De top 10 best betaalde banen van 2020

Best betaalde banen

Wat zijn de best betaalde banen van 2020?

De banenmarkt is op dit moment dynamischer dan ooit en is onderhevig aan talloze veranderingen; zowel werkgevers als werknemers veranderen en staan anders in het leven ten opzichte van dertig jaar geleden. Niet zo gek dus dat de lijst met best betaalde jobs er misschien niet zo uitziet als je zou denken. Flexibele werknemers vormen namelijk een steeds groter wordende groep, net als freelancers of zzp’ers en dit heeft een effect op de salarisniveaus van de beroepen die ze uitoefenen.

In de IT is het bijvoorbeeld steeds gangbaarder om als freelancer grote klussen op te pakken bij bedrijven die snel een project willen afronden. Hier wordt over het algemeen een stuk meer voor betaald dan wanneer dit intern wordt opgepakt door een van de vaste werknemers.

Check de 10 best betaalde banen en misschien overweeg je wel een carrièreswitch!

Wil je gelijk weten wat de goed betaalde banen zijn?
10. Data Scientist
9. Apotheker
8. Advocaat
7. Manager Software Development
6. HR-directeur
5. Notaris
4. Finance Manager
3. Voorzitter Raad van Bestuur
2. Gezagvoerder Vliegtuig
1. Medisch Specialist

‘Nieuwkomers’ op de banenmarkt

Uiteraard zijn er banen die steevast goedbetaald zijn en waar in de nabije toekomst ook niet veel in gaat veranderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de meer ‘traditionele beroepen’ zoals medisch specialisten, apothekers of advocaten. Zij zijn uiteraard ook afhankelijk van de marktwerking en het aantal klanten of patiënten, maar over het algemeen is het salaris van deze beroepen redelijk stabiel, en relatief hoog. Dit is ook al vele jaren het geval. Ondanks de overvloed aan welbekende beroepen in de lijst best betaalde jobs, zijn er ook relatief jonge functies die in korte tijd positie hebben gewonnen. Software Development Manager heeft de laatste jaren een flinke opmars gemaakt als het gaat om salarisniveau, evenals soortgelijke IT-functies overigens.
De verwachte cijfers van komend jaar laten zien dat de best betaalde banen van 2020 de volgende zijn:

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

.NET developer

Digital Unity, Leuven

Gevorderd Assistent Accountant (Audit)

Horlings, Amsterdam

Servicemonteur Elektrotechniek

V&R Techniek, Monster

Bekijk alle vacatures van &Work >

10. Data Scientist

Tegenwoordig kun je er niet meer omheen — big data wordt steeds belangrijker. Zo gek is het dus ook niet dat je de functie van data scientist terugvindt in de lijst met best betaalde beroepen. Data is on-mis-baar voor moderne bedrijven. Er wordt zelfs flink gehandeld in data aangezien bedrijven steeds meer het belang van data inzien. De hard groeiende vraag naar deze specialisten drukt ook het salarisniveau omhoog. Er zit overigens wel verschil in niveau per specialisme, maar ook voor de ‘slechtst betaalde’ data scientist functies is de compensatie zeker niet beroerd. Als Data Scientist zit je met een salaris rond de €60.000,- de komende periode dus wel goed.

9. Apotheker

Het valt op dat dit beroep al een aantal jaren langzaam aan het dalen is in de lijst best betaalde banen. Desalniettemin verdien je als apotheker nog steeds een flinke boterham. Na een intensieve opleiding en vervolgopleiding farmacie ben je geneesmiddelendeskundige en in staat om op wetenschappelijk niveau te adviseren over passende medicijnen, nieuwe medicijnen te ontwikkelen en betrokken te zijn bij het algemene medicatiebeleid. Een zelfstandige apotheker kan een salaris verwachten oplopend tot €80.000,- per jaar.

8. Advocaat

De apotheker volgt de Advocaat op de hielen. Met een gemiddeld salaris van €85.000,-. Ook in 2020 is dit nog steeds één van de goedbetaalde banen in Nederland. Het beroep van raadsman of raadsvrouw staat al een behoorlijke tijd op positie acht in deze lijst en weet dat vast te houden.

7. Software Development Manager

Op plaats zeven vinden we de Software Development Manager die in het begin van dit artikel al voorbij kwam. De relatief hoge positie in deze lijst bewijst nog maar eens dat IT booming business is. De combinatie van uitgebreide kennis van informatie- en communicatietechnologie en leiderschapskwaliteiten wordt beloond met een erg goed jaarsalaris. Managers in IT zijn over het algemeen niet dik gezaaid; veel IT’ers kiezen er bewust voor om de stap naar management niet te maken. Degene die stap in het diepe wel aandurft, kan een salaris rond de €86.000,- verwachten.

6. HR-directeur

Een steady positie is weggelegd voor de HR-directeur. Als HR-directeur ben je eindverantwoordelijk voor alle activiteiten op het gebied van het personeelsbeleid binnen je organisatie. Het mooie van het HR-werkveld is dat je ten opzichte van veel andere goed betaalde banen in dit lijstje, als human resource professional niet per se een diploma nodig hebt. Met voldoende jaren werkervaring kun je ook in de HR aan de slag. Een HR-directeur verdient gemiddeld iets minder dan €100.000,-.

5. Notaris

Op plek vijf van best betaalde banen staat het beroep van Notaris. De notaris heeft al jaren een stevige positie in de best betaalde banenlijst met een gemiddeld salaris van €120.000,-. Als tussenpersoon fungeert de notaris in het rechtsgeldig maken van overeenkomsten en verklaringen door deze vast te leggen in notariële akten. De adviesrol van een notaris wordt nog steeds als waardevol gezien. Blockchaintechnologie is overigens wel interessant om in de gaten te houden voor notarissen, omdat dit wellicht de rol van tussenpersonen overbodig maakt. Desalniettemin blijkt de huidige markt nog steeds erg gunstig voor notarissen.

4. Finance Manager

Alles wat ook maar een klein beetje te maken heeft met de financiën binnen een bedrijf komt terecht op het bureau van de Finance Manager. Een belangrijke rol binnen een organisatie dus. Zowel kleine en middelgrote bedrijven als grote multinationals hebben baat bij zorgvuldige, betrouwbare en vakkundige Finance Managers die weten wat er speelt in de markt en die te allen tijde de financiële processen bewaakt. Deze sleutelfunctie wordt dan ook vaak beloond met een royaal salaris rond de €132.000,-.

3. Voorzitter Raad van Bestuur

Aan het roer van een organisatie staat de voorzitter Raad van Bestuur die verantwoordelijk is voor een goed besluitvormingsproces. Deze functie is de afgelopen decennia snel in positie gestegen wat betreft het salarisniveau en een van de best betaalde banen van Nederland. Met name in de financiële sector kan deze functie gepaard gaan met een hoog salaris, zo rond de €145.000,-. Als voorzitter Raad van Bestuur wordt er van je verwacht dat je over bepaalde competenties beschikt die te maken hebben met leidinggeven, strategie en besluitvorming. Deze competenties worden over het algemeen met ervaring opgedaan, wat betekent dat deze functie het resultaat is van werkervaring, persoonlijkheid en persoonlijke prestaties.

2. Gezagvoerder Vliegtuig

Als gezagvoerder van een verkeersvliegtuig heb je een aantal belangrijke verantwoordelijkheden. Deze functie vraagt daarom ook de nodige ervaring, kunde en kennis van je. Beslissingen moeten in een fractie van een seconde worden genomen. Daarnaast kent de Nederlandse wet een gezagvoerder – naast zijn of haar vaste functie-invulling – ook een aantal aanvullende bevoegdheden toe. Denk bijvoorbeeld aan hulpofficier van justitie, wat betekent dat een gezagvoerder strafbare feiten kan vastleggen, personen mag arresteren en geldboetes aan passagiers mag opleggen. Een buitengewoon verantwoordelijke functie dus, wat je terugziet in het salaris van gemiddeld zo’n €150.000,-.

 Gezagvoerder verkeersvliegtuig best betaalde banen

1. Medisch Specialist

Bovenaan de lijst met best betaalde banen staat de functie van medisch specialist. Deze functie staat al jaren in de top-3 van deze lijst. Dit is overigens niet zo gek, een medisch specialist werkt namelijk vaak onder gigantische druk en draagt daarnaast een grote verantwoordelijkheid voor het welzijn van de patiënt. Binnen deze functietitel vallen diverse specialisaties met uiteenlopende salarisniveaus. Vrijwel alle functies hebben een salarisniveau aan de bovenkant van de salarisladder. De top 10 wordt afgesloten met een gemiddeld salaris van €170.000,-.

Best betaalde banen en arbeidsmarktperspectief

Het is natuurlijk niet voor niets dat een aantal van de bovengenoemde functies vastgemetseld zit in deze lijst; er is vraag naar deze mensen en deze vraag is stabiel. Dit blijven dan ook goed betaalde banen. Ondanks de veranderende arbeidsmarkt blijven deze beroepen relevant en weten zich zodanig aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen dat ze hun dominante positie behouden. IT-functies maken overigens wel een opmars en hebben de potentie om binnen afzienbare tijd meer vermeldingen in de top-10 te hebben.
Met de technologische ontwikkelingen in het achterhoofd zijn de wijzigingen in de top 10 best betaalde banen misschien niet zo verrassend. Het is een duidelijke mix van meer traditionele banen gecombineerd met meer technologische en datagestuurde banen. Als je beloning een belangrijke drijfveer voor jou is, doe je er goed aan om voor een traditionele baan te kiezen of een baan in de technologie.

Wil jij jouw drijfveren ontdekken? Doe de gratis online persoonlijkheidstest en ontdek wat je drijft. Als je weet wat jouw drijfveren zijn, is het eenvoudiger om een baan te vinden die bij je past.
Editor’s note: Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 december 2019.

Tags: , ,