Employee engagement verhogen? Gebruik deze 10 tips!

employee engagament

Employee engagement, ook wel werknemersbetrokkenheid genoemd, wordt steeds belangrijker in het werklandschap van vandaag. Het is namelijk een goede manier om je werknemers tevreden te houden, waardoor het verloop binnen je bedrijf laag blijft. Maar wat houdt employee engagement precies in? En hoe verhoog je de employee engagement binnen jouw bedrijf? In dit artikel vind je 10 tips voor het verhogen van de employee engagement en daarmee de werknemerstevredenheid! 

Wat is employee engagement?

Voordat je stappen kunt maken voor het verhogen van de employee engagement, is het belangrijk om goed te begrijpen wat het precies is. Employee engagement is de mate van betrokkenheid die werknemers voelen richting hun werk en hun werkgever. Deze mate vertaalt zich in inzet en emotionele betrokkenheid. Als werknemers zich erg betrokken voelen bij hun bedrijf, doen ze meer om de bedrijfsbrede doelen te halen. Kortom, employee engagement duidt op het emotionele investeringsniveau van een werknemer in zijn of haar werk en werkplek. Hoe hoger dit niveau, hoe hoger de productie, de tevredenheid, het werkgeluk en de motivatie om als bedrijf te presteren. Een betrokken werknemer heeft als grootste doel bijdragen aan het succes van een bedrijf.

employee engagement

Toch blijkt dat slechts 15% van de werknemers echt betrokken is bij hun werk. Ondanks dat er voldoende productie gedraaid wordt en dat medewerkers iedere dag op werk verschijnen, blijft het gevoel van betrokkenheid met het bedrijf vaak achter. Dit kan vervolgens negatieve gevolgen hebben op het succes van je organisatie. Daarom is het belangrijk dat je voortdurend aandacht besteedt aan het bijhouden en verbeteren van de employee engagement. Hoe je dit aanpakt? Start met deze 10 aandachtspunten!

Employee engagement tips 

De mate van employee engagement is het resultaat van vele beslissingen die jij als werkgever neemt. Door je bewust te richten op het verhogen van employee engagement, kun je snel grote stappen maken. Hou de volgende onderdelen vooral in gedachten bij het bepalen van jouw aanpak.   

1. Faciliteer groei 

Het merendeel van de medewerkers wil blijven groeien binnen een bedrijf en carrière. Dit betekent dat er ruimte, tijd en geld moet zijn om te kunnen blijven leren. Hiertegenover staat namelijk een betere werknemerstevredenheid, meer betrokkenheid en een sterk gevoel van loyaliteit richting het bedrijf. Als werkgever kun je dus persoonlijke groei faciliteren die zich uiteindelijk vertaalt in verhoogde employee engagement.  

2. Investeer in geluk 

Ondanks dat dit onderdeel van werk misschien wel het meest abstract is, is het tegelijkertijd ook één van de meest belangrijke. Probeer daarom aan de hand van factoren als mate van autonomie, ondersteuning en werk-privébalans in kaart te brengen hoe het is met het werkgeluk van je medewerkers. Zijn er vaak medewerkers ziek of vallen de resultaten tegen? Grote kans dat het werkgeluk van werknemers sterk verbeterd kan worden.   

3. Maak merkambassadeurs 

Hoe praten medewerkers over je bedrijf? Kunnen ze de missie en visie helder overbrengen of merk je dat deze door iedereen anders geïnterpreteerd wordt? Het verhaal dat je van binnenuit uitdraagt heeft effect op hoe het van buitenaf wordt opgepikt; wat medewerkers zeggen over je bedrijf kan dus je merk sterk beïnvloeden. Zorg er daarom voor dat werknemers snappen bij welk bedrijf ze werken, waar ze collectief voor staan en hoe dit gecommuniceerd wordt. Met deze positieve aanpak creëer je ambassadeurschap van jouw (werkgevers)merk onder je medewerkers.    

4. Bewaak werkrelaties 

Een goede onderlinge relatie tussen medewerkers is enorm belangrijk voor het verhogen van employee engagement. Hierdoor voelen werknemers zich namelijk vaker gewaardeerd en onderdeel van een groter geheel. Met een sterke basis kun je vervolgens de motivatie van alle medewerkers verhogen. Een hecht team versterkt namelijk het enthousiasme van een individu en tilt daarmee de employee engagement naar een hoger niveau. 

5. Creëer vertrouwen

Ook op managementniveau is het van groot belang dat je de onderlinge relaties met werknemers bewaakt. Dit doe je door vertrouwen te creëren. Wanneer de relatie tussen een manager en een medewerker verstoord is, heeft dit invloed op het hele team. Door in gesprek te gaan en elkaar hierin serieus te nemen, schep je vertrouwen en blijven werknemers zich betrokken voelen bij hun werk en het bedrijf. 

6. Uit waardering

Dit punt spreekt eigenlijk voor zich: iedere werknemer wil graag horen dat zijn of haar werk en inzet gewaardeerd wordt. Toch valt er voor veel bedrijven nog wat te winnen op dit gebied. Maar liefst 69% van de werknemers geeft aan harder te werken wanneer ze meer waardering krijgen. Besteed jij hier genoeg aandacht aan? Door waardering te uiten verhoog je de employee engagement en de motivatie van jouw medewerkers.  

7. Geef feedback

Zoals ook in punt 1 te lezen is willen werknemers blijven groeien. En feedback krijgen hoort daarbij. Geef daarom actief opbouwende feedback of spoor je managers aan om dit bij hun teams te doen. Op die manier kunnen werknemers blijven leren en worden ze keer op keer uitgedaagd in hun werk. Dit bevorderd het gevoel van betrokkenheid omdat medewerkers het gevoel krijgen dat hun groei en ontwikkeling bijdraagt aan het bedrijf als geheel.   

8. Besteed aandacht aan welzijn

Werkgeluk is natuurlijk het ultieme doel, maar dit rust op mentaal en fysiek welzijn. De verzuimcijfers vertellen je veel over de status van het welzijn van jouw medewerkers. Zijn deze cijfers eigenlijk te hoog? Ga dan in gesprek met jouw personeel om erachter te komen of je dit kan verhelpen. Als de werkdruk bijvoorbeeld te hoog ligt of de faciliteiten niet goed genoeg, verlaagt het welzijn van werknemers. En dit heeft direct effect op het gevoel van betrokkenheid.      

9. Kijk naar bedrijfsfit 

Als een werknemer te ver afstaat van de normen en waarden binnen je bedrijf, is het waarschijnlijk erg moeilijk om zijn of haar betrokkenheid te verhogen. Daarom is het belangrijk dat je al tijdens het wervingsproces kijkt naar de juiste fit. Als de eigenschappen van een kandidaat stroken met de cultuur binnen je bedrijf is de kans veel groter dat hij of zij zich betrokken zal voelen bij de mensen en de visie.    

10. Bied passende beloningen

Werknemersbetrokkenheid is helaas geen eenrichtingsverkeer. Je zult als werkgever flink moeten investeren in je medewerkers om de employee engagement te verhogen. Zo ook in het arbeidsvoorwaardenpakket. Dit is de basis van waaruit een werkrelatie wordt opgebouwd. Als een medewerker tevreden is met de beloning, zowel in salaris als overige zaken, zal de betrokkenheid met het bedrijf automatisch toenemen. 

Kansen om je employee engagement te verhogen 

De bovenstaande tips moet je vooral niet zien als kostenposten of eenmalige investeringen — zie ze als kansen. Kansen om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen, om gemakkelijker nieuw personeel aan te trekken, om de productie te verhogen en om het verloop en verzuim laag te houden. Employee engagement heeft namelijk grote invloed op het succes van de hele organisatie. Gelukkige merkambassadeurs tonen namelijk veel meer inzet dan ontevreden arbeidskrachten. Doe er je voordeel mee!

Tags: ,

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen