De top 10 best betaalde banen van 2022

Best betaalde banen &Work

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

In-house recruiter and general HR admin at BLAUD (part of CWSI)

BLAUD, Utrecht

Project Coordinator

BLAUD, Utrecht

PHP Developer

BLAUD, Utrecht

Bekijk alle vacatures van &Work >

Wat zijn de best betaalde banen van 2022?

De spanning op de arbeidsmarkt loopt steeds verder op. Er is een verdere toename te zien van het aantal openstaande vacatures en een daling van het aantal werkzoekenden. Waar in 2021 de markt stillag en het werkloosheidscijfer door de coronacrisis steeg, zien we in 2022 hele andere cijfers. In het eerste kwartaal van 2022 stonden er 133 vacatures tegenover 100 werklozen. Dat aantal steeg in het tweede kwartaal naar 143 openstaande vacatures per 100 werklozen (cijfers van het CBS). Voor werkzoekenden is dit hét moment om te solliciteren. Wil je een carrièreswitch maken? Ook dan maak je nu een zeer goede kans.

Wie weet zit jouw nieuwe baan wel tussen deze top 10 best betaalde banen. Vooral medische banen zijn momenteel in trek en dit zie je dan ook terug in deze lijst. Nieuwsgierig naar de best betaalde banen van 2022 en wat het salaris is? Check ze hieronder!

Wil je gelijk weten wat de goed betaalde banen zijn?
10. Psychiater in de verslavingszorg
9. Advocaat
8. Bedrijfsjurist
7. Burgemeester
6. Dermatoloog
5. Neurochirurg
4. Accountant
3. Commercieel directeur
2. Piloot
1. Onderzoeker klinische chemie

‘Nieuwkomers’ op de banenmarkt

Uiteraard zijn er banen die steevast goedbetaald zijn en waar in de nabije toekomst ook niet veel in verandert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de meer ‘traditionele beroepen’ zoals een baan als medisch specialist of advocaat. Zij zijn uiteraard ook afhankelijk van de marktwerking en het aantal klanten of patiënten, maar over het algemeen is het salaris van deze beroepen redelijk stabiel, en relatief hoog. Dit is ook al vele jaren het geval. Ondanks de overvloed aan welbekende beroepen in de lijst best betaalde jobs, zijn er ook relatief jonge functies die in korte tijd positie hebben gewonnen. Een baan in de verslavingszorg heeft de laatste jaren een flinke opmars gemaakt, ook als het gaat om salarisniveau (de verslavingsgeneeskunde is een relatief jonge tak in de geneeskunde).

De best betaalde banen van 2022 zijn de volgende:

10. Psychiater in de verslavingszorg

We trappen de lijst van best betaalde banen af met op de tiende plek de psychiater in de verslavingszorg. Een psychiater in de verslavingszorg (ook wel verslavingsarts genoemd) behandelt patiënten die een lichamelijke en/of geestelijke stoornis ervaren door een verslaving, zoals het gebruik van bepaalde middelen. Deze psychiater is o.a. verantwoordelijk voor de medische screening, medische behandelingen, dosering van medicijnen en controle op dossiers. Het salaris van een verslavingsarts is conform de CAO GGZ en afhankelijk van ervaring en opleiding. Het jaarsalaris ligt tussen de €56.000,- en €97.000,- in.

9. Advocaat

Ook in 2022 is een functie als advocaat nog steeds één van de best betaalde banen in Nederland. Een advocaat (ook wel raadsman of raadsvrouw genoemd) geeft juridisch advies en treedt op namens zijn of haar cliënten in gerechtelijke procedures. Heb je goede skills, ervaring en kennis van rechten in huis? Dan kun je als advocaat tussen €58.700,- en €98.000,- per jaar verdienen. Wat je precies verdient is afhankelijk van het advocatenkantoor waar je werkt en natuurlijk hoeveel ervaring je hebt. 

8. Bedrijfsjurist

Als bedrijfsjurist zorg je ervoor dat juridische zaken binnen een onderneming goed verlopen. Deze persoon controleert contracten en stelt deze op, beheert verzekeringen en werkt bijvoorbeeld aan het juridische aspect van personeelszaken. De verschillen tussen salarissen van bedrijfsjuristen is groot. Een beginnend bedrijfsjurist verdient gemiddeld rond de €2.917,- per maand. Terwijl iemand met meer dan 10 jaar ervaring meer dan €5.583,- kan verdienen. Het jaarsalaris ligt tussen de €35.000,- en €120.000,- in.

7. Burgemeester

Op de zevende plek staat de burgemeester. Met een jaarsalaris van €40.000,- tot €124.000,-. Afhankelijk van de grootte van de gemeente. Hierdoor kunnen salarissen behoorlijk van elkaar verschillen. Een burgemeester krijgt een ‘standaard’ salaris voor zijn of haar verrichte werk, en ook een ambtstoelage en soms bepaalde tegemoetkomingen. Hoe je burgemeester wordt? Er is helaas geen speciale opleiding voor. Je wordt benoemd door de koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, wat gebeurt op basis van aanbevelingen van de gemeenteraad. Wel kan een universitaire opleiding Politicologie of Bestuurskunde helpen.

6. Dermatoloog

Dermatologen zijn gespecialiseerd in haar-, huid- en nagelproblemen. Het is een vrij breed vakgebied, dus elke dermatoloog heeft (vaak) een eigen specialisatie in een bepaald gebied. Je behandelt bijvoorbeeld eczeem, geslachtsziekten of huidkanker. Het jaarsalaris van een dermatoloog ligt tussen €70.000,- en €129.000,-. Wat neerkomt op een maandsalaris van ongeveer €5.833,- tot €10.750,-.

5. Neurochirurg

Op de vijfde plek van grootverdieners staat de neurochirurg. Neurochirurg word je niet zomaar. Voor deze baan volg je eerst een 6-jarige opleiding Geneeskunde, gevolgd door een 6 jaar durende specialisatie in een opleidingsziekenhuis. Na 12 jaar opleiding, kun je je eindelijk als medisch specialist richten op behandelingen omtrent het zenuwstelsel, hersenen en wervelkolom. De operaties die je als neurochirurg uitvoert, kunnen riskant zijn. Daarom is het belangrijk dat je stressbestendig bent en je aan strikte hygiënevoorschriften kunt houden. Je draait daarnaast vaak lange dagen en werkt geregeld avond-, nacht-, en/of weekenddiensten. Niet gek dat je als neurochirurg een mooi salaris verdient van €70.000,- tot €130.000,- per jaar. Dit is afhankelijk van je specialisatie en werkplek – in een privékliniek kunnen de salarissen erg hoog liggen. Ook is je salaris afhankelijk van je takenpakket en dienstverband.

4. Accountant

Ben jij goed met financiën? Dan is dit misschien een baan voor jou! Alles wat ook maar een klein beetje te maken heeft met de financiën binnen een bedrijf komt terecht op het bureau van de accountant. Een belangrijke rol binnen een organisatie dus. Zowel kleine en middelgrote bedrijven als grote multinationals hebben baat bij zorgvuldige, betrouwbare en vakkundige accountants die weten wat er speelt in de markt en die te allen tijde de financiële processen bewaken, en fiscale & financiële adviezen geven. Deze sleutelfunctie wordt dan ook beloond met een rijkelijk jaarsalaris tussen €27.000,- en €162.000,-.

3. Commercieel directeur

Op de hielen gevolgd door de accountant staat de commercieel directeur. Deze persoon heeft een zeer verantwoordelijke baan en heeft de leiding over alle commerciële activiteiten van een bedrijf. Een commercieel directeur werft nieuwe klanten, onderzoekt nieuwe markten, bepaalt verkoopstrategieën en meer. Als het een groot bedrijf is, kan het zijn dat hij of zij leiding geeft aan één afdeling, maar meestal gaat het om het gehele bedrijf. Het salaris van commercieel directeuren loopt sterk uiteen. Bij een klein bedrijf ligt het salaris vaak lager dan bij een grote organisatie. Ook de opleiding en werkervaring hebben invloed op het uitbetaalde salaris. Het jaarsalaris is minimaal €64.000,- en maximaal €192.000,-.    

2. Piloot

Een piloot, ook wel gezagvoerder van een verkeersvliegtuig, bestuurt een vliegtuig en vervult een belangrijke functie in de luchtvaart. Deze persoon heeft een aantal belangrijke verantwoordelijkheden, waaronder de veiligheid van passagiers en/of goederen. Deze functie vraagt daarom om de nodige ervaring, kunde en kennis. Beslissingen moeten in een fractie van een seconde worden genomen. In deze functie heb je te maken met lange en onregelmatige werktijden. En je bent natuurlijk vaak van huis. Een piloot kan – afhankelijk van zijn ervaring en rang – een flink salaris verdienen. Je kunt denken aan een jaarsalaris tussen €112.500,- en €200.000,- in. Niet verkeerd natuurlijk!

1. Onderzoeker klinische chemie

Bovenaan de lijst met best betaalde banen staat de functie van onderzoeker klinische chemie. Als onderzoeker in de klinische chemie doe je onderzoek naar ziektes en afwijkingen bij mensen. Je bestudeert uitslagen – van bijvoorbeeld bloed of lichaamsvocht – en helpt de behandelend arts om tot een diagnose of behandelmethode te komen. Voor deze verantwoordelijke baan heb je ook een goede vooropleiding nodig. Je studeert eerst medicijnen en vervolgens specialiseer je je als onderzoek in de klinische chemie. Je loopt dan eerst een tijdje mee als assistent. Daarna kun je als onderzoeker klinische chemie een zeer hoog salaris verdienen van ongeveer €180.000,- tot €240.000,-.

Best betaalde banen en arbeidsmarktperspectief

Het is natuurlijk niet voor niets dat een aantal van de bovengenoemde functies vastgemetseld zit in deze lijst; er is vraag naar deze mensen en deze vraag is stabiel. Dit blijven dan ook goed betaalde banen. Ondanks de veranderende arbeidsmarkt blijven deze beroepen relevant en weten zich zodanig aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen dat ze hun dominante positie behouden. IT-functies maken overigens wel een opmars en hebben de potentie om binnen afzienbare tijd vermeldingen in de top-10 te hebben.

Zoek jij een nieuwe baan? Misschien zit jouw nieuwe goed betaalde baan wel tussen ons vacatureoverzicht. Bekijk snel alle vacatures in heel Nederland en België.

Tags: , ,