Developer, wordt jouw baan overgenomen door robots binnenkort?

Toekomst van de ICT

Dat de Tech branche een van de hardst groeiende vakgebieden is zal niemand ontkennen. We zijn allemaal op de hoogte van de razendsnelle digitalisering. De strippenkaart in de bus, het cassettebandje en de papieren telefoongids zijn allemaal al verdwenen en vervangen door een digitaal alternatief. Sommige banen liggen hierdoor zeker onder vuur, maar als developer hoef jij je gelukkig geen grote zorgen te maken.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Gevorderd Assistent-Accountant

Tijssen cs, Malden

.NET Developer

VWE Automotive, Heerhugowaard

Software Engineer Java

Lemon Companies, Kontich

Bekijk alle vacatures van &Work >

Wordt jouw baan overgenomen door robots?

Uit een onderzoek van Hays blijkt dat meer dan de helft van de IT’ers verwacht dat zijn of haar werkzaamheden in 2030 zijn overgenomen door een robot.  Dat hangt natuurlijk enorm van jouw werkzaamheden af. Ben jij veel bezig met coderen? Dan is er inderdaad grote kans dat dit over een jaar of tien is geautomatiseerd. Maar daar staat tegenover dat er ook iemand moet zijn die deze geautomatiseerde trajecten moet monitoren en begeleiden. Het kan dus best zijn dat jouw functie zal veranderen, maar helemaal verdwijnen hoeft niet.

In de zorgsector zit je safe

Wil jij zeker zijn van een baan voor de komende jaren, dan kan je je het best verdiepen in de mens. We zijn tegenwoordig ontzettend bezig met hoe we langer gezond kunnen blijven, en daar komt een hoop technologie bij kijken.

“Without technology humanity has no future, but we have to be careful that we don’t become so mechanised that we lose our human feelings” – Dalai Lama

Ook de Amerikaanse neurowetenschapper Dileep George geeft aan dat er heel veel gaat gebeuren op het gebeid van bio-engineering en neurowetenschap. Denk bijvoorbeeld aan het 3D-printen van organen of het ontwikkelen van apps waarmee patiënten hun ziekenhuisscans kunnen bekijken en hun vitale lichaamsfuncties kunnen meten.
Robots en kunstmatige intelligentie

Van de mens een superieur wezen maken

Naast het gezond maken en gezond houden van mensen, komen er ook steeds meer technologische ontwikkelingen om de mens te ‘verbeteren’. De Amerikaanse organisatie DARPA, die zich bezighoudt met defensieonderzoek, wil graag de ultieme soldaat creëren. Onvermoeibaar, geconcentreerd en met superzintuigen. Ze werken momenteel aan een verrekijker die signalen uit het brein kan opvangen die een soldaat al wel heeft waargenomen, maar waar hij zich nog niet bewust van is, om de soldaat hier vervolgens op te attenderen. Als jij ook goed bent in het bedenken, ontwerpen en testen van technologische creaties ten goede van de mens, ga je een mooie toekomst tegemoet.

De veiligheid en privacy bewaren

De grootste factor die de vooruitgang van de Tech zal beperken is toch de mens zelf. Ondanks dat vrijwel alle ontwikkelingen streven naar verbetering of meer comfort ten aanzien van de mens, is de mens toch voorzichtig als het gaat om de nieuwste technologische trends. We hechten namelijk nog altijd zeer veel waarde aan onze veiligheid en ook privacy. Voor developers betekent dit gelukkig alleen maar weer meer werk. Er is namelijk grote behoefte aan beschermde data en software. Het mooiste voor de toekomst is dus eigenlijk als jij de nieuwste programmeertalen onder de knie hebt. Of nog beter: als jij je eigen programmeertaal kunt ontwikkelen.
Beschermde data en software

Dus de developer blijft?

Natuurlijk hangt het er enorm vanaf wat jij precies doet als developer. Het maakt uit in welke sector je werkt en met welke programmeertaal je het meeste ervaring hebt. Maar in het algemeen zijn de developers voorlopig nog niet overbodig. Waar de vraag naar systeembeheerders en testers zal afnemen de komende jaren, zullen specialisten op het gebied van PHP of Front-end vooralsnog wel veelgevraagd blijven.

Netflix als toekomstvoorspeller

Ben je inmiddels benieuwd geraakt naar hoe je je de Tech toekomst moet voorstellen? Dan is de Netflix serie Black Mirror zeker een aanrader. In deze serie wordt laten zien wat alle technologische ontwikkelingen voor ons als mens kunnen betekenen in de toekomst. Fascinerend maar in sommige opzichten ook angstaanjagend.

Tags: , , ,