Geen plezier in werk. Signalen & tips voor meer plezier in je werk!

Geen plezier meer in je werk

Ik wil niet meer werken, ik heb er geen zin en plezier meer in en ik wil doen wat ik leuk vind!

De korte, donkere dagen helpen niet mee… Thuiszitten helpt niet mee… De nieuwsberichten helpen niet mee… De crisissituatie waar je werkgever misschien wel in verkeert, werkt niet mee. Geloof ons. Geen zin in werk hebben, is op dit moment echt niet heel gek! Maar plezier in je werk hebben, is voor veel mensen wél belangrijk.

Voel je een steeds grotere weerzin om aan het werk te gaan en ga je je afvragen waarom je geen zin in werk hebt? Volg de tips voor meer plezier in je werk óf kom erachter dat er meer aan de hand is.  

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

PLC Software Engineer

Blue Fielders, Eindhoven

Accountant

Accountantskantoor Van Krimpen B.V., Capelle aan den ijssel

Bekijk alle vacatures van &Work >

Ik wil niet meer werken! Herken je deze signalen?

  1. Zondag kijk je al met tegenzin uit naar maandag: je wil niet naar werk!
  2. Als je aan het werk bent, heb je geen plezier in je werk.
  3. Je komt elke dag uitgeblust en chagrijnig thuis van je werk (of achter je pc vandaan).
  4. Je ervaart teveel stress op je werk.
  5. Je ergert je voortdurend aan je leidinggevende.
  6. Je bent verveeld, steeds afgeleid en met van alles bezig—behalve je werk. (Let op! Verveling kan ook tot een bore-out leiden!)

Lees ook: 10 tekenen dat je huidige baan hem niet gaat worden

Herken je de bovenstaande punten niet? Misschien speelt er iets anders waar je je niet van bewust was waardoor je geen plezier meer in werken hebt.

1. Privé is er iets aan de hand

Misschien heb je liefdesverdriet of twijfels over je relatie. Of misschien heb je ruzie met je beste vriend of maak je je zorgen om iemand. Ook niet zo gek in deze tijd. Hoe is het met opa en oma? Zijn mijn ouders wel voorzichtig? Wat als ik een misstap maak? Alle kopzorgen die je kan hebben, kunnen natuurlijk heel goed je plezier in je werk onderdrukken. Je focussen is nog veel lastiger als het druk is in je hoofd. Je hebt dan simpelweg geen ruimte voor méér. Zeker als je een creatief beroep hebt, kan dit je enorm in de weg zitten. Soms kan het je overigens ook juist helpen: afleiding en uitdaging als tovermiddelen om je gedachten te verzetten. Maar nogmaals: daar is niet altijd ruimte voor en kan ervoor zorgen dat je helemaal niet meer wil werken. 

2. Je zit niet lekker in je vel

Misschien is er eigenlijk niet iets aan de hand, kun je je vinger er niet echt op leggen, maar zit je toch niet lekker in je vel. Het kan gebrek aan buitenlucht of zonlicht zijn, stress, een sluimerende verkoudheid. Deprimerende gedachten die eigenlijk niet zo terecht zijn, maar je gemoedstoestand wel enorm drukken. Is dat het geval? Kies dan niet direct voor een drastische keuze, maar wacht het even af. Waarschijnlijk heeft het feit dat je geen zin in je werk hebt, niets met je werk zelf te maken.

3. Je hebt een burn-out 

Het kan ook ernstiger zijn: een burn-out. Ook dat is niet verwonderlijk in deze tijd waar privé en werk samensmelten tot een homogene brij. Zit je te lunchen achter je bureau, heb je geen korte gesprekjes meer met collega’s en is de druk om te presteren groter geworden? Merk je dat je in een spagaat begint te raken met kinderen thuis en wordt bij elke persconferentie telkens die stip op de horizon weer naar achter verschoven? Ben je ‘op’ aan het raken en smelt je motivatie? Houd goed de vinger bij jezelf aan de pols en grijp tijdig in als je merkt dat je lichaam begint te protesteren. Neem een dagje – of langer – vrij, maak je hoofd leeg, neem voldoende tijd voor rust en ontspanning, eet gezond en ga voldoende naar buiten. Helpt dat niet? Geef het aan bij je werkgever of vraag hulp bij collega’s. Vraag je ook af of je huidige baan wel bij je past.

4. Je werk is je leven geworden

Over hoe het erin kan sluipen dat je werk je leven is geworden, hebben we al eerder een artikel geschreven. Hierin zetten we de loerende gevaren uiteen als je werk je leven en je identiteit is geworden. 

Meer lezen over identiteit, profileren, de gevaren en hoe je ervan afkomt? Lees: Wat als je carrière je identiteit is geworden

Ik wil niet meer werken!

Als je geen zin in je werk hebt, neem dat gevoel dan serieus. Ga voor jezelf eens na wat je tegenhoudt. Vind je het inhoudelijk niet meer leuk? Of is het te veel en kun je je werk niet meer aan? Doen wat je leuk vindt is belangrijk, maar misschien doe je dat al een hele tijd niet meer? Of ben je door verschillende situaties gaan twijfelen aan je werk? Als je in kaart brengt of het verstandelijk ook klopt wat je voelt, of het terecht is dat je geen zin in werk hebt, kan dat al een goede eerste filter zijn.

Tips voor als je geen plezier meer in je werk hebt

1) Werken met passie! Zoek uitdaging en verander je werkproces.

Vaak ontkom je er niet aan dat het werk dat je doet vroeg of laat eentonig begint te worden. Je kunt op zoek gaan naar de onderdelen van je werk die je niet meer leuk vindt. Kun je er een oplossing voor vinden? Soms zit die oplossing bijvoorbeeld in het veranderen van een werkproces. Soms kom je erachter dat het niet de werkzaamheden zijn die je niet meer leuk vindt, maar het feit dat niemand ziet dat je het doet of dat er niet leuk op gereageerd wordt. 

Is het probleem groter? Mis je bijvoorbeeld volledig de uitdaging in je werk? Stap dan uit je comfort-zone en zoek de uitdaging weer op! Stel voor om iets op te pakken dat je nog niet eerder hebt gedaan en daag jezelf uit. Zie je werk als een speeltuin waarin je je persoonlijke ontwikkeling een boost kan geven.

2) Maak je werk concreet en meetbaar. Doelen halen, geeft energie!

Zeker als je vanuit huis werkt, voelt het soms allemaal als los zand wat je doet. Misschien heb je wel kinderen thuis die je om de zoveel tijd even komen ‘storen’. Of er wordt aangebeld, de kat loopt over je toetsenbord of er pingelt een berichtje op je telefoon. Is het meer: ‘ik kan niet meer werken’ in plaats van ‘ik wil niet meer werken’. Telkens weer opnieuw beginnen met een taak, kost ontzettend veel energie. Wat was ik ook alweer aan het doen? Bovendien zorgt het er al snel voor dat je weer iets anders oppakt en uiteindelijk verschillende taken half afgemaakt laat liggen. Het kan helpen om een duidelijke takenlijst voor jezelf te maken en precies in kaart te brengen wat je moet doen (en mogelijk ook: wat het doel ervan is). Zorg dat je taken af kunt vinken en zie ook wat het resultaat ervan is. Taken afmaken en je doelen behalen, geeft veel meer energie en zorgt voor veel meer plezier is je werk, dan wanneer je als een kip zonder kop aan het werk bent. 

3) Zoek uit wat je niet leuk vindt aan je werk— en stoot af!

Probeer eens met een helicopterview naar je werkzaamheden te kijken. Wat zijn nou echt dingen waarvan je merkt dat ze je frustreren, de dingen die je echt niet leuk aan je werk vindt. Probeer er grip op te krijgen en zoek naar oplossingen. (Zie ook ‘werken met passie’)  Dat kan van alles zijn: een ander proces, de opdracht anders oppakken, meer hulp erbij zoeken of de taak simpelweg ‘afstoten’. Heb je de negatieve kantjes van je werk eraf gekregen, krijg je automatisch meer plezier in je werk.

4) Gebruik je werk als ontwikkel-playground.

Werk is niet alleen ‘iets wat je opgedragen wordt’. Bij veel werkgevers heb je ook zelf in de hand waar je je mee bezig gaat houden. Maar… daar moet je wél wat voor doen. Vind jij het bijvoorbeeld leuk om interviews te houden, maar hoort dat helemaal niet bij je werkzaamheden? Kijk of je een project kan starten naar een klanttevredenheidsonderzoek. Vind je designen erg leuk, maar heb je het eigenlijk niet nodig? Kijk of je kan beginnen met kleine klusjes als presentaties maken. Heb je toffe ideeën over het interieur of over hoe processen beter kunnen? Kaart het aan! Creëer je eigen werk door met goed onderbouwde initiatieven te komen. Initiatief tonen en nemen wordt doorgaans alleen maar gewaardeerd en dat geeft jou meer ruimte om je werk ook een beetje als speelveld te gebruiken. Dan haal je dáár sowieso al veel plezier uit. 

5) Vind een leuke hobby.

Heb jij bij al deze opties het gevoel dat ze niet aan jou besteed zijn? Of denk je dat het niet haalbaar is binnen jouw branche of functie? Dan kun je het náást je werk zoeken. Er zijn genoeg mensen die hun werk echt niet per se doen omdat het het leukste is wat ze kunnen bedenken. Maar die het simpelweg ‘goed genoeg’ vinden. Het betaalt de rekeningen, het is niet heel vervelend en de collega’s zijn ook best prima. Werk is voor die groep niet heel belangrijk, en simpelweg ‘brood op de plank’. Geld om leuke dingen te doen met de rest van je tijd. Zoals het besteden aan een leuke hobby. Als je daar enorm veel energie van krijgt, doe je je werk er fluitend naast!

Werkt dat voor jou niet zo? Is het voor jou belangrijk dat je echt plezier ervaart in je werk? En helpen alle tips jou ook niet verder?

Misschien is het dan toch tijd om op zoek te gaan naar iets waar je wél gelukkig van wordt. 

Hulp nodig? Bekijk hoe &Work jou kan helpen!

 

Weet je niet waar je moet beginnen? Breng je kernkwaliteiten in kaart! Doe onze persoonlijkheidstest. Of kijk direct naar de vacatures die bij &Work allemaal online staan.