Developers anno 2017: Javanen, autodidacten en freelancers

developers

Het aantal ICT-vacatures blijft jaar na jaar stijgen. Developers zijn op dit moment de meest gevraagde ICT’ers. De best vertegenwoordigde categorieën binnen development zijn Java, .NET en PHP. Wat valt er verder te zeggen over developers van nu? Welke talen worden het meest gevraagd en gebruikt? Onze eigen database en cijfers van andere toonaangevende organisaties geven duidelijk antwoord.

Bekijk alle vacatures van &Work >

Java is en blijft populair

Java-development staat op nummer 3 in de lijst met hottest skills van LinkedIn, in Nederland. Dit lijstje beslaat niet alleen de ICT, maar de totale arbeidsmarkt. Mobile development staat op nummer 7. Ook in de populariteitslijst van Indeed en in de database van Bonque staat Java in de top 3 van meest gevraagde skills.
Zou je kunnen zeggen dat Java de markt domineert? Volgens Michael Choi, oprichter van Coding Dojo, is er niet één specifiek dominante programmeertaal aan te wijzen. De vraag naar programmeertalen lijkt redelijk verdeeld.

Python en Ruby zijn in opkomst

De vraag naar Python-programmeurs is de afgelopen 5 jaar het sterkst gegroeid. Ook de vraag naar Ruby-developers groeit snel. Deze laatste trend zette in aan het begin van 2015, blijkt uit gegevens van TIOBE, een bedrijf dat de kwaliteit van softwarecode meet.
Als developers kun je met de TIOBE Programming Community Index checken of je programmeerskills nog up-to-date zijn. Daarnaast helpt de lijst bedrijven om op een strategische manier een programmeertaal te kiezen als ze een nieuw softwaresysteem gaan bouwen. Java staat al geruime tijd in de top 3 van de TIOBE-lijst – in de 2016 stond de programmeertaal zelfs op nummer 1.

Populaire programmeertalen onder developers

Wanneer we kijken naar de meest gebruikte programmeertalen onder developers, komt Java ook goed uit de bus. Uit gegevens van GitHub, dat heeft gekeken naar de gebruikte programmeertalen binnen zijn afgeschermde én open repositories, valt op dat Java de grootste groeier is. JavaScript is daarbij de onbetwiste nummer één in de all-time ranglijst van GitHub.

GitHub verklaart de positie van Java door de populariteit van mobiele (Android-)applicaties. Met de groei van mobiele navigatie is het niet meer dan logisch dat het aantal mobiele applicaties meegroeit. Dat bleek ook al uit de vraag naar mobile development in de lijst van LinkedIn.

Stack Overflow Developer Survey

Uit het jaarlijkse Developer Survey van Stack Overflow, uitgevoerd onder programmeurs, komen de meer obscure programmeertalen Rust, Smalltalk en TypeScript als meest geliefd naar voren. De enquête van Stack Overflow werd door 64.227 mensen uit 213 landen ingevuld.

Veel autodidacten onder developers

Tegenwoordig zijn er zo veel gratis online programmeercursussen beschikbaar, dat de drempel om zelf een programmeertaal te leren lager ligt dan ooit. Iedereen kan in principe leren programmeren. Het enige wat je nodig hebt is een computer, tijd en een dosis motivatie. Oké, wat wiskundig inzicht is ook wel handig. Veel programmeurs zijn daarom autodidact, en hebben geen diploma op zak.

90% autodidact

Uit het onderzoek van Stack Overflow komt naar voren dat programmeurs die zichzelf het vak (deels) hebben aangeleerd, de markt domineren: 90% van de developers die meedeed aan het onderzoek is op z’n minst voor een deel autodidact. Er zijn verschillende mogelijkheden om bij te leren, zonder dat daar een diploma aan gekoppeld is. Denk hierbij aan online cursussen, bootcamps, on-the-job training en leren door samen te werken met andere developers.
Zit er verschil in het salaris van autodidacten en developers met een diploma? Het lijkt er wel op. Self-taught developers verdienen volgens Stack Overflow meer dan hun gediplomeerde collega’s.

Autodidacten bij Google

Bij Google werken veel autodidacten. Google stelt dat onder zijn eigen personeel het aantal mensen zonder diploma over de tijd is gegroeid. Natuurlijk heeft het een groot voordeel als je als developer een diploma en goede cijfers kunt laten zien, maar Google kijkt verder dan dat. Het cognitief vermogen en het vermogen om te leren spelen een grote rol in het uiteindelijke succes van een developer. En dat weegt zwaar mee.

Steeds meer vraag naar freelance developers

De vraag naar freelancers in de ICT neemt toe. Daarbij beginnen steeds meer developers voor zichzelf. Dit heeft onder meer te maken met het verschil tussen het salaris van freelancers en dat van developers in vaste dienst. Freelance developers krijgen over het algemeen meer betaald – ze kunnen hun eigen tarief bepalen.
Ook de vrijheid om zelf projecten te selecteren, speelt voor een developer een grote rol in de keus om als freelancer te gaan werken. Daarnaast kunnen headhunters volgens Intermediair moeilijk developers vinden die in vaste dienst willen. Vaak moet een bedrijf een freelancer inhuren omdat ze het anders niet redden.
De redenen voor werkgevers om te kiezen voor freelancers:

  • Freelancers zijn flexibel inzetbaar
  • Een freelancer heeft over het algemeen veel ervaring bij verschillende werkgevers
  • Freelancers zetten zich voor 100% in, om zichzelf te bewijzen en zo nieuwe opdrachten binnen te halen
  • Het is ideaal om freelancers in te huren als er tijdelijke behoefte is aan specialistische kennis, of om tijdelijke pieken in de hoeveelheid werk op te vangen

De developer anno 2017

De gemiddelde developer anno 2017 is thuis in Java, .NET of PHP, is freelancer (geweest) en heeft zich zelf leren programmeren. De vraag naar developers neemt toe, het aanbod van developers niet. Ook groeit het aanbod van online programmeercursussen.
Omdat de markt oververhit is en werkgevers kosten willen besparen, doen bedrijven steeds vaker een beroep op freelancers. Dankzij de salarismogelijkheden en vanuit de drang naar vrijheid willen developers zelf ook vaak als freelancer aan de slag.
Hoe zit het met jou? Pas jij in dit plaatje?

Tags: , ,