De top 10 best betaalde banen van 2024

Best betaalde banen &Work

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Calculator

Trustan Bouw, Utrecht

Senior Financial Consultant

Vigr, Utrecht

Bekijk alle vacatures van &Work >

Wat zijn de best betaalde banen van 2024?

Elk jaar onderzoeken we de mogelijkheden op de arbeidsmarkt en de banen waarin je het meeste geld verdient. Waar we voorgaande jaren nog spraken over de gevolgen van corona, grote spanningen op de arbeidsmarkt en een stijging van het aantal vacatures, gaan we langzaam over naar iets rustiger vaarwater. In het derde en vierde kwartaal van 2023 hadden we nog steeds te maken met een krappe arbeidsmarkt, maar de spanning daalde toen al en het hoogtepunt lag achter ons. 

Gelukkig zijn er voor talentvolle professionals nog steeds genoeg kansen in de markt in uiteenlopende sectoren. Wil je switchen van baan of ben je op zoek naar je eerste werkplek? Ontdek alle mogelijkheden die er zijn – eventueel met hulp

Wie weet zit jouw nieuwe baan wel tussen deze top 10 best betaalde banen. Medische banen zijn al jaren in trek en dit zie je dan ook terug in deze lijst. Nieuwsgierig waar de ‘goudstaven’ in 2024 te vinden zijn? Dit zijn de best betaalde banen van 2024 met het salaris!

Wil je gelijk weten wat de goed betaalde banen zijn?
10. Orthodontist
9. Chirurg
8. Financieel Directeur
7. Commercieel Directeur
6. Gezagvoerder
5. Ambassadeur
4. Piloot
3. Onderzoeker
2. Internist
1. Longarts

Stabiele banen op de arbeidsmarkt

Uiteraard zijn er banen die steevast goedbetaald zijn en waar in de nabije toekomst ook niet veel in verandert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de meer ‘traditionele beroepen’ zoals een baan in het medische veld. Zij zijn uiteraard ook afhankelijk van de marktwerking en het aantal klanten of patiënten, maar over het algemeen is het salaris van deze beroepen redelijk stabiel, en relatief hoog. Dit is ook al vele jaren het geval. Ditzelfde geldt voor veel politieke functies. Denk bijvoorbeeld aan onze minister-president die €13.271,- per maand verdient of aan een rol van dijkgraaf (een bestuurlijke functie in ons waterschapsbestuur), waarin je tot maar liefst €10.223,- bruto per maand ontvangt. Of wat dacht je van een baan bij defensie als commandant der strijdkrachten? Ook deze persoon verdient een gigantisch bedrag per jaar. Omdat deze soort functies soms door maar één of een paar mensen worden uitgevoerd, hebben we deze uit de lijst gelaten.

De best betaalde banen van 2024 zijn de volgende:

10. Psychiater 

Salaris kan oplopen tot €10.833,- bruto p.m.

We trappen de lijst van best betaalde banen af met op de tiende plek de psychiater. Een psychiater houdt zich bezig met psychiatrische problemen en stoornissen van mensen. Deze persoon voert gesprekken, doet observaties, lichamelijk- en laboratoriumonderzoek, stelt een behandelplan op, schrijft medicijnen voor en voert speciale therapieën en behandelingen uit afhankelijk van het probleem of de stoornis. Het salaris van een psychiater is minimaal €5.833,- per maand en loopt maximaal op tot €10.833,- per maand op fulltime basis. Factoren die hierbij meespelen zijn je werkervaring, specialisatie en het wel of niet hebben van een eigen praktijk.   

9. Orthodontist

Salaris kan oplopen tot €11.666,- bruto p.m. 

Een orthodontist is gespecialiseerd in het corrigeren van scheve tanden en kiezen, die bijvoorbeeld ontstaan zijn door een ongeluk, scheefgroei van tanden, aangeboren afwijking of andere problemen. Om veelal cosmetische, maar ook medische redenen willen mensen dit graag behandelen. Een orthodontist onderzoekt de afwijkingen, maakt röntgen- en/of kleurenfoto’s, maakt gebitsafdrukken, stelt een behandelplan op, adviseert en plaatst een beugel. Doordat dit echt een specialistisch beroep is en het studietraject vrij lang is, verdien je een hoog salaris. Zeker als je een eigen praktijk hebt, kan het maandsalaris oplopen tot de €10.000,- en €11.666,- (bij een fulltime baan).

8. Chirurg

Salaris kan oplopen tot €12.572,- bruto p.m. 

Mensen die werken binnen de chirurgie behoren tot het rijtje grootverdieners. Wel is dit afhankelijk van de specialisatie, het ervaringsniveau en de werkplek. Wil je aan de slag bij een privékliniek? Dan is de kans groot dat je salaris hoger is dan bij de meeste standaard ziekenhuizen. Bij een privékliniek kan dit nog verder oplopen dan het maandbedrag dat we hierboven benoemen. Het jaarsalaris loopt in sommige gevallen zelfs op tot €400.000,- per jaar. De afgelopen jaren groeide het aantal particuliere klinieken in Nederland naar ongeveer 670, dus als het je interessant lijkt om bij zo’n kliniek aan de slag te gaan, dan maak je een goede kans. Houd verder voor het salaris rekening met je specialisatie en werkzaamheden. Het vak chirurgie is zeer breed, waardoor salarissen per chirurg uiteenlopen.

7. Financieel Directeur

Salaris kan oplopen tot €14.000,- bruto p.m. 

Op de achtste plaats staat de financieel directeur, ook wel Chief Financial Officer (CFO). Deze persoon is verantwoordelijk voor alle financiële en strategische aspecten binnen een bedrijf. Hij of zij zorgt voor financiële stabiliteit en optimaliseert prestaties. Wat een financieel directeur verdient, is afhankelijk van de sector, het soort bedrijf, zijn/haar kwalificaties, ervaring en zelfs per stad kan het verschillen. Financieel directeuren in Nederland verdienen gemiddeld €10.000,- bruto. Bij een financieel directeur met weinig ervaring, die actief is bij een klein bedrijf start het salaris op ongeveer €6.000,-. Voor de mensen die al vele jaren ervaring hebben en bij een groot bedrijf werken, loopt het salaris op tot €14.000,- bruto per maand. Zeker niet verkeerd!


6. Commercieel Directeur

Salaris kan oplopen tot €16.025,- bruto p.m.

Op de hielen gevolgd door de financieel directeur staat de commercieel directeur. Deze persoon heeft een zeer verantwoordelijke baan en heeft de leiding over alle commerciële activiteiten van een bedrijf. Een commercieel directeur werft nieuwe klanten, onderzoekt nieuwe markten, bepaalt verkoopstrategieën en meer. Als het een groot bedrijf is, kan het zijn dat hij of zij leiding geeft aan één afdeling, maar meestal gaat het om het gehele bedrijf. Het salaris van commercieel directeuren loopt sterk uiteen. Bij een klein bedrijf ligt het salaris vaak lager dan bij een grote organisatie. Ook de opleiding en werkervaring hebben invloed op het uitbetaalde salaris. Het jaarsalaris is gemiddeld €138.154,- en kan zelfs oplopen tot €192.300,-.  

5. Ambassadeur

Salaris kan oplopen tot €18.000,- bruto p.m.

Op een mooie vijfde plaats staat de ambassadeur. Een ambassadeur is iemand die – meestal voor vier jaar – Nederland vertegenwoordigt in een bepaald land. We hebben in Nederland ongeveer 150 consulaten, ambassades en vertegenwoordigingen verdeeld over de hele wereld. Per land verschilt het hoe groot een ambassade is; sommige hebben ruim 150 medewerkers in dienst en bij kleinere zijn er soms maar twee mensen actief. Wat een ambassadeur precies doet? Hij/zij vertegenwoordigt ons staatshoofd en de regering in het land waarin hij/zij actief is, wint informatie in, houdt rekening met Nederlandse belangen en heeft de leiding over de ambassade. 

Maar tegenwoordig kan een ambassadeur ook een net iets ander beroep zijn. Het kan ook een vertegenwoordiger zijn van een groep of organisatie, vaak voor promotionele doeleinden. Meestal zijn dit celebrities of influencers die door hun status en bekendheid meer mensen bereiken en kunnen zorgen voor een grotere naamsbekendheid en hogere inkomsten. Deze influencers krijgen soms gratis producten, een groot geldbedrag of doen het werk gratis (bijvoorbeeld bij liefdadigheid). 

Voor de eerst benoemde ambassadeur is het salaris minimaal €7.000,- en maximaal €18.000,-. Dit verschilt per positie, ervaring en het land. Daarnaast heeft deze persoon vaak te maken met speciale extra’s, zoals geregeld transport en woonverblijf. Dit klinkt allemaal goed, maar ambassadeur word je niet zomaar. De meeste mensen die deze rol uitvoeren zijn eerst actief geweest bij een ministerie of in het bedrijfsleven en/of hebben het traject ‘Internationaal Beleidsmedewerker van Buitenlandse Zaken’ afgerond. Ook spreken zij meerdere talen, zijn sterk in netwerken en hebben kennis van het land. 

4. Piloot

Salaris kan oplopen tot €19.200,- bruto p.m.

Een piloot, ook wel gezagvoerder van een verkeersvliegtuig, bestuurt een vliegtuig en vervult een belangrijke functie in de luchtvaart. Deze persoon heeft een aantal belangrijke verantwoordelijkheden, waaronder de veiligheid van passagiers en/of goederen. Deze functie vraagt daarom om de nodige ervaring, kunde en kennis. Beslissingen moeten in een fractie van een seconde worden genomen. In deze functie heb je te maken met lange en onregelmatige werktijden. En je bent natuurlijk vaak van huis. Een piloot kan – afhankelijk van zijn ervaring, rang en de airline – een flink salaris verdienen. Je kunt bij een startende piloot denken aan een jaarsalaris rond €38.400,- wat vervolgens kan oplopen tot maximaal €230.400,- voor een zeer ervaren piloot.

3. Onderzoeker

Salaris kan oplopen tot €20.000,- bruto p.m.

Onderzoeker is een brede term en is op zichzelf geen beroep. Er is hierbij altijd sprake van een bepaald onderzoeksgebied met specifieke doeleinden en onderzoeksmethodes. In dit geval hebben wij het over medische en wetenschappelijke onderzoekers. Denk aan een onderzoek in de klinische chemie, genetica, bacteriologie of medicijnen. Deze onderzoekers zijn vaak actief in een laboratorium en/of een universiteit, maar doen ook regelmatig veldonderzoek. Voor een groot deel van de mensen die actief zijn als onderzoeker in deze vakgebieden, ligt het salaris tussen de €15.000,-  en €20.000,- per maand. Dit ligt zo hoog omdat de uitkomsten van hun onderzoeken ontzettend belangrijk en noodzakelijk zijn voor onze maatschappij.

2. Internist

Salaris kan oplopen tot €20.832,- bruto p.m.

Als internist houd je je bezig met diagnosticeren, behandelen en voorkomen van ziekten op het gebied van inwendige organen, waaronder nierziekten, kanker, bloedziekten, allergische aandoeningen en stofwisselingsstoornissen. Het startsalaris van een internist is ongeveer €5.833,- per maand en loopt door werkervaring op tot een hoog bedrag van maximaal €20.834,- per maand. Als je internist wil worden, doorloop je eerst een vrij lang opleidingstraject. Je volgt eerst de wo-opleiding geneeskunde en loopt co-schappen. Dit duurt in totaal zes jaar. Daarna volg je een opleiding interne geneeskunde, wat ook zes jaar kan duren. Vervolgens kun je je verder specialiseren.    

1. Longarts

Salaris kan oplopen tot €20.834,- bruto p.m.

En op nummer één: de longarts. Door de afgelopen coronajaren heeft deze baan een sprong gemaakt in de lijst van top-10 best betaalde banen. Zoals de naam al aangeeft, behandelt de longarts aandoeningen aan het ademhalingsstelsel. Bijvoorbeeld COPD, longziekten, tuberculose, astma en longtumoren. 

De salarissen van longartsen liggen sterk uiteen. Wat je precies verdient in deze rol is afhankelijk van je werkervaring en werkplaats – een algemeen ziekenhuis, academisch ziekenhuis of eigen praktijk. Als longarts in spé verdien je ongeveer €3.026,- per maand. Heb je de opleiding afgerond dan is je maandsalaris ongeveer €5.834,-. Vervolgens loopt dit geleidelijk aan door ervaring verder op. Het salaris van een longarts met een zelfstandige praktijk kan zelfs oplopen tot €20.834,- bruto per maand.

Best betaalde banen en arbeidsmarktperspectief

Het is natuurlijk niet voor niets dat een aantal van de bovengenoemde functies vastgemetseld zit in deze lijst; er is vraag naar deze mensen en deze vraag is stabiel. Dit blijven dan ook goed betaalde banen. Ondanks de veranderende arbeidsmarkt blijven deze beroepen relevant en weten zich zodanig aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen dat ze hun dominante positie behouden. IT-functies maken overigens wel een opmars en hebben de potentie om binnen afzienbare tijd vermeldingen in de top-10 te hebben.

Zoek jij een nieuwe baan? Misschien zit jouw nieuwe goed betaalde baan wel tussen ons vacatureoverzicht. Bekijk snel alle vacatures in heel Nederland en België.

Tags: , ,