6 gratis top cursussen om te leren programmeren voor beginners

Programmeren computerscherm

Het gaat hard met de ontwikkelingen in de Tech wereld. Met alleen digitale kennis kom je er niet meer tegenwoordig. Digitale kunde heb je nodig. Dus zit er maar één ding op: leren programmeren, ook wel leren coderen genoemd. En het liefst in meerdere programmeertalen. Misschien denk je nou “doe maar duur”. Maar een cursus programmeren hoeft helemaal niet duur te zijn. Op de volgende 6 sites kan je gratis beginnen met het leren programmeren voor beginners.

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Leren programmeren bij Codecademy

Codecademy is een van de grootste online aanbieders van programmeercursussen. Deze cursussen zijn zeer geschikt voor beginners. Als jij dus nog helemaal geen ervaring hebt met programmeertalen, is dat geen probleem. Codecademy heeft een groot aanbod aan talen, waaronder: HTML & CSS, Python, JavaScript, Java, SQL, Bash/Shell en Ruby. In elke cursus word je stap voor stap bij de hand genomen en neemt de complexiteit geleidelijk toe. Heel geschikt voor als je het leren van iets nieuws toch wat lastig vindt.

2. Online codeer cursus bij Edx

Deze online cursussen worden aangeboden door de Harvard university, en gaan verder dan alleen het leren coderen. Edx.org behandelt de bekende programmeertalen (PHP, Javascript, HTML, SQL) en gaat daarbij ook in op de principes achter de talen. Daarnaast kun je leren hoe algoritmes werken en kun je cursussen volgen in andere zaken die relevant zijn op de werkvloer zoals plannen of managen. Overigens kun je op Edx.org ook totaal een andere weg inslaan en kiezen voor een cursus Mandarijn, ethiek of kunstgeschiedenis.

Leren programmeren met EDX

3. Coderen bij Khan Academy

Het aanbod op Khan Academy is iets minder groot dan op de voorgaande sites. Het voordeel is wel dat je per taal kunt kiezen of je de cursus op beginnerslevel wil volgen, of advanced. Als je dus al wel basiskennis van een programmeertaal hebt en je deze kennis alleen even wil bijspijkeren, kun je prima een stapje hoger beginnen. Naast de cursussen bieden ze ook het onderdeel ‘meet de professional’ aan. Hierin komen 12 experts van over de hele wereld aan het woord die vertellen over de diverse mogelijkheden die de programmeertalen bieden. Leuk om inspiratie op te doen!

4. Leren coderen met Coursera

Net als Edx, heeft Coursera ook een zeer uitgebreid scala aan cursussen. Deze worden aangeboden vanuit universiteiten over de hele wereld en na het afronden van deze cursus programmeren heb je de mogelijkheid om een certificaat van de desbetreffende universiteit te kopen. Qua programmeertalen blijft het wel grotendeels bij de basis (HTML, CSS, JavaScript en Python), maar hierbuiten hebben ze nog een leuk aanbod aan gerelateerde cursussen. Zo kun je je op deze site verdiepen in IT security,  Game Theory, en zelfs Bitcoin en Cryptocurrency Technology.

Leren programmeren met Coursera

 

5. Leren programmeren voor beginners bij CodeConquest

Deze site is, zoals de naam al doet vermoeden, iets meer toegespitst op coderen. Ze bieden onder andere de volgende talen aan: HTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL, Python en jQuery. Naast de cursussen waarin je leert hoe de code werkt, besteedt CodeConquest ook aandacht aan het uitleggen welke code waarvoor geschikt is. Ook kun je op deze site verschillende Coding Quizzes maken, waarmee je je kennis van een bepaalde programmeertaal test. Een leuke interactieve manier om bij te blijven dus!

6. Doe een cursus programmeren bij GA Dash

Dash biedt van alle sites de meest praktijkgerichte cursus programmeren aan. Je keuze is enigszins beperkt, namelijk HTML, CSS of JavaScript. Het wordt echter wel op zo’n manier aangeboden dat je niet eens doorhebt dat je een nieuwe programmeertaal aan het leren bent. Je kunt kiezen uit 4 projecten: een website bouwen, een blogthema maken, een zakelijke site programmeren of een robot in elkaar knutselen. Terwijl je bezig bent met zo’n project leer je stap voor stap hoe je de taal zo effectief mogelijk kan gebruiken. Je past je vaardigheden meteen toe in een echte situatie. Als jij van jezelf weet dat je resultaatgericht bent, kan dit dus wel eens een geschikte cursus programmeren zijn voor jou.

Leren programmeren met GA

Wil je leren coderen? Aan de slag met een cursus programmeren!

Leren programmeren als beginner hoeft dus helemaal niet per se een dure of tijdrovende activiteit te zijn. Via deze sites kun je je gratis verdiepen in het coderen op het moment dat jou het beste uitkomt. Dus geen reden meer om het volgen van je cursus programmeren nog langer uit te stellen.

Tags: , , ,