Gamen maakt je slimmer: dit kun je leren van videogames

Span jij je in met een controller in jouw hand of pak jij liever de gewichten in de sportschool? En val je dan onder de categorie ‘game geek’ of ben je gewoon hard bezig om jezelf te ontwikkelen? Misschien train jij liever je hersenen dan je spieren. De kans is alleen best groot dat jouw omgeving er wel een heel andere mening op nahoudt als het gaat om het nut van jouw lange gamedagen. Maar wat zeggen de experts eigenlijk?

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Account Manager Mobile & Security apps

BLAUD, Utrecht

Front-end / Web developer

BLAUD, Utrecht

Project Coordinator

BLAUD, Utrecht

Bekijk alle vacatures van &Work >

Gameverslaafd

Heb je voortdurend de dwangmatige behoefte om een of meerdere computerspelletjes te spelen, dan moet je jezelf misschien wel eens achter de oren gaan krabben. Als gamen echt jouw leven gaat beheersen, is het tijd om actie te ondernemen. Jaarlijks neemt het aantal game-junkies toe. Dat gaat gepaard met lichamelijke en fysieke klachten wanneer je jouw portie gamen voor de dag nog niet hebt gehad. Ernstig natuurlijk. En niet wat we willen horen.

Onderzoek

Er wordt al decennia lang onderzoek gedaan naar de negatieve effecten van gamen. Maar om de daadwerkelijke impact van videogames te begrijpen, is het belangrijk ook de andere kant van de medaille eens aan een grondiger inspectie te onderwerpen. Isabela Granic, hoogleraar Developmental Psychopathology aan de Radboud Universiteit, heeft deze nobele taak op zich genomen. Ze is hoofdauteur van The Benefits of Playing Video Games – een publicatie waarin ook de positieve kant van het spelen van videogames wordt belicht.

Gamen stimuleert cognitieve vaardigheden

Ruimtelijk navigeren, redeneren, waarnemen en geheugentraining. Het spelen van videogames stimuleert een brede range van cognitieve vaardigheden, aldus Granic. Iedereen overhoop knallen in een beruchte shootergame lijkt dus op het eerste gezicht niet heel nobel; je ruimtelijk inzicht krijgt een enorme boost. De gamers van schietspelletjes profiteren dan ook van dit voordeel ten opzichte van gamers van puzzels of role playing games. Ook voor je oog-handcoördinatie zijn deze games bijzonder waardevol.

Probleemoplossing

Strategische spelletjes zoals role playing hebben wel weer hun eigen voordelen. Zo geeft het je inzichten als het gaat om het oplossen van problemen. Sterker nog: hoe vaker je het speelt, hoe beter je het soms zo lastige problem solving onder de knie lijkt te krijgen. Dus… in theorie zou je ook direct moeten weten hoe je jouw opgebouwde gameverslaving weer snel de kop in kan drukken. Daarbij helpt het je jouw creativiteit te ontwikkelen. Je leert snel keuzes maken, strategieën uit te denken en in een split second te reageren op situaties. Je bent interactief en leert snel. Plus: het heeft nog eens zeer positieve effecten op je concentratie- en doorzettingsvermogen.

Een goed humeur

Daarnaast kan het natuurlijk ook voor je gemoedstoestand uitstekend in jouw voordeel werken. Succesvol gedrag wordt in games veel beter beloond dan in het werkelijke leven. Kun jij er ook zo van genieten om Kamikaze Bird eens flink door het scherm heen te rammen? En de bad piggies tot moes te schieten? Ontspanning is één ding. Maar wat dacht je daarnaast van plezier en emotionele veerkracht? Leren omgaan met mislukking? Kortom: als jouw controller nog regelmatig de lucht door vliegt, game vooral nog even langer door. Het zal je frustratietolerantie goed doen.

Kennis vergroten

Een complete middeleeuwse stad verkennen, meer leren over WOII, je Engels aanscherpen of een complete nieuwe taal aanleren. En dat terwijl je ondertussen vooral geniet van je spel. Collateral of accidental learning heet dat. Het is dus niet het directe doel van de game of de reden misschien dat je het spel speelt, het is een mooi neveneffect. Nog een zeer bijdehante reden om aan te voeren waarom al dat gamen van jou zo’n slimmerik maakt. Voor je het weet, spreek je ineens Mandarijn.
Ben jij een gamefanatiekeling? Dan zie je het misschien nu wel een stuk zonniger in dan eerst. Het grootste gevaar? Dat is meer het vele zitten! Dus zoek het liefst naar een game waarbij je ook nog wat kan bewegen of spring vooral elke keer een gat in de lucht als je jouw virtuele taak hebt volbracht. Dan heb je niets meer om je schuldig over te voelen.
Bron: The Benefits of Playing Video Games van Isabela Granic, Adam Lobel, and Rutger C. M. E. Engels
Meer weten over gewoontes? Hier lees je precies hoe je van afkomt van slechte werkgewoontes.

Tags: , ,