Is retainer recruitment de oplossing voor jouw bedrijf? Als je wil groeien en er mooie plannen te wachten staan waar je handen bij tekort komt. Als je zoek bent naar écht talent? Waar begin je dan en is retainer recruitment dan geschikt voor jou? Personeel werven is – zeker nu – enorm lastig. Vooral als je dit als bedrijf helemaal zelf wil doen. Veel werkgevers starten daarom met een recruitmentoplossing om ze te helpen bij het vinden van de juiste mensen. Jij ook? Dan is het fijn om de voor- en nadelen van verschillende recruitmentmodellen te weten. Hieronder leggen we je het onderscheid tussen de Retained Executive Search (of retainer) en No Cure No Pay uit.
Verdienmodel Succes Fee en Retained Recruitment Fee
Het begint al bij al die vergelijkbare terminologie voor in feite hetzelfde: het retainer model is een gangbare term binnen recruitment, maar wordt ook wel de Executive Search genoemd. En no Cure No Pay wordt bijvoorbeeld ook wel Succes Fee of Contingency Search genoemd. Maar wat houden deze recruitmentmodellen precies in? Wat is het verschil tussen een Retained Fee en Succes Fee en voor wie is welk model het meest aantrekkelijk?
Feitelijk is het retainer model de tegenhanger van de No Cure No Pay. In eerste instantie is het verdienmodel anders. Deze laatste is wat dat betreft vrij simpel te begrijpen: zonder succes, géén betaling. Dus: neem je niemand aan (geen succes), kost het je niets. Daarom wordt dit dus ook wel Succes Fee genoemd. Het retainer model echter, werkt op basis van betaling vooraf: Retained Fee.
Zo bekeken lijkt No Cure No Pay voor de meesten al snel als de ideale oplossing, maar dat dit lang niet altijd zo hoeft te zijn en veel ingewikkelder in elkaar steekt, lees je hieronder.
Retained recruitment versus Succes Fee
Wat veel mensen zich vaak niet realiseren, is dat een ander verdienmodel ook een andere dienstverlening betekent. Zo kun je bij recruitment op basis van een Succes Fee niet rekenen op exclusieve werving voor jouw bedrijf. Profielen worden namelijk ook bij andere partijen voorgedragen. Je kunt je voorstellen dat daardoor de kans dat je iemand gaat vinden, ook kleiner is. En je bovendien minder kunt rekenen op de volle aandacht van je recruiter – die is namelijk vaak erg versnipperd.
Dat hoeft natuurlijk allemaal geen probleem zijn, het is alleen belangrijk dat je voor jezelf nagaat wat de beste oplossing is voor jouw situatie.
Wanneer kiezen voor No Cure No Pay (Contingency Search)?
Als je wil weten of je belang hebt bij No Cure No Pay, is het goed om je wensen na te lopen. Bijvoorbeeld hoe snel je daadwerkelijk een nieuwe werknemer nodig hebt. Wil je die zo snel mogelijk of kun je ook best nog even wachten en wil je gewoon rustig op zoek? Ook het niveau speelt een rol, evenals zaken als reputatiemanagement en de gewenste professionaliteit van recruiters.
De Succes Fee-formule kan bijvoorbeeld een goede strategie zijn voor banen op een lager niveau waar een groot aantal sollicitanten op afkomt. Een werkgever kan dan met de NCNP-formule tijd besparen door bijvoorbeeld meerdere wervingsbureaus tegelijk te contacteren en elk van hen te vragen een paar kandidaten uit hun database te benaderen. No Cure No Pay kan ook goed werken bij wervingsbureaus die gespecialiseerd zijn in specifieke sectoren, omdat zij doorgaans een grote pool hebben van kandidaten om direct uit te putten. Vaak gaat het hier dan om sectoren waar het aanbod aan werknemers groot is.
Wanneer is No Cure No Pay minder geschikt?
No Cure No Pay minder geschikt voor seniorrollen
Voor hogere posities, functies op expertniveau of andersoortige veeleisende rollen, zoals vaak in Legal of IT-recruitment, is recruitment op basis van No Cure No Pay wat minder geschikt. Op het oog lijkt het misschien risicovrij en klinkt het aanlokkelijk dat meerdere headhunters tegelijk voor je aan het werk zijn. De realiteit is echter dat er ook niemand daadwerkelijk verantwoordelijkheid zal nemen voor het invullen van jouw vacatures. Vaak betekent dit dat er weinig inspanning tegenover zal staan. Wat vaak gemerkt wordt is dat er naar werkgevers een paar kandidaten doorgestuurd worden en als dit niet direct zorgt voor resultaat, er al snel een andere opdracht wordt opgepakt. Dat betekent dus dat het snel kán gaan, maar als dat niet het geval is, de kans op succes ook heel snel afneemt.
Meer kans op reputatieschade met No Cure No Pay
Daarnaast merken werkgevers op dat er bij No Cure No Pay vaak minder betrokkenheid van recruiters is bij het wervingsproces. Zeker voor de meer seniorrollen is dit een gemis. Een vertrouwelijke en discrete afhandeling is hier immers vaak gewenst. Bovendien wordt een headhunter geassocieerd met je bedrijf, gezien als een visitekaartje of verlengstuk, waardoor het omwille van de professionele uitstraling aan te raden is daar één partij op te zetten in plaats van meerdere recruitmentbureaus te laten werven die je ook ‘minder onder controle’ hebt. In een wereld die aan elkaar hangt van reviews, is reputatie- of imagoschade op die manier snel opgelopen.
Voordelen werven vanuit Retainer Model
Grotere kans op succes met Retainer Model
Een overeenkomst tussen beide recruitmentbenaderingen is dat je bij beiden vaak geen garantie op succes krijgt. Alleen is de slagingskans bij de Executive Search vaak wel groter. In het Retainer-model blijven headhunters zoeken om de beste kandidaten voor je te vinden en ze in proces te krijgen. Deze recruiters besteden gewoonlijk een aanzienlijke hoeveelheid tijd aan het zoeken, identificeren en aantrekken van de beste kandidaten. Soms vanuit meerdere disciplines, zoals bijvoorbeeld bij &Work ook gebeurt. Waar resourcers én marketeers zowel handmatig als via automatische verspreiding talent benaderen en aantrekken voor bedrijven. Dit kan alleen als ze de business van de klant goed begrijpen, waardoor er bij Retained recruitment een uitgebreide intake plaatsvindt. De werkomgeving, het team, de toekomstplannen en de wensen met betrekking tot kandidaten, worden vooraf duidelijk in kaart gebracht.
Onpartijdige bemiddeling met Retainer model
Maar er is nog een belangrijk verschil. De fee van Succes Fee is doorgaans een deel van het salaris. Hierdoor kun je van recruiters niet een onpartijdige bemiddeling verwachten. Zij zijn immers gebaat bij het (kunstmatig) ophogen van het salaris, omdat dat hun inkomsten bepaalt. Bij het Retainermodel kan een recruiter volledig als onpartijdige bemiddelaar optreden, want de prijs blijft gelijk. Daarmee kunnen wensen van de kandidaat en werkgevers goed op elkaar afgestemd worden, wat de slagingskans nog eens bevordert.
Transparante werving met Retained Executive Search
Vooraf betalen, betekent ook dat het voor recruiters mogelijk wordt om transparant voor je te werven. Dat betekent dat kandidaten vooraf weten op welk bedrijf ze solliciteren en dat is (meestal) heel gunstig. Op die manier werk je namelijk niet alleen aan het opbouwen van je team, maar ook aan het verspreiden van je werkgeversmerk. Daarnaast is de kans op een geslaagde match groter als kandidaten weten voor welk bedrijf ze solliciteren.
Meerdere kandidaten aannemen met Retainer model
En er is nog een verschil als het gaat om de kosten. Zo kun je bijvoorbeeld in sommige gevallen meerdere kandidaten volgens hetzelfde tarief aannemen als je zoekt met de Retained Search. Bij No Cure No Pay werkt dit nooit, omdat je daar betaalt per succes (aanname). Voor veel bedrijven – zeker in het hogere segment – kan dit enorm gunstig uitpakken.
Wat zijn de voor- en nadelen van een retainer?
Heb je inmiddels een beter beeld van de verschillende recruitmentmodellen en welke het beste zal werken voor jouw bedrijf? Hieronder alles nog eens op een rij.
De voordelen van Retainer Recruitment zijn:
- Exclusiviteit
- Onpartijdige bemiddeling
- Minder kans op imagoschade
- Grotere slagingskans
- Meer kans op topkandidaten
- Snellere invulling van vacatures
- Vaak goedkoper
- Betere kandidaatervaring
- Betere verdieping door recruiter in bedrijf
De nadelen van Retainer Recruitment zijn:
- Investering vooraf
- Ook betalen als er niemand aangenomen wordt
- Beschikking tot één kandidatenpool
De voordelen van No Cure No Pay zijn:
- Tijd is essentieel dus kan soms snel gaan
- Recruiters die volgens dit model werken hebben vaak goede ‘sales skills’
- Je loopt financieel weinig risico
- Meerdere kandidaten databases bereiken
De nadelen van No Cure No Pay zijn:
- Als het niet direct lukt, kun je makkelijk vergeten worden en gaat het juist heel lang duren
- Je bereikt vooral de groep die vatbaar is voor vacatures en ads, dus die al op zoek waren (en niet latent zoekenden)
- Minder professionaliteit bij wervingsproces (kans op reputatieschade)
- Vaak veel duurder
- Lager segment (waar al een grotere pool is)
- Niet transparant
- Niet exclusief
- Partijdige bemiddeling
Conclusie: voor wie is een retainer en voor wie is No Cure No Pay geschikt?
Kortom, het retainer-model is méér dan een betaling vooraf. Het is een investering in het dragen van verantwoordelijkheid voor het invullen van je vacature. Je betaalt voor discretie, vertrouwen, professionaliteit en een eerlijke bemiddeling in bijvoorbeeld contractonderhandelingen. Werkgevers die dringend op zoek zijn naar mensen voor een (hogere) functie, die de kandidaatervaring belangrijk vinden en zich geen zorgen willen maken over imagoschade, zijn daarom het meest gebaat bij een Retainermodel. Wil je snel beschikking tot een grote pool uit een lager segment, maar is garantie tot succes niet per se belangrijk en vind je het prima om meerdere recruitmentbureaus tegelijk aan het werk te zetten? Dan is No Cure No Pay voor jou een prima oplossing.
Andere vormen van recruitment
Vanwege de sectoren die &Work bedient en de gespecialiseerde rollen, werken wij op Retainer basis. Feitelijk werken we hybride; als een job board, maar met tegelijk een enorm zoekteam én een online marketingteam dat voor je aan de slag gaat. Benieuwd wat en hoe we het precies doen? Natuurlijk kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen als je graag advies wil over of ons model het beste bij je past.
Meer weten over recruitment, de beste wervingskanalen of specifieke vormen van talentwerving als Referral recruitment, Werven via Facebook of Werven via LinkedIn? Je vindt de antwoorden op ons blog!
Tags: Employer Branding, Personeel werven, Recruitment