Carrière maken – 10 gouden tips voor ICT’ers

Carrière maken

Het is vaak niet gemakkelijk om carrière te maken. Je moet er echt wat voor doen. De ene branche is voordeliger dan de ander als het gaat om carrièreperspectief. Nu heb jij als IT’er geluk. Het einde van de groeiende vraag naar goede developers, Erp-specialisten of beheer- en infratoppers is namelijk nog lang niet in zicht. Je hebt alle kaarten in handen om snel carrière te maken. Het enige wat je nog nodig hebt, is een aantal handige tips om deze kaarten strategisch te spelen. En die tips hebben we voor je!

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Projectleider

Aannemingsbedrijf De Voogd Grijpskerke, Grijpskerke

Salarisspecialist MKB Outsourcing

SD Worx / Cobra, Breda

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Plan je stappen

De eerste stap heb je al gemaakt: nadenken over je carrière. Nu is het een kwestie van doelen stellen en in kaart brengen welke stappen je moet nemen om deze te bereiken. Kleine of grote doelen, dat maakt niet uit. Zolang het maar jouw doelen zijn.

2. Doe aan personal branding

Zelfs gewilde IT-specialisten moeten zich goed presenteren. Om jezelf in de kijker te kunnen spelen is een goed cv en professioneel LinkedIn-profiel noodzakelijk. Als developer kun je zelfs een stapje verdergaan en je cv of portfolio als website neerzetten. Kun je gelijk laten zien wat je kunt.
Zorg ervoor dat je te vinden bent online, en dat je ambitie echt overkomt.

3. Wees flexibel

Het feit dat de vraag naar IT-specialisten het aanbod overstijgt betekent niet dat je té kritisch kunt zijn. De perfecte baan bestaat waarschijnlijk niet. Dus probeer je niet te veel te focussen op de eisen die je aan een werkgever of baan stelt. Kijk juist naar de mogelijkheden.
Een nieuwe uitdaging draagt namelijk bij aan je persoonlijke skills. Waardoor je eventueel in een volgende stap wél de (bijna) perfecte baan kunt krijgen.

4. Ga netwerken

Ja, ook voor IT’ers die carrière willen maken geldt: netwerken tot je erbij neervalt. Carrière maken bestaat voor een groot deel uit het opdoen en onderhouden van waardevolle connecties. Met de relaties die je opbouwt vergroot je de kans op het vinden van je nieuwe uitdaging.
Het onderhouden van deze relaties is daarom ook erg belangrijk. Wanneer jij een goede indruk maakt op een connectie, kan deze jou zomaar eens aanbevelen bij zijn/haar werkgever.
Carrière maken

5. Blijf up-to-date

Deze tip is zeker één om in gedachten te houden als je van plan bent je carrière een boost te geven. Nergens is het zo belangrijk om bovenop de laatste ontwikkelingen te zitten als in de wereld van IT. In razend tempo duiken nieuwe technieken en tools op, die vervolgens even snel in gebruik worden genomen. Zaak dus om hier aandacht aan te besteden.
Naast nieuwe kennis vergaren, is het natuurlijk ook belangrijk dat je je opgedane kennis goed onderhoudt. Een baan waarin je vaak met jouw specialisme bezig bent is daarom ook zeker van meerwaarde.

6. Maak keuzes

In lijn met je stappenplan, is het maken van keuzes een groot onderdeel van je carrièreperspectief. Welke richting wil je op en wat vind jij belangrijk in een baan? Als jij carrière wilt maken moet je hier keuzes in maken.
Deze keuzes kun je bijvoorbeeld baseren op de mogelijkheden die je geboden worden bij een bedrijf. Het kan zijn dat je het belangrijk vindt om jezelf binnen je werk te kunnen blijven ontwikkelen. Geen ruimte voor het volgen van trainingen of opleidingen? Prima, maar dan is dit niet de baan voor jou.
Je keuzes voor jezelf op een rijtje zetten kan handig zijn. Op die manier kun je namelijk ook sneller beslissingen nemen, waardoor je geen tijd kwijt bent aan wikken en wegen. Zonde als die leuke baan voor je neus weggekaapt wordt!

7. Belichaam je ambitie

Wanneer je lichaamstaal niet overeenkomt met je ambitie is het lastig om carrière te maken. Laat zien dat jij enthousiast bent en nieuwe uitdagingen aan wilt gaan. Sta open voor leuke en inhoudelijke gesprekken met je netwerk en zorg dat je netwerk weet dat je op zoek bent naar een volgende stap.
Interesse tonen kan jou ook veel opleveren. Wie weet heeft iemand in je omgeving nog waardevolle tips. Wanneer jij met enthousiasme praat over jouw toekomstplannen zijn mensen sneller geneigd je te helpen in je zoektocht.

Carrière maken

8. Wees alert

Weten waar je moet zoeken is ook erg belangrijk als je carrière wilt maken. Waar moet je zijn om de banen te vinden die voor jou interessant zijn? – De kans is klein dat je toevallig struikelt over een leuke vacature. Je moet echt actief op zoek.
Je kunt bijvoorbeeld eens gaan rondkijken op een jobsite. Of vraag rond in je netwerk. Een (banen)beurs bezoeken kan je ook veel nieuwe inzichten opleveren. Kortom, verdiep je in de verschillende mogelijkheden om een nieuwe baan te vinden.
Een open sollicitatie sturen kan overigens ook nooit kwaad.

9. Groei

Groeien betekent niet alleen het zetten van een nieuwe stap in de vorm van een andere baan, ook in je huidige functie kun je groeien. Je vakkennis vergroten doe je in principe dagelijks. Zodra je hierbij stilstaat kun je dit proces versterken. Begin of eindig je dag met een korte evaluatie van de dingen die je gaat doen of hebt gedaan, en op welke manier ze bijdragen/hebben bijgedragen aan je ontwikkeling. Zo houd je oog op de kleine stappen in de verbetering van je kennis. Dat scheelt een hoop voorbereiding voor je volgende sollicitatiegesprek!

10. Luister naar je gevoel

Misschien gaat deze tip volledig tegen je data-gedreven IT-hart in, maar af en toe naar je gevoel luisteren kan slim zijn als je carrière wilt maken. De keuzes die je maakt worden namelijk bewust of onbewust beïnvloed door je gevoel. Wanneer je geen goed gevoel hebt bij een stap die je van plan bent te gaan zetten, moet je goed bedenken of je dit echt wilt. Je moet het niet doen omdat het nou eenmaal in je stappenplan staat.
Carrièretips meenemen in je proces of af en toe advies vragen aan een collega of goede vriend kan je ook helpen in het bijschaven van je doelstellingen. Kortom, carrière maken is een dynamisch proces. Houd dus rekening met onvoorziene factoren. Dan ligt de wereld aan je voeten!

Hup, carrière maken maar!

Met deze tips is carrière maken een stuk makkelijker. Zelf nog tips om snel carrière te maken? Laat het ons vooral weten!

Tags: ,
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen