Bang om te bellen? Met deze 8 tips heb jij daar geen last meer van

Breekt het zweet je uit als je op het punt staat iemand te bellen? Grote kans dat jij last hebt van telefoonangst. Als ICT’er zit je gelukkig waarschijnlijk meer achter de computer dan dat je aan de telefoon hangt. Toch komt het vast voor dat je voor je werk ook eens een belletje moet plegen. Deze 8 tips helpen je om van je angst af te komen.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Operationeel beheerder Berichtenverkeer

RINIS, Amstelveen

Kwaliteitsmanager

qualitier, Veenendaal

Lead Engineer

INNSO, Leidschendam

Bekijk alle vacatures van &Work >

1 – Zie jezelf niet als inbreker

Een van de grootste blokkades bij telefoonangst is het idee dat jij iemand enorm stoort met jouw telefoontje. Maar bedenk nou eens het volgende: als diegene echt geen tijd heeft, zal hij of zij ook de telefoon niet opnemen. Daarnaast kun je natuurlijk altijd even vragen aan het begin van het gesprek of je gelegen belt. Hiermee voorkom je dat je midden in je verhaal onderbroken wordt met de vraag of je later terug kunt bellen.

2 – Schrijf op wat je wil zeggen

Dit lijkt misschien heel suf, maar het kan superhandig zijn om van tevoren alvast te noteren wat je echt wil zeggen of vragen. Je hoeft natuurlijk niet een heel telefoongesprek uit te schrijven. Een paar steekwoorden kunnen je al helpen om tijdens het gesprek niet stil te vallen.

3 – Luister mee met iemand

Wij kunnen nog zoveel tips en strategieën voor je uitschrijven, maar de makkelijkste manier om erachter te komen hoe je een telefoongesprek goed kan laten verlopen is door met iemand mee te luisteren. Bijvoorbeeld met een collega die regelmatig telefoontjes pleegt. Hiervan leer je hoe je een gesprek start, wat je kan doen als er stiltes vallen of hoe je kan reageren als de ander wel kortaf reageert.

4 – Stel vast wat het ergste is dat kan gebeuren

Als je vooraf bedenkt wat het allerergste is dat er kan gebeuren, kan het in de praktijk alleen nog maar meevallen. Waarschijnlijk ben je bang dat er stiltes zullen vallen, of dat je per ongeluk iets doms zegt. Probeer dan te onthouden dat diegene die jij belt jouw foutje waarschijnlijk binnen enkele minuten is vergeten.

5 – Oefen het gesprek

Dit voelt een beetje stom, maar het kan goed zijn om het gesprek alvast een keer hardop te oefenen. Vooral als je een telefoontje pleegt waarin je iets van iemand wil vragen, kan het nuttig zijn om alvast een beetje in te studeren hoe je dit gaat formuleren.

6 – Zorg dat je alleen bent

Als je het al eng vindt om te bellen, is het vaak extra vervelend als er dan ook nog collega’s om je heen zijn die mee kunnen luisteren. Ondanks dat ze vaak niet eens aandacht hebben voor jouw telefoongesprek, kan je het idee hebben dat ze zullen oordelen over hoe jij het doet. Daarom is het handig om je simpelweg even af te zonderen wanneer je gaat bellen.

7 – Luisteren

Waarschijnlijk denk je bij deze tip: dat is toch logisch!? Maar als je last hebt van telefoonangst ben je er vaak zo mee bezig om zelf geen stiltes te laten vallen of fouten te maken, dat je nog wel eens kan vergeten om ook op te letten op wat de ander zegt.

8 – Oefenen

Ook voor bellen geldt: oefening baart kunst. Wil je echt van je telefoonangst af? Dan zul je het toch simpelweg vaker moeten doen. Dus pak die telefoon, bel naar Google en vraag naar de openingstijden. Gewoon, omdat (je) het kan!

Met deze tips durf ook jij te bellen

Ben jij ook zo iemand die liever niet belt? Na het lezen van deze 8 tips gaat het ongetwijfeld een stuk beter! In het begin zit je tijdens het gesprek misschien nog wat ongemakkelijk op je briefje met aantekeningen te staren. Maar je zult zien dat ook jij straks zonder problemen bellend door het kantoor heen loopt!

Tags: