Coderen kun je leren (ook zonder dure opleiding)

Coderen kun je leren blog

Wie kan coderen, heeft een grote kans op een goede carrière. Heb je nog geen code skills? Het is een waardevolle investering om hier alsnog tijd in te steken. Een fulltime opleiding is daarbij natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Maar dat betekent niet dat jij niet kunt leren coderen!
Leren kost meestal geld, en altijd tijd. Misschien heb je niet de financiële middelen om (weer) naar school te gaan. Een opleiding is tegenwoordig behoorlijk prijzig. Toch zijn er online veel mogelijkheden om je skills uit te breiden, zonder daarvoor een grote zak geld mee te hoeven nemen. Maar waar begin je? En hoe kies je een manier van studeren die bij jou past?
We geven je een aantal manieren waarop jij de basisprincipes van het coderen onder de knie kunt krijgen. Zo kun je de eerste stappen zetten naar een carrière als programmeur.

Bekijk alle vacatures van &Work >

Leren coderen: online cursussen en tutorials

Online is tegenwoordig overal wel een tutorial voor te vinden. YouTube is hierbij uiteraard een veelgebruikt medium. Naast dit soort losse hulpmiddelen zijn er diverse sites te die online programmeercursussen aanbieden. Uiteraard verschillen deze cursussen in niveau, en zul je voor uitgebreidere cursussen altijd met een kleine bijdrage over de brug moeten komen. Dit staat echter in schril contrast met de kosten van een complete opleiding.
Wil je jezelf de basics van het coderen aanleren, dan zijn Dash en Codecademy zijn twee perfecte gratis opties. Je leert er stap voor stap coderen. Er zijn uiteraard ook uitgebreidere cursussen te vinden, zoals die van W3schools of Lynda. Je kunt het bij de basis laten of direct wat dieper in de materie duiken, net wat je zelf wilt.

coderen als een pro

Kennis opdoen via online community’s

Naast het volgen van online cursussen is er een andere handige manier om kennis te vergaren: online netwerken. Er zijn diverse online community’s te vinden waarbinnen je tal van mogelijkheden vindt om je kennis te vergroten. Deze community’s zijn ook erg handig als je zelfstandig gaat studeren. Je stuit in een leerproces altijd op vragen. Als je deelneemt aan een community kun je hulp krijgen en leren van andere leden.

Toch weer naar school?

Wil je het maximale doen aan je ontwikkeling en heb je wat geld te besteden? Buiten online mogelijkheden zijn er ook genoeg ‘gewone’ cursussen waarmee je in een korte periode kunt leren coderen. Het is een tijdsinvestering, maar het resultaat is er ook naar.
Instituten als Eduvision bieden verschillende cursussen, opleidingen en trainingen aan, maar ook het ROC heeft een aantal opleidingen op het gebied van coderen.
Via deze wegen zul je niet binnen een jaar de beste programmeur ter wereld worden, maar leer je wel stap voor stap de basisvaardigheden van coderen. Een waardevolle toevoeging aan je cv, vooral als je werkzaam bent binnen een bedrijf waar het nodige op digitaal gebied plaatsvindt.
Wanneer ga jij beginnen?

Tags: , ,