Developers werven? Zo pakken topwerkgevers in de ICT het aan

motivatie

De ICT-arbeidsmarkt is tegenwoordig een waar slagveld. Zeker als je op zoek bent naar ervaren software developers. Waar zijn de dagen gebleven dat je je vacature op een online vacaturebank of op je website plaatste, en de kandidaten voor je in de rij stonden? Omdat er nog altijd vijf keer zo veel openstaande development-vacatures zijn als beschikbare developers, kunnen specialisten uitermate selectief zijn. Hoe maak je jouw bedrijf zichtbaar en aantrekkelijk voor beschikbare developers en hoe onderscheid je je van de competitie? We verzamelden inspirerende voorbeelden en best practices van toonaangevende ICT-bedrijven in ons klantenbestand.

Omdat developers ruim de keus hebben waar ze hun carrière willen starten of voortzetten, kijken ze tegenwoordig vaak verder dan de vacaturetekst. Hoe ziet het bedrijf achter de vacature eruit en wat heeft het de kandidaat nu écht te bieden? Jezelf profileren als aantrekkelijke werkgever is nu dus belangrijker dan ooit. Op alle fronten. Eerder schreven we al dat ICT-recruitment steeds meer op marketing gaat lijken; ook in de strijd om de beste developers is dit het geval.

Een sterk employer brand en een goede Employee Value Proposition helpen je niet alleen om de juiste developers aan te trekken, het is ook goed voor de retentie van de ontwikkelaars die je al in dienst hebt. Trotse ambassadeurs zijn het beste visitekaartje dat je organisatie zich kan wensen. Tijd om met je employer brand aan de slag te gaan dus! Maar hoe? Laat je inspireren door de best practices van topwerkgevers in de ICT.

1. Benadruk je corporate identity

Succesvolle ICT-bedrijven benadrukken dat ze een eenheid zijn, waarin iedere medewerker een belangrijk onderdeel is van een geoliede machine. Het creëren van een corporate identity zorgt voor een saamhorigheidsgevoel en geeft medewerkers drijfveren om net dat stapje meer te zetten, om elkaar voort te helpen.

Voor de kandidaat geeft een duidelijke corporate identity vertrouwen; het toont de kandidaat dat de werkgever zijn doelen op een rijtje heeft en weet waar het bedrijf voor staat. Als een kandidaat zich in de corporate identity herkent, is kans vrij groot dat hij of zij binnen de bedrijfscultuur gaat passen en is een match snel gemaakt.

Incentro en zijn incentronauten

Een mooi voorbeeld van een bedrijf met een sterke corporate identity is Incentro. Incentro is één van de eerste ICT-dienstverleners die een brug slaat tussen marketing, e-commerce en IT. Het bedrijf is al vijf keer uitgeroepen tot ‘Great place to work’ en heeft ruim 250 medewerkers in binnen- en buitenland, maar groeit nog altijd zo hard dat ze maar nauwelijks voldoende aanwas van nieuwe developers kunnen krijgen voor nieuw ontstane vacatures.

Hoe tackelt Incentro dit probleem? Naast een mooi vormgegeven carrièresite heeft Incentro veel aandacht besteed aan de corporate identity. Medewerkers van Incentro zijn omgedoopt tot incentronauten: ontdekkers die voorbij de sterren kijken, nieuwe uitdagingen willen aangaan en een eerste stap op onbekend terrein durven te zetten.
Overal in hun corporate story zie je de oranje mannetjes en vrouwtjes terug en wordt benadrukt hoe zij het verschil maken in het bedrijf. Incentronauten worden gepresenteerd als een exclusief en bijzonder slag mensen, waar niet iedereen zomaar tussen past.

Door hun visuele aanpak en hun bijzondere corporate identity is Incentro een voorbeeld voor ICT-bedrijven die graag aan hun employer brand willen werken.

2. Geef kandidaat-developers een online VIP-behandeling

Een optimale online kennismaking met het bedrijf is voor veel developers een belangrijke basisvoorwaarde om überhaupt een baan te overwegen bij dit bedrijf. Dus waarom zou je niet een stap verder gaan dan de meeste werkgevers, en een carrièrepagina speciaal voor developers inrichten?

Procurios en hun carrièreportal voor developers

Internetbureau Procurios geeft het goede voorbeeld. Door hun grote vraag naar nieuwe developers zagen ze zich genoodzaakt om een vernieuwende aanpak te proberen op het gebied van developer-recruitment en ontwikkelden ze het Procurios Developers Portal. Compleet met sfeerimpressies op video, een blog vóór ontwikkelaars en dóór ontwikkelaars, én een blik achter de schermen op de afdeling. Kortom: een inside look, gericht specifiek op de kandidaat-developer.

Een belangrijk detail dat Procurios ook niet over het hoofd heeft gezien, is dat de carrièreportal ook op mobiele devices goed te navigeren en te bedienen is. In een eerder artikel gaven we al aan dat een goede, mobiele toegankelijkheid van je carrièresite één van de belangrijkste trends in ICT-recruitment is voor de komende jaren. Al met al geeft Procurios dus een mooi voorbeeld van hoe je de developer in zijn online kennismaking met je bedrijf tegemoet kan komen.

3. Zorg voor arbeidsvoorwaarden die geen developer kan weerstaan

Een andere manier om je optimaal te profileren naar kandidaten in development, is door ze de hemel te beloven – en dit ook waar te maken. Developers worden graag in de watten gelegd en omdat ze nu eenmaal veel keus hebben, moet jij je concurrentie overtreffen met de aantrekkelijkste arbeidsvoorwaarden.
Steeds meer toonaangevende ICT-bedrijven worden zich hier bewust van en gaan grensverleggend te werk om hun developers het beste van het beste te bieden. We geven je twee interessante voorbeelden.

Avisi en hun eigen koffieblend

Softwarehuis Avisi heeft goed in de smiezen dat goede arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn voor high-end developers. Niet alleen hebben ze veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de developers en de teamsamenstelling binnen het bedrijf, op hun carrièrepagina blijkt ook dat developers zelf hun werkplek mogen inrichten met tooling naar keuze. Daarnaast blijkt dat ze zo’n voorkeur voor goede koffie hebben, dat ze hun eigen koffieblend hebben laten maken.

ISAAC en hun 100 m2 aan whiteboard-muren

Ook softwarebedrijf ISAAC snapt goed hoe het developers aan zich moet binden: door een aantrekkelijke pakket secundaire arbeidsvoorwaarden samen te stellen, en dat ook nog eens op een humoristische manier aan de man te brengen. Een corporate zorgverzekering? 100 m2 aan whiteboard-muren? Verzorgde lunch? Niets is te gek om de beste developers te werven.

Wees onderscheidend in je employer brand en beat the competition

Alleen door je te onderscheiden van andere ICT-bedrijven in de markt maak je tegenwoordig nog een kans om de beste developers te boeien en te binden. Of je dat nu met je corporate identity doet, met een sterke focus op de eerste online kennismaking,  met de beste arbeidsvoorwaarden of met een combinatie van tactieken: een sterk employer brand communiceren is tegenwoordig een must voor iedere ICT-werkgever.

Kan je wel wat extra hulp gebruiken bij het werven van nieuwe developers? Neem dan een kijkje op onze ICT-wervingspagina en vind testimonials hoe we andere werkgevers hebben geholpen.

Tags: ,

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen