Hacken in alle soorten en maten

Open sollicitatiebrief

Hacken is ongelooflijk breed. Een allesomvattende definitie is het volgende: het op een creatieve manier vinden van toepassingen of nieuwe mogelijkheden die niet door de maker van een middel bedoeld zijn. Het gaat niet altijd om iets doen wat niet mag, maar kan dus ook gewoon om een andere manier van gebruiken gaan.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Voorman Dakdekker Service

Texa Daken, Monster

Senior Back-end Developer

1TIS, Rijswijk

Bekijk alle vacatures van &Work >

Hackers en crackers

Het hacken van computers kent iedereen en dat is ook waar de meeste mensen het eerst aan denken bij het woord ‘hacken’. Feitelijk gezien wordt het hacken van computers vaker ‘cracking’ genoemd. ‘Cracking’ is wanneer wachtwoorden of systemen worden gekraakt, waarmee er ingebroken wordt in een computersysteem. Dit kan met goede bedoelingen, maar ook met kwade doeleinden. Zo wordt hacken ook steeds vaker gebruikt om een serieuze cyberaanval te doen.
Onlangs nog zorgden crackers ervoor dat in Rusland en Iran op verschillende computerschermen de Amerikaanse vlag getoond werd. Bij de cyberaanval werden internetproviders, datacenters en een aantal websites getroffen. De crackers schakelden ook sommige apparatuur van de getroffen servers uit. Boven de getoonde Amerikaanse vlag was de tekst “blijf van onze verkiezingen af” te zien. Een serieuze bedreiging dus.
Een echte cyberwar willen we natuurlijk tegengaan. En omdat men tegenwoordig steeds slimmer wordt, moeten ook de systemen steeds slimmer worden. Veel bedrijven nemen daarom ook ‘ethical crackers’ in dienst om de sterke en zwakke punten van hun systemen te testen. Goed nieuws voor de IT-banen in de cybersecurity dus.
Ethical cracking - cybersecurity

Hacken en jackpotten

Naast hacken om een boodschap over te brengen, wordt hacking (door criminelen) ook gebruikt om rijk te worden. Er worden bijvoorbeeld phishing mails verzonden die zogenaamd vanuit de bank verstuurd zijn. Maar hacking wordt ook gebruikt om pinautomaten van de leg te brengen en vervolgens leeg te trekken. Wat vroeger bekendstond als ramkraken, wordt tegenwoordig jackpotten genoemd. Er komt namelijk nauwelijks nog fysiek geweld bij kijken.
Sterker nog: Jackpotten gebeurt gewoon op klaarlichte dag in een overvolle winkelstraat. In de VS zijn verschillende gevallen bekend waarbij criminelen zich voordoen als technici van de bank. Zo hebben ze alle tijd om de geldautomaten te hacken. Ze boren gaten in de pinautomaat en proberen op die manier toegang te krijgen tot het mechanisme aan de binnenzijde. Als dit lukt kunnen ze het systeem hacken en de automaat opdragen geld te blijven spuwen. Ook in Nederland zijn pogingen tot jackpotting gedaan, maar zonder succes.

Growth Hacking

Een vrij onschuldige en zelfs inspirerende manier van hacken bevindt zich op het raakvlak van marketing en programmeren. We hebben het dan over Growth Hacking. Ook hier is de essentie het gebruiken van een “middel” op een manier waarvoor deze oorspronkelijk niet bedoeld is. Met in dit geval als doel een organisatie of startup snel te laten groeien. Een van de meeste bekende succesverhalen van Growth Hacking is dat van Airbnb.
Deze organisatie is in no time groot geworden door gebruik te maken van het platform Craigslist. Ze hebben dit gigantische platform kunnen hacken door een ingenieuze bot te bouwen waarmee listings die op Airbnb werden geplaatst direct ook op Craigslist te vinden waren. Door bij deze posts op Carigslist een link naar Airbnb te plaatsen kon de website profiteren van de grote hoeveelheid gebruikers van Craigslist.
Growth hacking - Airbnb

Life hacks

Een laatste vorm van hacken zijn de welbekende life hacks. Hier wordt ook gebruikgemaakt van een middel op een manier waar deze eigenlijk niet voor bedoeld is. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van sieraden met behulp van cola, het strijken van je overhemd met een stijltang of het maken van een speaker met een bus Pringles.
Op YouTube vind je de leukste life hacks in filmpjes van vaak minder dan 5 minuten. En ze zijn zeker de moeite waard om te bekijken, want er zitten briljante tips bij die je het leven een stuk makkelijker maken.

Vormen van hacken

Hacken bestaat dus in alle soorten en maten, maar de kern is altijd hetzelfde: het gebruikmaken van een middel op een manier waarvoor deze oorspronkelijk niet bedoeld is. Ken jij nog meer vormen van hacken? Laat het ons weten.

Tags: ,