Carrièreswitch maken — Hoe verander je je carrière als je niet weet waar je moet beginnen

Werk is een centraal onderdeel van ons leven. Juist daarom is het zo waardevol als het een plek wordt waar je niet alleen je geld verdient — maar waar je leert, geniet, lacht, successen deelt en missers met elkaar opvangt. Voelt het voor jou nu anders? Overweeg een carrièreswitch te maken. 10 tips voor een nieuwe carrière plus bonus om je op weg te helpen!

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Control Systems Engineer

POWARE Industrial Automation BV, Amersfoort

PHP Developer

ClubPlanner, Amsterdam

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. De eerste stap bij een carrièreswitch maken— Durf te dromen

Dream big! Hajir Hajji startte op haar zeventiende als winkelmedewerker bij de Action. Ze zocht een bijbaantje en besloot voor het eerste bedrijf dat zou reageren op haar brief, te kiezen. Van vakkenvuller groeide ze door… en door. Twintig jaar later werkt ze nog bij de Action — in de directie voor honderd Actionvestigingen. 

Nog zo’n mooi carrièreswitch voorbeelden?

Youtuber PewDiePie zette zo’n 10 jaar geleden zijn eerste filmpje online. Hij liet zien hoe hij een game speelde en durfde zijn stem niet te laten horen. Toen hij 100 volgers had, voelde hij zich de koning te rijk. Voorzichtig bedankte hij zijn publiek. Inmiddels is hij de eerste persoon met 100 miljoen volgers op YouTube.
Wat jij hier uit kan halen? Durf te dromen! We zijn aangekomen in een tijdperk waar veel kennis binnen handbereik ligt. En waarin veel bedrijven zich hardmaken voor een omgeving waarin je achtergrond, intellect, privésituatie of netwerk niet langer allesbepalend zijn voor het wel of niet kunnen behalen van je doel. 
Dus ga ervoor!

En vergeet niet dat je nooit te oud of te jong bent voor een carrièreswitch en het volgen van je droom.

2. Carrièreswitch maar wat? — Test je drijfveren en persoonlijkheid!

Maar soms is het niet zo makkelijk om ‘je dromen’ te volgen. Wat als je niet weet wat jouw droombaan is? Voor veel mensen is het helemaal niet zo duidelijk wat nu echt bij ze past. 
Had jij ook van die vrienden die als kind al riepen dat ze arts wilden worden en ook keurig die weg zijn gevolgd? Of waarvan je altijd al wist dat zij uiteindelijk als programmeur aan de slag zouden gaan? 
Frustrerend? Omdat jíj niet wist wat je wilde en jouw carrièrepad dus lang niet zo overzichtelijk was? Ben je eraan toe het roer om te gooien, maar blijft het bij: leuk een carrièreswitch, maar wat?
Als je niet precies weet wat nou echt jouw droombaan is, kun je overwegen om een paar testen te doen. Of jouw drijfveren in kaart brengen om uit te zoeken welke baan bij je past. 
Er zijn veel tests ontwikkeld die je inzicht kunnen geven in wat jou drijft en wat op je persoonlijkheid aansluit. Gebruik ze om een passende carrièreswitch te kunnen maken. 
Denk bijvoorbeeld aan loopbaanbegeleiding of competentie-, interesse- en persoonlijkheidstesten. 

Probeer je blik te verruimen. Kijk niet alleen waar je goed in bent, maar maak het groter. 
Wat drijft mij? Wat voor mens ben ik? Welke dingen vind ik belangrijk in het leven? Welke levens- en werkwaarden heb ik? Wat deed ik graag als kind?
Breng ook je angsten en struikelblokken in kaart. Je kunt bijvoorbeeld een SWOT-analyse over jezelf maken. Eventueel kun je ook mensen uit je directe omgeving bij jouw plannen voor een carrièreswitch betrekken. 
Het is altijd lastig om eerlijk naar jezelf te kijken dus je kunt veel hebben aan de objectieve blik van een ander..

3. Laat niets je droombaan in de weg zitten

Nog een bekend maar mooi carrièreswitch voorbeeld? JK Rowling (of eigenlijk Joanne Rowling). Een gescheiden vrouw die vocht om rond te komen van de bijstand. Op het moment dat haar trein vertraging had, schudde ze haar succesverhaal zo uit haar mouw. 

Maar niet iedereen zag daar potentie in.

Jammer voor al die 12 uitgevers die haar hebben afgewezen. Want iedereen weet hoe het deze sterke dame verliep; er werd in 2003 berekend dat ze rijker was dan de Engelse vorstin en daarmee de rijkste vrouw van het land was. 
Besef dus dat alle begin moeilijk is en dat dit bij een carrièreswitch niet anders is. Vecht ervoor, laat tegenslag je niet van je droom afhouden, focus je blik en stel doelen voor jezelf op. 

4. Kies het doel van je carrièreswitch

Hoeveel mensen kiezen voor een bepaalde carrière omdat ze denk dat het de best betaalde baan is voor ze? Best wel wat. Dat is prima natuurlijk, als dat is wat je drijft. 
Bedenk alleen wel dat geld op zichzelf geen garantie is voor geluk. 
Waarom wil jij veranderen van baan? Misschien verdien je momenteel geld genoeg, maar merk je dat je meer uit je dagen wil halen. Dat je oude dromen wil oppakken. Dat jouw vakgebied je niet meer interesseert. Of dat je meer betekenis wil halen uit een baan.
Stel het doel voor jezelf vast en houd daar je blik ook op.
Een succesvolle carrièreswitch staat voor de meeste mensen in het teken van iets doen waar je gelukkig van wordt. Je werk zó invullen dat je geniet van elke dag, dat je met energie thuiskomt, dat het niet als ‘werken’ voelt. 
En een leuke bijkomstigheid? Vaak levert dat uiteindelijk ook financieel succes op. Het gaat je namelijk gemakkelijker af want geluk straalt van je af en succes volgt dan vaak vanzelf.

5. Stel je route in op kleine successen

Vind je het lastig om de focus te houden? Ben je snel afgeleid of voel je je gefrustreerd dat het niet zo snel lukt als je had gehoopt? 
Richt je dan op kleine successen. Maak een plan. Bovenaan dat plan staat jouw doel: jouw droombaan. Daaronder schrijf je op hoe je dat wil bereiken. En dan sluit je af met concrete stappen die je daarbij gaan helpen. 
Elke stap die je dichterbij je doel brengt, is een klein succes. 
Wil jij bijvoorbeeld een carrièreswitch in IT maken? Ga dan bijvoorbeeld zo te werk.

Doel: een nieuwe carrière in IT

Wat zijn dan je vervolgstappen? Hoe ga je dat bereiken?
Natuurlijk zijn de stappen die je zet persoonsgebonden.

Vervolgstappen:

 • Kennis upgraden
 • Een relevant netwerk opbouwen
 • Een specialisme kiezen
 • Een passende baan zoeken

Schrijf vervolgens je concrete to do’s op. Wat ga je doen om dit te realiseren?

To do’s:

 • (Online) zoeken naar (gratis) cursussen
 • Congressen bijwonen
 • (Online) artikelen lezen
 • Vacatures bekijken
 • LinkedIn updaten
 • Een oproep doen op LinkedIn
 • Verdiepen in verschillende programmeertalen
 • Solliciteren

etc.
Vink vervolgens je to do’s af. Met elk vinkje ben je dichter bij je uiteindelijk doel gekomen. 
Vier daarom de kleine successen. Zo zie je dat je al verder bent dan je misschien dacht.

6. Goed voorbereid een carrièreswitch maken

Heb je je to do-lijstje genoteerd? Ongetwijfeld heb je opgeschreven dat je je wil verdiepen in je (nieuwe) vakgebied. Dat begint natuurlijk bij de kennis die je nodig hebt om een functie uit te voeren, maar daar eindigt het niet. 
Check de vacatureteksten van je droombaan en bekijk welke skills gevraagd worden. Vraag eens aan mensen in het veld wat je voor jouw carrièreswitch nodig hebt. 
Volg cursussen, doe mee aan workshops, schrijf je in voor online trainingen en ga naar de bibliotheek. 
Kennis ligt tegenwoordig voor het oprapen, het is alleen wel steeds belangrijker geworden om de informatie die je verzamelt goed op waarde te schatten. Google is géén orakel; bekijk je informatie kritisch en blijf zélf nadenken. 
Doorgrond de bronnen, vraag je af wat de bijbedoelingen van een tekst kunnen zijn, verifieer je informatie en neem niet alles klakkeloos aan of over. 
Wees slim en word nog slimmer. 

7. Gebruik je netwerk voor een succesvolle carrièreswitch

Een carrièreswitch begint bij onderzoek. En de meest bruikbare informatie vind je misschien wel in je netwerk. Kijk eens in je omgeving of je niet al iemand kent die jouw droombaan heeft en je met je carrièreswitch kan helpen. 
Misschien kan hij of zij je meer over het veld vertellen. Of je aan mensen koppelen, inside information met je delen, gouden geheimen verklappen. 
Nog oude vrienden die je nog niet had toegevoegd op LinkedIn? Dit is het moment. Via LinkedIn is het namelijk goed te zien wie in welk vakgebied zit of wie je aan de juiste mensen zou kunnen koppelen. 
Op mensen afstappen die het hebben gemaakt in jouw vakgebied, is ook een slim idee. Bedenk dat iedereen ooit ergens moest beginnen en bereidheid om te helpen bij mensen is vaak groter dan je denkt. Geneer je dus vooral niet.

8. Update je cv en profiel en zet je carrièreswitch in gang

Als je de sprong hebt gewaagd en je carrièreswitch is in volle gang, zorg er dan ook direct voor dat alles in lijn is met je nieuwe carrière. Dus optimaliseer je cv en laat het aansluiten op wat je wil gaan doen. 
Een carrièreswitch maken betekent natuurlijk niet dat je werkervaring ineens heel anders is, maar wel dat je misschien andere punten moet gaan uitlichten en naar voren schuiven. 
Ook je profiel op LinkedIn kun je aanpassen. Zorg dat alles in het teken komt te staan van de richting die jij op wil gaan en maak je carrièreswitch zichtbaar aan de wereld.

9. Maak tijd vrij om je carrièreswitch te maken

Zeker als je al een baan hebt, is het lastig om tijd vrij te maken voor een carrièreswitch. Probeer dat toch zo veel mogelijk te doen. 
Als alles te lang duurt, zakt misschien je motivatie en dat is zonde. 
Voor je het weet zijn alle briljante plannen die je voor je carrièreswitch had bedacht, stoffig en irrelevant geworden. Zet direct door, pak aan en houd je doel scherp voor ogen. 
En neem de tijd om al je ideeën in acties om te zetten.
Op een gegeven moment is het ook de tijd om serieuze knopen door te hakken. Stop met je huidige baan en besluit er vol voor te gaan! Superspannend, maar ook heel leuk!

10. Stap uit je comfortzone voor je droombaan

Een carrièreswitch maken staat naar alle waarschijnlijkheid gelijk aan dingen doen die je nog niet gewend was. Een carrièreswitch betekent dan ook dat je uit je comfortzone zult moeten stappen. 
Dus probeer je angsten zoveel mogelijk van je af te zetten en luister niet naar dat innerlijke stemmetje dat je alleen maar onzekerheden aan wil praten. 
Daar bereik je namelijk helemaal niets mee.
Accepteer dat verandering je even uit balans zal brengen en dat je een nieuw evenwicht zult moeten vinden. Maar ook dat komt vanzelf en uiteindelijk is je carrièreswitch gewoon je carrière geworden.

* Bonustip — Geniet van je carrièreswitch

Alles wordt een stuk leuker met een glimlach. Jij, je leven en je baan. En ook een carrièreswitch maken. 
Onderuit gegaan? Probeer er de humor van in te zien en laat je niet direct uit het veld slaan. 
Geniet ervan dat je elke dag een stap dichterbij je droombaan bent gekomen. Visualiseer je nieuwe leven. Bouw je dagen op met kleine geluksmomenten. 
Elke dag als je naar bed gaat, bedenk dan voor jezelf wat je uit de die dag hebt kunnen halen. Richt je op de pluspunten. Waar je wat van hebt geleerd of waar je iets mee hebt bereikt. 
Richt dan je blik op morgen. Wat zal die dag je brengen? Zie je carrièreswitch niet alleen als een einddoel, maar ook als een inspirerende reis. 
Jij kan dit!

Wist je dat wij je ook verder kunnen helpen? Start met onze persoonlijkheidstest of neem contact op met onze Career Connectors. 

 

Ze kunnen je van alles vertellen over je vakgebied, ontwikkelingen in de markt, interessante bedrijven & passende vacatures.

 

Tags: , , ,