Is jouw functietitel wervend genoeg? Doe de test!

Is jouw functietitel wervend genoeg?

De functietitel is misschien wel een van de belangrijkste elementen van een goede vacaturetekst. Met een wervende functietitel trek je de aandacht van de kandidaat en besluit hij of zij om door te lezen, of juist niet. Gelukkig zijn er manieren waarop je dit besluit kunt beïnvloeden; woordkeuze, toon, lengte en stijl — allemaal ‘tools’ die je kunt inzetten om jouw functietitel zo pakkend en wervend mogelijk te maken. 

Bovendien is iedere functie anders. Het is de kunst om een unieke maar bovenal passende titel te vinden die precies de juiste groep aanspreekt. En dat kan behoorlijk lastig zijn. 

Heb je op dit moment een vacature online staan en merk je dat deze niet het gewenste resultaat geeft? Ontvang je bijvoorbeeld weinig sollicitaties, of juist veel irrelevante reacties? Grote kans dat het bij de functietitel al fout gaat. Om alles uit je vacaturetekst te halen, is een sterke functietitel daarom essentieel. Ontdek in dit artikel of jouw functietitel past bij de functie, je doelgroep & je bedrijf!

Het gevaar van (te veel) jargon

Elke organisatie gebruikt intern zijn eigen vaktermen. Die zijn heel logisch en handig, maar voor een buitenstaander soms niet te begrijpen. Kijk dus uit dat dat soort termen niet in je functietitel belanden; ook iemand van buiten je bedrijf moet binnen 2 seconden haarfijn voor ogen hebben welke functie er vacant is.

Zou jij weten wat een Continuous Delivery Consultant doet? Precies. De kandidaat die jij zoekt, snapt het waarschijnlijk ook niet – en zal dus nooit je vacature bekijken, laat staan solliciteren. Vermijd deze termen dus.

Is jouw functietitel wervend genoeg?

Je functietitel optimaliseren voor zoekmachines

De zoekmachine, en met name Google, is niet meer weg te denken uit ons leven. Mensen zoeken via Google vacatures. De juiste termen intikken en voilà, daar heb je een hele lijst relevante vacatures. Dit is voor jou de uitgelezen kans om met mensen in aanraking te komen die normaal niet binnen je bereik liggen.

Tenminste, als je je vacaturetekst geoptimaliseerd hebt voor die zoekmachine. Je functietitel – als het ware de titel van de pagina – is daarbij een erg belangrijk element.

Bovendien is Google For Jobs onlangs ook in Nederland gelanceerd, waardoor de relevantie van een sterke, maar korte vacaturetekst nog groter is geworden. Meer weten over de voordelen van Google For Jobs, en hoe &Work je hierin kan ondersteunen? Vraag een gratis intake aan!

 

Weten waar jouw ideale kandidaat op zoekt

Om je functietitel te kunnen optimaliseren voor de zoekmachine, moet je weten wat een kandidaat intikt in Google op het moment dat hij of zij op zoek gaat naar vacatures.

Er bestaan handige (gratis) tools die je kunnen helpen de juiste zoekwoorden te ontdekken: Google Trends of KWFinder bijvoorbeeld. Door te beginnen met je eigen ingevingen (‘Wat zou ik intikken als ik op zoek was naar deze vacature?’), geven deze tools je het zoekvolume bij ieder zoekwoord. Daarnaast geven ze je ook suggesties voor alternatieve zoekwoorden – weer met bijbehorend zoekvolume. Het liefst kies je natuurlijk voor en functietitel waar vaak op gezocht wordt! 

Weet je inmiddels welke zoektermen kandidaten gebruiken om jouw vacature te vinden? Gebruik deze dan in ieder geval in je functietitel (vaak de H1 van de pagina) en een paar keer in de rest van de vacaturetekst, als tussenkopje bijvoorbeeld. Zo herkent niet alleen de lezer, maar ook Google jouw vacature als relevant zoekresultaat op de zoekvraag.

Humor of geen humor in je vacaturetekst?

Een interessante manier om de aandacht van je lezer te trekken, is door wat humor in je vacaturetekst te gooien. Bewaar de humor voor de vacaturetekst zelf en hou je functietitel zo duidelijk mogelijk. Je wil voorkomen dat deze ‘grapjes’ je online vindbaarheid verlagen.

Zoek voor de tekst een goede balans tussen humor en relevante zoekwoorden — zo vinden niet alleen de mensen die al op je site zijn de vacature, maar ook mensen ‘van buitenaf’.

Humor inje functietitel, wel of niet doen?

Wervende functietitel voorbeelden

Een sterke functietitel vat de complete vacature in een paar woorden samen. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Wat benoem je en wat laat je juist weg? Zorg er in ieder geval voor dat de functietitel niet te lang is. Ondanks dat een lange functietitel een kandidaat misschien meer inzicht geeft in de inhoud van de rol, kan het er ook voor zorgen dat de essentie van de functie juist niet naar voren komt. Hou de functietitel daarom beknopt en accuraat.

Het is van belang dat je de aandacht van de lezer vasthoudt, maar ook weer geen belangrijke specificaties weglaat. Qua informatie beperk je je daarom tot:

  • De functietitel
  • Eventueel het gewenste ervaringsniveau (junior/medior/senior)
  • De standplaats van de functie

Meer informatie krijgt de lezer verderop in de vacaturetekst; in de titel geef je puur de basis. Maar zorg er wel voor dat je specifiek genoeg bent in je titel — te veel informatie weglaten werkt ook weer niet. Ter illustratie:

Developer | Eindhoven

Over wat voor type developer zou het hier gaan? Een mobile developer, front-end developer, of misschien een PHP-developer? Gaat het om een juniorfunctie of zoeken ze een ervaren kracht? De functietitel geeft het in ieder geval niet prijs. Een beter alternatief was hier geweest:

Senior PHP-developer | Eindhoven

Wat kun je hiervan leren? Vermijd brede termen, die zorgen alleen maar voor verwarring. Zorg dat een kandidaat na het lezen van de titel al een goed idee heeft van wat de functie inhoudt.

Maar ook een functietitel die té specifiek is kan je kansen op veel sollicitaties verkleinen. Een voorbeeld van een functietitel die juist te specifiek is, en vakjargon bevat is:

Sales Representative New Business & Customer Retention | Den Haag 

Naast dat deze functietitel veel te lang is, staan er ook veel woorden in die voor een buitenstaander vragen kunnen oproepen. Uiteraard kun je deze functietitel prima binnen het bedrijf aanhouden, maar als functietitel zal een ingewikkelde combinatie als deze niet goed werken. Om tot de essentie van de functie te komen, en daarmee een wervende functietitel op te stellen, is het noodzakelijk dat je de hoofdtaken van de functie bepaalt. In dit geval ziet een alternatieve functietitel er bijvoorbeeld zo uit: 

Accountmanager Binnendienst | Den Haag 

Deze functietitel klinkt minder sexy, maar zal aanzienlijk vaker gevonden worden door de juiste doelgroep. Dus wederom: vind de balans.

Doe de functietitel test

Mijn functietitel bevat:

      Geen jargon 

      Relevante zoekwoorden 

⃞      Termen aangepast op de doelgroep 

      Een goede balans tussen humor en zakelijk

      Geen overbodige informatie

En, kun je alles afvinken? Dan kun je met jouw functietitel het talent gaan werven dat je zoekt. Aan de slag!

Gratis vacaturecheck

Heb je hulp nodig bij het schrijven van je vacature? Deel ‘m dan met &Work. 

We analyseren je hele tekst – van functietitel tot call-to-action – en stellen een uitgebreid verbeterrapport voor je op. Vervolgens kijken we samen met jou hoe je vacature het meeste bereik behaalt en daarmee het beste resultaat.

Tags: ,

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work