Dag van Europa – Europese ondernemingen om trots op te zijn


Europese ondernemingen

9 mei is de ‘Dag van Europa’. In 1950 werd op deze datum de aanzet gegeven voor de eenwording van Europa. Dit om de vrede te bewaken en om eenheid te creëren. Hierbij was het idee: wat beter samen kan, moeten we samen doen. Van elkaar leren en elkaar helpen dus. En wat doen we dat goed! Oké, vooruit, de grote namen komen nog steeds vooral uit de Verenigde Staten. Maar op de volgende 5 Europese ondernemingen mogen we best een beetje trots zijn.

1. Laat je spullen gaan met LetGo

Let Go wordt ook wel de lokale Marktplaats genoemd. Het is een app waarmee je spullen kunt verkopen waar je graag vanaf wil, aan mensen bij jou in de buurt. Nou kun je bij Marktplaats natuurlijk ook filteren op een maximale afstand, dus in die zin is LetGo niet enorm vernieuwend. Waar LetGo zich echter wel mee onderscheidt is het sociale aspect van de app. De makers hebben de focus niet alleen op het verkopen gelegd, maar ook op het uitbreiden van je netwerk. Zo kun je profielen van (ver)kopers bekijken, met geïnteresseerden chatten en ook gemeenschappelijke vrienden opzoeken.
Het jonge bedrijf, opgericht in 2015, vindt zijn oorsprong in Spanje. In minder dan een jaar is de onderneming van 10 werknemers, naar meer dan 100 medewerkers gegroeid. De onderneming is niet voor niets onlangs door Wired benoemd als ‘one of Europe’s Hottest Startups’. Dat LetGo inmiddels ook een hoofdkantoor in New York en een Amerikaanse variant op de app heeft, geeft alleen maar aan dat we ook in Europa best wel invloedrijke ondernemingen hebben.
Spullen - LetGo

2. Maximaal gebruik van the Internet of Things met Relayr

Relayr is een snelgroeiende organisatie gespecialiseerd in Internet of Things-oplossingen. Ze brengen de meest complete IoT-oplossingen op de markt zodat bedrijven hun digitale transformatie kunnen optimaliseren. Ze zorgen ervoor dat bedrijven het maximale uit hun data kunnen halen – van het verzamelen van data tot het verkrijgen van data-inzichten – zodat ze hun resultaten kunnen verbeteren.
Het bedrijf is opgericht in 2013 en gestart in Berlijn. Inmiddels zijn ze al uitgebreid tot San Jose, Atlanta, Boston, Burnley, München en Katowice. Het Realyr-team bestaat uit individuen met verschillende achtergrondverhalen. Van studenten tot opa’s, Relayr heeft voor iedereen met de juiste skills en instelling een plekje! Typische Europese eenheid dus.

3. Improbable maakt het onmogelijke mogelijk

Oké, deze is discutabel sinds de Brexit. Maar zolang het Verenigd Koninkrijk nog niet officieel uit de EU weg is, zetten we dit Britse bedrijf nog mooi in ons lijstje met Europese topondernemingen.  Improbable is in 2012 opgericht in hartje Londen. En – het zal je niet verbazen – ook bij dit bedrijf zijn de vestigingen uitgebreid tot over de hele wereld.
Improbable heeft een ijzersterke missie, namelijk ‘power previously unmakeable games and answer previously unanswerable questions that lead to a better functioning world. Hoe dan? Nou, door het bouwen van krachtige technologien die speciaal worden ontworpen om (eerder) onmogelijke problemen op te lossen en een nieuwe realiteit in werking te zetten. Door middel van next-generation gameplay en virtuele werelden doen ze hun best om onmogelijke mogelijk te maken.

4. Crunchr is bescheiden met een grote impact

Ook in ons eigen kikkerlandje komen grote Europese ondernemingen tot stand. Crunchr omschrijft zichzelf als ‘an online solution for workforce reporting and people analytics’. Oftewel, Crunchr helpt organisaties om de juiste data uit verschillende bronnen te verkrijgen en om deze zo effectief mogelijk te gebruiken. Dit doen ze aan de hand van het beschikbaar stellen van 6 apps die met elkaar in verbinding staan.
Het platform zoals deze nu bestaat, is opgericht in 2014. Het team van Crunchr bestaat uit  zo’n 25 jonge en ambitieuze medewerkers. Qua omvang bescheiden, maar de bekendheid en invloed van de organisatie groeit gestaag door. Ook deze jonge onderneming heeft inmiddels -tadaa- een kantoor geopend in de Verenigde Staten.
Jong Team - Crunchr

5. Babylon Health wil zorgservice voor iedereen

Deze onderneming heeft maar één missie: een toegankelijke en betaalbare zorgservice aanbieden aan iedereen op aarde. Hiervoor gebruiken ze de ‘ever growing computing power of machines’ in combinatie met de expertise van medici. Zo zijn ze tot een app gekomen die gebruikers in staat stelt berichten, foto’s of video’s naar een team van zorgprofessionals te sturen. Zo kunnen ze digitaal tot een diagnose komen en wanneer nodig kan een recept voorgeschreven worden.
Babylon Health is in 2013 opgericht in Londen en is eerst twaalf maanden getest voordat het als openbare app beschikbaar werd gesteld. Het hoofdkantoor is ngo altijd enkel en alleen gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, maar de app word inmiddels gebruikt tot in West Afrika. Ook een Europees bedrijf met impact dus.

Europa op de kaart

Dit zijn vijf voorbeelden van Europese ondernemingen die aantonen dat wij ook zeker mee kunnen komen met de grote jongens uit de Verenigde Staten. Go Europe!

Tags: , , ,