Eerste werkdag? Deze dingen moet je zeker niet doen

eerste dag op werk

Je eerste werkdag… Na een zenuwslopend sollicitatiegesprek en het tekenen van je contract is het zover. Je kan aan de slag. Je hebt ongetwijfeld een beeld gekregen van hoe het bedrijf in elkaar zit en wat ze wel en niet van je verwachten. Toch hebben we voor de zekerheid nog even op een rijtje gezet wat je echt niet kan doen op je eerste werkdag.

1. Te laat komen

Te laat komen is echt geen optie op je eerste werkdag. En op je tweede ook niet. En ook niet op je derde. Eigenlijk is te laat komen überhaupt not done. Vooruit, het kan een keer gebeuren dat de batterij van je wekker (waarschijnlijk je telefoon) ’s nachts leeg raakt en je je daardoor verslaapt. Maar als dit je in je eerste maand overkomt, sta je wel direct met 10-0 achter. Zorg dus zeker voor je eerste werkdag dat je wekker goed staat, dat die het doet, en dat je niet te lang snoozet ‘s ochtends.

Eerste werkdag te laat komen - wekker

2. Jezelf niet voorstellen

Misschien heb je toen je op gesprek ging al wel enkele mensen ontmoet met wie je gaat samenwerken. Maar je kent ze waarschijnlijk nog lang niet allemaal. Plof dan ook niet direct bij binnenkomst op je bureaustoel neer, maar doe eerst nog even een voorstelrondje. Je kan je beter per ongeluk twee keer aan iemand voorstellen dan dat je een collega volledig negeert.

3. Klagen

Klagen is een erg slechte gewoonte. Niemand houdt ervan. En al helemaal niet als dat het eerste is wat iemand doet als hij of zij binnenkomt. Houd je mening over de kleine kopjes koffie of het matige pauzebeleid dus even voor je. Ook als collega’s naar jou toe komen om hun beklag te doen over hoe slecht de teamleider altijd communiceert of hoe smerig het tostiapparaat is, kun je het beste neutraal reageren. Je wil niet meteen overkomen als de verwende collega die niks goed genoeg vindt.

4. ‘Ik-ben-net-nieuw’ als excuus gebruiken voor alles

Natuurlijk is het niet realistisch dat jij op je eerste werkdag het hele reilen en zeilen van het bedrijf al in de smiezen hebt. Maar dat wil niet zeggen dat je dat ook continu mag gebruiken als smoes om dingen maar niet te hoeven doen of om iets juist wel te doen. Als niemand zijn telefoon op het bureau heeft liggen. Houd je dan niet van de domme en zorg dat jij deze ook wegstopt. Het feit dat jij net nieuw bent wil niet zeggen dat je privileges hebt. Wanneer het koffieapparaat bijgevuld moet worden, of als het printpapier op is, kan je dit best zelf even uitvogelen. En als je er niet uitkomt kan je altijd om hulp vragen, maar loop niet weg voor taken omdat je die nog nooit gedaan hebt.

5. Ongepast kleden

Waarschijnlijk zorgde je er op je sollicitatiegesprek voor dat je er representatief uitzag. Hou dit nog even vast. Ondanks dat een bedrijf misschien een casual of informele kledingstijl heeft, is het niet gepast om op je eerste dag  met jeans met gaten en versleten sneakers aan te komen. Kijk het eerst even aan en bepaal na een paar dagen wat wel of niet kan.

Eerste werkdag - ongepaste kelding

6. Direct vrij vragen

Je hebt contractueel gezien natuurlijk gewoon recht op vakantiedagen. Maar als je ook meteen op de eerste werkdag je vakantieperiode wil vastleggen, kom je niet erg gemotiveerd over. Richt je in eerste instantie op je werk. Vrij vragen komt later wel.

7. Eerder naar huis gaan

Net als te laat komen, is eerder naar huis gaan op je eerste werkdag geen optie. Tenzij je werkgever dit aangeeft natuurlijk. Maar tot die tijd kun je beter blijven zitten. Ook al heb je misschien vaste werktijden afgesproken en is het goed om initiatief te tonen. Als je zomaar je spullen begint in te pakken, krijg je waarschijnlijk scheve gezichten. Wanneer je wel zelf denkt dat het de hoogste tijd is, overleg dan even met je leidinggevende of het goed is dat je naar huis gaat.

Gedraag je op je eerste werkdag

Eigenlijk gelden deze tips niet alleen voor je eerste werkdag. Zorg dat je je gewoon gedraagt in de eerste werken dat je ergens nieuw bent. Je zult zien dat je er steeds meer achter komt wat je wel en niet kan maken en dat je na een tijdje ook op kantoor volledig jezelf kan zijn.

(Visited 1 times, 13 visits today)