Dag Boekenweek! Onze favoriete boeken om te groeien en bloeien

De lente die steeds vaker voorzichtig de kop opsteekt. Maar ook nog de ijzige koude dagen en oostelijke wind die om je oren snijdt. Aarzelende groene blaadjes die behoedzaam aan de bomen verschijnen. Allemaal natuur! De Boekenweek van 2018, met dit bloeiende thema, is al bijna aan zijn einde. Een mooi moment om onze favoriete boeken over groeien, ontplooien en ontwikkelen met je te delen. Hier komen ze, in willekeurige volgorde.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Functioneel Analist

First IT, Mechelen

Full Stack C# .NET Developer

Fenêtre B.V., Den haag

DocWolves Business developer

DocWolves, Dordrecht

Bekijk alle vacatures van &Work >

The Subtle Art of Not Giving a Fuck | Mark Manson

Bekijk het van de zonnige kant! Het glas is half vol en niet half leeg. Het gaat immers allemaal om een positieve instelling, toch? Fout. Mark Manson presenteert een nieuwe sleutel tot geluk: stop met altijd maar positief zijn. Doodvermoeiend en je wordt er niet gelukkiger van. Want inderdaad, wat ga je doen als je de hele tijd heel blij rond probeert te dartelen, maar tegenslag na tegenslag voor je kiezen krijgt? Precies, je hebt geen idee wat je moet doen en probeert maar krampachtig vast te houden aan je positieve instelling. En dat werkt natuurlijk voor geen meter. Je kunt jezelf veel beter instellen op het leren omgaan met tegenwind, dan dat je er de hele tijd vol tegen in wilt fietsen. Pak je tekortkomingen aan en loop niet weg voor angsten, gemaakte fouten of onzekerheden. Durf ze liever onder ogen te komen en ontwikkel de moed om ermee te dealen. Dáár heb je pas wat aan. Met hoofdstuktitels als: ‘Je bent niet speciaal’, ‘Je hebt alles bij het verkeerde eind – en ik ook’ en als vrolijke afsluiter ‘En dan ga je dood’, is direct duidelijk dat de schrijver van dit boek er geen doekjes omwindt. To the point en bevrijdend.

The 7 Habits of Highly Effective People | Stephen R. Covey

Een boek dat al een aardig tijdje meedraait, maar zeker niet uit de mode is geraakt. Een meesterwerk van 7 tijdloze principes dat meer dan 25 jaar na dato mogelijk relevanter is dan ooit. Een van die zeldzame boeken die eigenlijk voor iedereen een must read is; van presidenten tot CEO’s, maar ook ouders en partners. Het boek begint direct al met een paar treffende voorbeelden. De succesvolle businessman die een florerend bedrijf heeft opgebouwd, maar totaal vervreemd is van zijn gezin, vrienden, familie en zichzelf. De eeuwige doelsteller die telkens opnieuw een plan moet bedenken omdat hij voortdurend zijn eigen beloftes breekt. Of de falende leidinggevende die eindeloos managementcursussen volgt, zijn best doet om altijd aardig te doen tegen zijn personeel, maar keer op keer merkt dat er een loopje met hem genomen wordt. Klinkt herkenbaar toch? Een informatief boek van een man die een leven geleerd, gelezen en vooral ook veel geluisterd heeft. Die daaruit de cruciale kennis heeft gefilterd en omgevormd tot een boek met toegankelijke en praktische inzichten om stappen te zetten naar een mooiere toekomst.

Solve for Happy | Mo Gawdat

Denk je liever in codes en algoritmes? Dan is het boek van Google topman Mo Gawdat misschien net iets voor jou. Gawdat is een engineer en buigt het leven om in datapunten en parameters. Daaruit voortkomende grafieken en trendlijnen heeft hij gedestilleerd tot dé formule voor geluk. Geluk ≥ (je perceptie van de gebeurtenissen in je leven) – (je verwachtingen van het leven). Oftewel: hoe minder hooggespannen je verwachtingen van het leven zijn en hoe positiever je denkt over wat je overkomt, des te gelukkiger je bent. Als je wordt geboren kun je dat moment volgens Gawdat vergelijken met een goed werkende mobiele telefoon die in de fabrieksinstellingen van de band rolt. Alles werkt perfect. Maar in de loop van je leven gebeuren er dingen die de hardware beïnvloeden. Nutteloze apps die de ‘core’ verzieken en waarmee je apparaat niet meer goed functioneert. Weg ermee! Op het moment dat Gawdat, van buitenaf een geslaagde man (zeer succesvol, belachelijk rijk en een mooi gezin) merkt dat hij eigenlijk vooral een onuitstaanbare en ontevreden ventje is geworden met een zwarte binnenkant, start hij zijn zoektocht naar geluk. Het is dan 2001. In 2014 heeft hij er een hele queeste opzitten en slaat het noodlot pas echt toe. Door een medische fout overlijdt tijdens een blindedarmoperatie zijn 21-jarige zoon. Hét ultieme moment om zijn eigen geluksformule te testen. Twee weken na de dood van zijn zoon start hij met schrijven. Zijn missie? De wereld, ondanks het vele verdriet dat er is, gelukkiger te maken.

Shoe Dog | Phil Knight

Voor iedereen die een eerlijk verhaal over de struggles van entrepreneurs kan waarderen, is het boek van Nike-oprichter Phil Knight mogelijk een aanwinst. Een boek waarin naast hoogtepunten ook dieptepunten met je worden gedeeld. Het is het inspirerende verhaal van een jongen die met de $50,- van zijn pa een bedrijf op wil zetten en de weg daar naartoe op een bescheiden manier uiteenzet. Een grandioze, maar chaotische achtbaan vol fouten, moeilijkheden en opofferingen. Samen vormt het een fijn boek: lekker leesbaar, boeiend en inspirerend. Een mooi verhaal over een uitzonderlijk gezelschap, dat aan het begin staat een merk te vormen dat uiteindelijk de wereld zal veroveren.
Toe aan inspiratie? Handvatten die je helpen om te groeien, zingeving aan je leven geven of je een roze bril opzetten? Laat de lente maar beginnen, de natuur verder bloeien en ga eens met een van deze boeken in het frisse lentezonnetje zitten. Dag Boekenweek, tot volgend jaar!

Tags: