7 tips om meer sollicitaties uit je vacaturetekst te halen

Tips-vacaturetekst

Een goede, sterke vacaturetekst schrijven is lang niet zo makkelijk als het lijkt. Tijdens het schrijven van de vacature zijn er namelijk verschillende onderdelen om rekening mee te houden; wie is je doelgroep, welke werkzaamheden voert de nieuwe medewerker uit en in wat voor bedrijf komt iemand terecht? De woorden die je in je vacaturetekst gebruikt, zorgen er uiteindelijk voor wie solliciteert, en dus ook wie niet…

Een doelgerichte vacaturetekst spreekt de juiste doelgroep aan, krijgt meer reacties en zorgt uiteindelijk ook voor betere reacties. Wij geven je 7 tips om ervoor te zorgen dat jouw vacaturetekst hieraan voldoet!

917 vacatures bij &work

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

NOC Operator

Korton Computer Communication (KCC) B.V., Nieuw vennep

Gevorderd Assistent Accountant (Audit)

Horlings, Amsterdam

Cloud Engineer

Korton Computer Communication (KCC) B.V., Nieuw vennep

Bekijk alle vacatures van &Work >

Schrijf vanuit het juiste perspectief

Het komt regelmatig voor dat wanneer bedrijven een vacaturetekst maken, zij de tekst vooral vanuit zichzelf schrijven. Hoewel dit een logische keuze is, wil je met de vacaturetekst juist de kandidaat aanspreken. Bedenk wie je wil aanspreken én hoe je dat het beste kunt doen – waar loopt de kandidaat voor warm? Natuurlijk is het belangrijk dat je in de vacature beschrijft om wat voor bedrijf het gaat en waarom het zo leuk is om bij jullie te werken, maar het draait niet alleen om jullie. Je beschrijft je bedrijf voor de kandidaat en niet voor klanten. Richt je hierbij op de bedrijfscultuur en het team en minder op jullie producten of de diensten.

Hou het kort

Waarschijnlijk kun je honderduit vertellen over het bedrijf, de functie en de collega’s. Doe dit niet en probeer om een te lange vacaturetekst te vermijden. Een te lange vacaturetekst kan onduidelijk of wollig worden, waardoor veel potentiële kandidaten af zullen haken. Door een vacaturetekst concreet en helder te formuleren, spreek je geschikte kandidaten aan en maak je duidelijk wat er van een nieuwe medewerker wordt verwacht.

De meeste kandidaten scannen de tekst eerst en lezen de tekst pas volledig nadat hun aandacht is gegrepen. Gebruik daarom duidelijke tussenkopjes, schrijf kort en bondig, en gebruik bulletpoints in je vacature, daardoor is de tekst scanbaar én direct duidelijk wat jullie zoeken. Wil je bulletpoints gebruiken? Kies dan 3 tot 5 punten per kopje, zodat je de aandacht van de lezer vasthoudt.

Kies de juiste toon

Naast schrijven vanuit het juist perspectief en to-the-point, is het ook belangrijk om in de vacaturetekst de juiste toon te kiezen. Niet te formeel, maar ook zeker niet te informeel. Je wilt niet te serieus overkomen, maar je wilt ook niet van het ene in het andere grapje rollen. Laat de vacature aansluiten bij de rest van de tone-of-voice van het bedrijf.

Maak duidelijk wat je bedrijf te bieden heeft

Het is je vast weleens overkomen: na meerdere gespreksrondes lopen de onderhandelingen met de sollicitant op niks uit en kun je weer opnieuw beginnen. Uit onderzoek blijkt dat sollicitanten graag van tevoren willen weten wat het bedrijf ze te bieden heeft. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een salarisindicatie en secundaire arbeidsvoorwaarden, maar ook aan doorgroeimogelijkheden, om wat voor soort bedrijf het gaat en wat de bedrijfscultuur is.

Beschrijf in je vacaturetekst duidelijk wat een kandidaat kan verwachten in de functie. Zo bespaar je jezelf en de kandidaat een hoop moeite voor niets, want als de salarisindicatie bijvoorbeeld niet aansluit bij de kandidaat kan hij of zij verder kijken.

Onderscheid vereist en gewenst

Eerder gaven we als tip om de vacaturetekst kort en bondig te houden, en tussenkopjes en bulletpoints te gebruiken. Ook kun je in de vacature onderscheid maken tussen vereist en gewenst. Je hebt het vast weleens online voorbij zien komen: een enorme waslijst aan functie-eisen. Zo’n waslijst kan weleens de reden zijn dat een geschikte kandidaat afhaakt omdat hij of zij nèt niet aan de eisen voldoet. Zonde!

Bedenk welke competenties en werkervaring vereist zijn en welke gewenst, en maak duidelijk onderscheid in de vacature, bijvoorbeeld door het gebruik van kopjes. Zo kan een kandidaat uiteindelijk goed inschatten of de match aanwezig is. Dat zorgt voor een snel én efficiënt sollicitatieproces.

Formuleer een duidelijke functietitel

Functietitels als Marketing Ninja of Accounting Rockstar klinken misschien lekker, maar de kans dat je op deze titels gevonden wordt, is nihil. Een duidelijke en goede functietitel is goed vindbaar en draagt uiteindelijk dus bij aan meer sollicitaties. Daarnaast kun je in je vacaturetekst zelf een aantal synoniemen verwerken.

Wat is een goede functietitel? Vraag je af welke zoektermen een kandidaat gebruikt om naar passende vacatures te zoeken. Heb je geen idee? Kijk op LinkedIn rond welke functietitels veel worden gebruikt of kijk tussen de vacatures op &Work om wat ideeën op te doen.

Zet aan tot actie

Allemaal leuk en aardig, maar je wilt natuurlijk ook sollicitaties binnenkrijgen. Hoe je dat doet? Zet aan tot actie én vermeld een duidelijke sluitingstermijn. Het is zonde als een geschikte kandidaat uiteindelijk niet heeft gesolliciteerd omdat iemand dacht dat hij of zij volgende week ook nog wel kon solliciteren.

Gratis vacaturecheck

Twijfel je na het lezen van deze tips of je een goede én passende vacaturetekst hebt geschreven? Doe dan nu de gratis vacaturecheck. Je uploadt je vacature, wij checken je vacaturetekst en vervolgens ontvang je een rapport met tips hoe jij je vacaturetekst kunt verbeteren.

Tags: ,

Doe de gratis vacaturecheck

Gratis vacaturecheck

& ontdek hoe je scoort op:

  • Online vindbaarheid
  • Taalgebruik & clichés
  • Employer branding

Doe de vacaturecheck

Plaats je vacatures op &Work