Booming blockchain: welke superheld word jij in 2018?

Als developer sta je er goed voor: zeker in Amerika heb je de koning der banen. Maar niet alleen daar. Developers worden wereldwijd namelijk gezien als VIP’s. En dat heeft vanzelfsprekend een goede reden. Het werk van developers raakt intussen overal ons dagelijkse leven. IoT, VR, AI: het komt meer en meer binnen handbereik van iedereen en versmelt met hoe wij onze dagen inrichten. Eindeloos gemak en plezier staan ons te wachten, maar ook gevaar ligt op de loer. Aan organisaties de taak om trends te volgens en op alle vlakken het spel slim te spelen. Who they gonna call? Developers!
We geven je een idee van de trends die 2020 zullen gaan domineren. Veel van deze ontwikkelingen zullen nog veel verder reiken dan we op dit moment zien aankomen of kunnen omvatten. Het belooft een bijzonder spannend jaar te gaan worden én… developers zullen hier als gevierde superhelden een fundamentele rol in gaan spelen. Wie van de Justice Leaque ben jij? Ofwel: welke trend ga je volgen?

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

In-house recruiter and general HR admin at BLAUD (part of CWSI)

BLAUD, Utrecht

PHP Developer

BLAUD, Utrecht

Project Coordinator

BLAUD, Utrecht

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Blockchain is HOT

Blockchain is een smoking hot topic geworden in 2017 en grote dank gaat daarbij uit naar de opkomst van een van de eerste digitale valuta’s: Bitcoin (e-gold was er overigens al in 1996). Stappen die in 2017 zijn gezet, beloven wat voor het nieuwe jaar. Veel tech bedrijven hebben hun eigen blockchain-platforms opgezet. IBM wordt als leider gezien en is al samenwerkingen aangegaan met banken, de food industry en het overheidswezen. Maar… Microsoft, Oracle en Amazon volgen op de voet, dus pak de popcorn er maar bij want deze battle is just getting started.
In de lijn van de verwachting ligt verder dat alle bedrijven apps zullen bouwen op blockchain-platforms waarmee de vraag naar specifiek deze groep developers zal exploderen. In 2016 werd geschat dat er wereldwijd zo’n 5000 echte blockchain developers aan het werk waren. Dit aantal zal in 2017 al een gigantische sprong hebben gemaakt, maar verbleekt bij de ruim 18 miljoen Java-developers. Genoeg ruimte dus om een plekje te bemachtigen. Niet bang voor goudkoorts? Ga dan snel mee met deze stroom; ontwikkel je blockchain skills en vul je zakken.

2. IoT to the max

Naar schatting zijn er al zo’n 2 miljard apparaten verbonden met het Internet of Things. Krijg je seintjes van je Fitbit om even weg te lopen bij je beeldscherm? Heeft jouw telefoon praatjes over hoe lang je reistijd zal zijn? En vertelt de thermostaat thuis je ook al wat je moet doen? Alles hangt direct samen met de oneindige mogelijkheden van IoT. En deze lijn zal alleen maar verder doortrekken, van smart toys en smart homes naar zelfrijdende auto’s en complete smart cities.
Gave oplossingen die ontwikkeld zijn voor bijvoorbeeld ziekenhuizen, zijn vanzelfsprekend meer dan waardevol. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om te bedenken wat de consequenties zijn van een wereld waarin alles gekoppeld wordt aan een online universum. Hoe gaan we alle data bijvoorbeeld opslaan en beheren? De huidige storage-omgevingen zullen niet meer volstaan. En urgenter nog: hoe gaan we er met elkaar voor zorgen dat al onze informatie niet onbewaakt op straat komt te liggen? En dat brengt ons als vanzelf bij het volgende punt…
iot - trends in 2018

3. Cybersecurity top-of-mind

Alles wat digitaal opgeslagen en gebruikt kan worden, kan ook worden gehackt. Ook de downside van IoT zal een belangrijke plaats gaan innemen in 2018. De grootschalige Wannacry ransomware attack, de treurige Equifax-hack en de gestolen geheime documenten van NSA. Het is allemaal nog maar een paar maanden geleden. Telkens is de vraag ‘hoe had het kunnen gebeuren?’ groot en de vraag ‘hoe kunnen we het voorkomen?’, nog groter.
Developers zijn al een schaars volk. Talent om cybersecurity te optimaliseren is straks het zeldzaamste tech ras. En dit probleem gaat verder dan een lek in bedrijfsgegevens. Het is een gevaar voor de nationale veiligheid als we dit niet goed aan gaan pakken. Het kan wel eens het belangrijkste werk van de huidige generatie gaan worden. This sounds like a job for Superman.

4. AI – De rol van de robots

Niet heel lang geleden nog een wereld van science fiction, maar nu kunnen we er niet meer omheen: artifical intelligence. Bedrijven zullen hier op grote schaal in mee moeten evolueren, willen ze mee blijven doen met de grote jongens. Apparaten die op je stem reageren, mobiele telefoons, Big Data, IaaS zullen dankzij AI topjaren tegemoet gaan. En de datawetenschappers zullen zichzelf bijzonder geliefd gaan maken along the way.
Maar er zijn ook nog grote stappen te zetten. Sarcasme, woordgrapjes, kleine nuanceverschillen in taal bijvoorbeeld zijn nog moeilijk te implementeren. Al begint Siri al aardig door te hebben wanneer je hem ongepaste vragen stelt. Emotie gaat nog weer velen stappen verder en is het grote gapende gat tussen mens en robot. Een robot die opmerkt dat je gefrustreerd begint te raken, die je verdriet kan voelen of met je mee kan leven zoals knuffelrobot Big Hero 6, zou voor waanzinnige dingen kunnen zorgen. En de volgende vraag ligt dan ook voor de hand: welke ethische gevolgen heeft dit? Wie is verantwoordelijk voor het gedrag van een robot bijvoorbeeld? En moet hij dan ook gestraft worden als hij het verkeerde pad opgaat? En zo ja, heeft hij naast ‘plichten’ dan ook ‘rechten’? Interessant kwesties waar we straks antwoorden op moeten hebben.
Wall-e: robots als onderdeel van de trends van 2018

5. VR – Cyberspace: to the stars and beyond

2017 was het eerste volledige jaar waarin VR al op grote (commerciële) schaal werd gebruikt, maar qua ontwikkeling ging het allemaal nog niet heel snel. De acties van Samsung met VR gear werden voortdurend herhaald, maar veel spannender werd het steeds niet. Verwachting is dat dit een sprong zal gaan nemen in 2018. Facebook en HTC zijn al in een strijd verwikkeld om de meest spannende headsets.
Hoe meer toffe gear, hoe meer de entertainmentindustrie met mooie storylines en vette games op de proppen komt. VR biedt een manier om tijdgrenzen mee te vervagen, naar andere werelden te reizen, op een leuke manier kennis op te doen en Hollywood tot een heel nieuwe status te verheffen. Dus wil je de bruisende start hiervan volop meemaken, zorg dat je dan in 2018 de VR-wereld instapt.
Waar we ook ongetwijfeld meer over gaan horen? De superman coin Cryptocurrency, vettere versies van Augemented Reality, ephemeral content, location based en account marketing, Digital Twins, Cloud 2.0 en hypersensitieve chatbots. Kies een pad dat bij je past en bouw aan een fantastische carrière. Vergeet overigens ook je soft skills niet. Kom je er zelf niet uit, helpen we je natuurlijk graag op weg.

Tags: , , , , ,