment.

Trend 1: IT-recruitment gaat meer en meer op marketing lijken

Het wordt steeds belangrijker om je bedrijf op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Employer branding is niet meer weg te denken uit de wereld van recruitment, en zeker onder gewilde IT’ers is het van ongekend belang om je te onderscheiden van de concurrentie met een eigen, uniek employer brand. Recruitment professionals moeten dus steeds meer als marketeers gaan denken:

  • Hoe zet ik mijn bedrijf op de kaart?
  • Wat maakt mijn bedrijf uniek en aantrekkelijk voor werknemers?
  • Welke kanalen en media gebruik ik om dat aan de juiste doelgroep kenbaar te maken?

Uit recent onderzoek van LinkedIn komt naar voren dat bijna de helft van de ondervraagde gerenommeerde recruitment professionals (46%) denkt dat recruitment in de komende jaren meer en meer op marketing gaat lijken.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat dezelfde recruitment professionals denken dat een sterk employer brand ervoor kan zorgen dat de gemiddelde cost per hire met 50% gereduceerd kan worden. Ook het gemiddelde verloopratio kan, door een sterk employer brand te implementeren, met ruim 25% naar beneden geschroefd worden.
In het kort: de lijn tussen marketing en recruitment is langzaam aan het vervagen. De komende jaren wordt een goede marketing-strategie voor ieder IT-brand onmisbaar voor een succesvol IT-recruitmentbeleid.

Trend 2: De beleving van de kandidaat wordt steeds belangrijker

Laten we wel zijn, bij de meeste IT-bedrijven is er maar weinig aandacht voor hoe de kandidaat het sollicitatieproces ervaart.
Dit gaat de komende jaren sterk veranderen: we worden ons er steeds meer van bewust wat een negatieve kandidatenervaring het bedrijf voor schade kan berokkenen. Volgens onderzoek van CareerBuilder kan een negatieve kandidatenervaring voor een slechte reputatie zorgen, zowel onder potentiële andere kandidaten als onder (mogelijke) klanten. Bovendien maakt social media het steeds makkelijker om negatieve ervaringen te delen.
Desinteresse in de Candidate Journey maakt de komende jaren plaats voor oprechte aandacht voor de route die een kandidaat moet afleggen. Solliciteren moet makkelijker worden, en goede communicatie met de kandidaat staat voorop. Steeds meer bedrijven besteden aandacht aan het testen van hun sollicitatieomgeving en het interviewen van (aangenomen of afgewezen) kandidaten om zo hun sollicitatieproces te optimaliseren.

Mobiel als beginpunt in de IT-werving proces

Onderdeel van deze trend is het optimaliseren van sollicitatieomgevingen en carrièrepagina’s voor mobiel gebruik. Waar ruim 43% van de kandidaten in het onderzoek van LinkedIn aangeeft dat zij hun smartphone gebruiken bij het zoeken naar werk en het solliciteren, optimaliseert nog maar een derde van de werkgevers zijn vacatures en carrièrepagina’s voor mobiele weergave. Binnen de komende jaren zal de smartphone het nummer 1 device worden waarmee georiënteerd en gesolliciteerd wordt; ook IT-werkgevers zullen hier meer en meer op gaan inspringen.

Trend 3: ‘Quality of hire’ wordt de belangrijkste metric in IT-recruitment

Waar de afgelopen jaren de ‘cost per hire’ nog een hot topic was onder recruitment professionals en ook vaak een KPI voor hen vormde, zal de focus binnen IT-bedrijven de komende jaren verschuiven naar de ‘quality of hire’. Bedrijven komen steeds meer tot het inzicht dat veel mensen aannemen niet de sleutel is tot succes voor je organisatie. De beste mensen aannemen, die presteren en ook nog eens loyaal zijn aan je bedrijf omdat ze het er naar hun zin hebben: dát is het geheim van een succesvol IT-recruitmentbeleid.

Trend 4: Data, data en nog eens data

Waar veel beslissingen in ons dagelijks leven tegenwoordig genomen worden op basis van eerdere ervaringen en verzamelde data, worden veel beslissingen in IT-recruitment nog genomen op onderbuikgevoelens en verouderde procedures.

In 2020 gaat in dit opzicht ook het roer om: steeds meer bedrijven zullen data gaan verzamelen over de prestaties van hun IT-recruitmentproces en hun (nieuwe) medewerkers, en op basis van deze data het proces continu gaan optimaliseren. Zeker voor de grotere IT-bedrijven kan big data veel interessante inzichten opleveren, waarmee het IT-recruitmentbeleid effectief kan worden bijgestuurd.

Trend 5: De shift van actieve naar passieve kandidaten

In de wereld van jobsites en recruitment is het al langer bekend, maar ook steeds meer IT-werkgevers worden zich ervan bewust: onder de werkende IT’ers bevinden zich vaak ook interessante kandidaten. Waar recruitment professionals in de IT zich in de afgelopen jaren nog vooral richtten op actief zoekende kandidaten, zal de komende jaren de focus verschuiven naar recruitment van passief zoekende kandidaten. Logisch: je vist als recruitment professional simpelweg in een veel grotere talentenpool, die ook nog eens veel sterke kandidaten bevat.
In één van onze onderzoeken gaf 48% van de ondervraagden aan passief uit te kijken naar een nieuwe baan (op zoek maar niet actief, of open voor een leuk aanbod). Daarnaast wil 91% wel benaderd worden met interessante vacatures. Dit geeft aan dat de passief zoekende kandidaat interessante mogelijkheden biedt voor de recruitment professional.

Inhaken op de trends met jouw IT-recruitmentbeleid

Lezen over de trends is één ding, maar er zijn weinig recruitment professionals die informatie direct omzetten in actiepunten. ‘Dit nemen we mee voor het businessplan van volgend jaar’ is nog altijd makkelijker dan ‘hier ga ik vandaag nog de eerste stappen in zetten’. Wacht je echter te lang, dan bestaat er de kans dat je concurrentie zich sterker profileert en zo interessante IT-kandidaten voor je neus wegkaapt.

Wil je ook graag dat we voor jouw werknemers gaan werven? Neem dan een kijkje op onze ICT-wervingspagina en vind testimonials hoe we andere ICT-bedrijven hebben geholpen.

Tags: ,

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen