Hello world – Een tijdlijn van programmeertalen


Programmeertalen - code

Programmeertalen, de één nog complexer dan de ander. Maar allemaal kennen ze een unieke geschiedenis. Wij hebben voor jou een tijdlijn gemaakt met de meest bekende programmeertalen en vertellen je iets over hun huidige status. Wie stonden er aan de wieg van deze talen? Schrik niet, de eerste programmeertaal heeft ondertussen bijna de pensioenleeftijd bereikt.

Fortran – 1957

Toen de zorgen over de Koude Oorlog menig activist en niet-activist uit zijn slaap hielden, creëerde Amerikaanse informaticus John Backus in 1957 de programmeertaal Fortran. FORmula TRANslation wordt gezien als de oudste – nog steeds in gebruik zijnde – programmeertaal. Terwijl de wereld in de ban was van de arms and space race werd door John ook geschiedenis geschreven. De taal wordt tegenwoordig nog gebruikt in de lucht- en ruimtevaart. Toeval, of is Backus’ programmeertaal het geheim achter de succesvolle maanlanding twaalf jaar na de introductie van Fortran? We mogen dromen.

COBOL – 1959

Twee jaar later, in 1959, verschijnt COBOL – een zakelijk georiënteerde taal van Amerikaanse bodem. In opdracht van het ministerie van Defensie werd COBOL eind jaren vijftig door o.a. Grace Murray Hopper (Amazing Grace) opgezet. Het idee achter COBOL was gebaseerd op gemak: beter leesbaar, gemakkelijker te schrijven en goed te onderhouden. Ook moest de programmeertaal inzetbaar zijn op meerdere typen computers. Het gebruik van COBOL is in de loop der jaren sterk verminderd en het ietwat ouderwetse imago rondom de programmeertaal is moeilijk af te schudden. Ondanks de afgenomen populariteit wordt COBOL anno 2018 nog steeds gebruikt door veel overheidsinstanties in Nederland.

Programmeertalen - COBOL
Originele COBOL Ponskaart

C – 1969

In de hoogtijdagen van de hippiecultuur werd een programmeertaal geboren waarmee we in 2018 nog steeds regelmatig te maken hebben: C. De in 1969 geïntroduceerde taal was tot 1973 in aanbouw, waarna het in hoog tempo de wereld veroverde. Ontwerper van C, Dennis Ritchie, boekt naast C ook successen met besturingssystemen Unix. Tegenwoordig vind je in het programmeerveld verschillende talen die hun oorsprong vinden in C – denk bijvoorbeeld aan C#, Objective-C en C++. De populariteit van deze invloedrijke taal is overigens nog steeds groot in ontwikkelland; zowel bedrijven als developers werken graag met C.

C++ – 1983

Het jaar waarin Microsoft de eerste versie van Word op de markt bracht, kent ook het begin van een C++ tijdperk. In 1983 wordt C++ geïntroduceerd als gemodificeerde versie van C. De ontwikkelvader van C++, Bjarne Stroustrup, heeft alle critici de mond gesnoerd met de nog altijd groeiende populariteit van zijn ontwikkeltaal. Hoewel de ondergang van C++ voor velen een kwestie van tijd was, staat de taal – 35 jaar later – nog steeds hoog in de lijst met meest gevraagde programmeertalen.

Python – 1991

De Nederlandse Guido van Rossum heeft een vaderlands tintje toegevoegd aan de tijdlijn van programmeertalen. Met zijn gigantische ontwikkeltalent en voorliefde voor Monty Python heeft Van Rossum in 1991 Python de wereld in geholpen. Net als het razende succes van de zwarte comedy, werd ook Python zelf een grote hit. Anno 2018 is Python nog steeds een veelgebruikte en veelgevraagde programmeertaal. Waarom? Omdat de basis van de taal relatief makkelijk te leren is, Python onder de vrije software valt – en dus overal toegepast kan worden en de imperatieve taal heel veel verschillende mogelijkheden biedt.

Programmeertalen - Python

Java – 1995

1995 is een druk jaar in de wereld van development. Met de introductie van Ruby, PHP, JavaScript én Java kan het jaar als topjaar worden gezien op ontwikkelgebied – waarbij alle drie de talen in of dichtbij de Big 5 zitten van meest gevraagde programmeertalen. Maar de ongekende opmars van Java is toch wel erg bijzonder. Onder de vlag van Sun Microsystems kreeg Java-bedenker James Gosling begin jaren negentig de volgende opdracht: make something cool. En dat deed hij. De programmeertaal is ondertussen waarschijnlijk bekender dan het Indonesische koffie-eiland waar de taal naar vernoemd is.

C# – 2001

Met de eeuwwisseling neemt de technologie een vlucht. Meer en meer bedrijven lanceren programmeertalen met steeds geavanceerdere functionaliteiten. En met de opmars van de smartphone belooft de komende periode erg interessant te worden. In 2001 wordt – als antwoord op het megasucces van Java – de objectgeoriënteerde programmeertaal C# geïntroduceerd door Microsoft. Een geduchte tegenstander, zo bleek. C# is namelijk sterk in populariteit gegroeid sinds de eerste versie. Veel bedrijven maken nog steeds graag gebruik van C#, waarbij de gouden combinatie met .NET talloze mogelijkheden biedt.

Swift – 2014

Langzamerhand komen we dichter bij het heden. En wie domineren op dit moment de wereld? Geen wereldleiders met fout haar – nee, het zijn de megabedrijven. Apple, Facebook of Microsoft, we kunnen er niet meer omheen. Naast een gigantisch netwerk, gestroomlijnde producten en een omzet waarvan je stijl achteroverslaat, hebben deze bedrijven ook een programmeertaal of library uitgebracht. Zo is Apple het bedrijf achter de laatste programmeertaal in onze tijdlijn: Swift. In 2014 kwam de open source programmeertaal op de markt en vloog populaire en gevestigde talen zo voorbij. De enorme vraag naar iOS- en OS X-apps voedt de vraag naar Swift-ontwikkelaars en daarmee de populariteit van de taal.

Infographic - Tijdlijn Programmeertalen

Meer weten over veelgevraagde programmeertalen en met welke taal je het meeste kans maakt op een baan? Kijk snel op de site of neem contact op met één van onze experts.

Tags: , , , , , ,