Is de titel van jouw vacaturetekst goed genoeg?

titel vacaturetekst

Bij het schrijven van een vacaturetekst is er één onderdeel waar je zeker niet de mist mee in mag gaan: de titel. Het is de eerste, make-or-break indruk voor de kandidaat, waarmee hij of zij beslist of de vacature iets voor hem of haar is, of niet. Of de ideale kandidaat gaat doorklikken, is voor een belangrijk deel afhankelijk van jouw woordkeuze. Wat zet je juist wel, of juist niet in je vacaturetitel? Wij helpen je op weg.

Stel: jouw bedrijf gaat een nieuwe developer of andere ICT’er aannemen. Aan jou de schone taak om daar een passende vacaturetekst bij te schrijven. Hoe zorg je er dan voor dat je met je vacaturetitel direct de aandacht trekt? Je kunt een dijk van een vacaturetekst schrijven, maar als je titel niet aantrekkelijk genoeg is, zullen weinig kandidaten doorklikken en de volledige tekst voor ogen krijgen. Of de moeite nemen om door te lezen na de titel. Terwijl dat toch vrij essentieel is voor je einddoel: sollicitaties genereren van interessante kandidaten.
Het is de kunst om een vacaturetitel te schrijven die to the point is, de aandacht trekt en nieuwsgierig maakt – door niet álles al weg te geven. Maar hoe doe je dat? Hoe ziet een top-vacaturetitel eruit?

Beknopt én accuraat

Een sterke vacaturetitel vat de complete vacature in een paar woorden samen. Het is van belang dat je de aandacht van de lezer vasthoudt, maar ook weer geen belangrijke specificaties weglaat. Qua informatie beperk je je tot:

  • De functietitel
  • Eventueel het gewenste ervaringsniveau (junior/medior/senior)
  • De standplaats van de functie

Meer informatie krijgt de lezer verderop in de vacaturetekst: in de titel geef je puur de basis. Gewenste soft skills, salarisindicaties en andere aanvullingen zorgen voor lange, onleesbare vacaturetitels. Een voorbeeld  uit ons eigen archief van zo’n goed bedoelde, maar verkeerd geschreven vacaturetitel:

Lead softwaredeveloper met een passie voor mensen en software | Rotterdam

Geef voldoende informatie

Zorg ervoor dat je specifiek genoeg bent in je titel: te veel informatie weglaten werkt ook weer niet. Ter illustratie weer een voorbeeld uit ons archief:

Developer | Eindhoven

Over wat voor type developer zou het hier gaan? Een mobile developer, front-end developer, of misschien een PHP-developer? Gaat het om een juniorfunctie of zoeken ze een ervaren kracht? De vacaturetitel geeft het in ieder geval niet prijs. Een beter alternatief was hier geweest:

Senior PHP-developer | Eindhoven

Wat kun je hiervan leren? Vermijd brede termen, die zorgen alleen maar voor verwarring. Zorg dat een kandidaat na het lezen van de titel al een goed idee heeft van wat de functie inhoudt.

Het gevaar van (te veel) jargon

Houd er bij het schrijven van je vacaturetitel rekening mee dat er binnen bijna ieder bedrijf meer jargon gebezigd wordt dan nodig is. Elke organisatie gebruikt intern zijn eigen vaktermen. Die zijn heel logisch en handig, maar voor een buitenstaander soms niet te begrijpen. Kijk dus uit dat dat soort termen niet in je vacaturetitel belanden: ook iemand van buiten je bedrijf moet binnen 2 seconden haarfijn voor ogen hebben welke functie er vacant is.
Zou jij weten wat een Continuous Delivery Consultant doet? Precies. De kandidaat die jij zoekt, snapt ook het waarschijnlijk ook niet – en zal dus nooit doorlezen, laat staan solliciteren. Niet doen dus! 

Je vacaturetitel optimaliseren voor zoekmachines

De zoekmachine, en met name Google, is niet meer weg te denken uit ons leven. Mensen zoeken via Google vacatures. De juiste termen intikken en voilà, daar heb je een hele lijst relevante vacatures. Dit is voor jou een kans om met mensen in aanraking te komen die normaal niet binnen je bereik liggen.
Tenminste, als je je vacaturetekst geoptimaliseerd hebt voor die zoekmachine. Je vacaturetitel – als het ware de titel van de pagina – is daarbij een erg belangrijk element.

Weten waar jouw ideale kandidaat op zoekt

Om je vacaturetitel te kunnen optimaliseren voor de zoekmachine, moet je weten wat een kandidaat intikt in Google op het moment dat hij of zij op zoek gaat naar vacatures.
Er bestaan handige tools die je kunnen helpen de juiste zoekwoorden te ontdekken: Google Trends en de Google Ads Zoekwoordplanner zijn hier goede voorbeelden van. Door te beginnen met je eigen ingevingen (‘Wat zou ik intikken als ik op zoek was naar deze vacature?’), geven deze tools je het zoekvolume bij ieder zoekwoord. Daarnaast geven ze je ook suggesties voor alternatieve zoekwoorden – weer met bijbehorend zoekvolume. Idealiter kies je natuurlijk een term waar veel op gezocht wordt.
Weet je inmiddels welke zoektermen kandidaten gebruiken om jouw vacature te vinden? Gebruik deze dan in ieder geval in je vacaturetitel (vaak de H1 van de pagina) en een paar keer in de rest van de vacaturetekst. Zo herkent niet alleen de lezer, maar ook Google jouw vacature als relevant zoekresultaat op de zoekvraag.

Humor of geen humor in je vacaturetekst?

Tot slot: een interessante manier om de aandacht van je lezer te trekken, is door wat humor in je vacaturetitel te gooien. Als een kandidaat bij het lezen van je vacaturetitel wat gegniffel niet kan onderdrukken, is de kans groot dat hij/zij getriggerd wordt en op z’n minst zal doorlezen. Toon je ook nog eens dat je uit hetzelfde hout gesneden bent qua humor, dan vergroot je de kans aanzienlijk dat iemand gaat solliciteren.
Humor kan er dus voor zorgen dat je vacaturetitel aantrekkelijker wordt voor de kandidaat. Pas er echter wel mee op dat dit soort ‘grapjes’ je online vindbaarheid niet verlagen. Zorg er dus wel voor dat er nog steeds herkenbare zoekwoorden terugkomen in je titel; zo vinden niet alleen de mensen die al op je site zijn de vacature, maar ook mensen ‘van buitenaf’.
Heb je hulp nodig bij het schrijven van vacatures? Upload je vacature dan op &Work, en we zorgen dat de vacature de juiste talent aantrekt.

Tags: ,

Doe de gratis vacature check

Gratis vacature check

Vind snel de juiste mensen

  • Spreek de juiste doelgroep aan
  • Je vacature goed vindbaar
  • Draagt bij aan een goede employer branding

Doe de vacature check

Plaats je vacatures op &Work
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen