Welke ICT opleiding kies jij? Een overzicht van (internationale) ICT opleidingen

People studying behind computer screen

Een ICT opleiding is in de hedendaagse maatschappij geen beroerde keuze; de vraag naar gekwalificeerde IT’ers is namelijk ontzettend groot. Maar in de uitgestrekte jungle van ‘opleiding-land’ is het vaak moeilijk om een ICT opleiding te kiezen die bij jou past. Welk niveau is geschikt voor jou en hoeveel vrijheid heb je nodig? Of heb je juist behoefte aan structuur en veel contacturen? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je een ICT opleiding gaat kiezen.
Ook als je al een opleiding hebt afgerond, al een tijdje een baan hebt of al een hele carrière achter de rug hebt, is het volgen van een ICT opleiding een leuke uitdaging. IT’ers met een diploma kunnen namelijk vaak een goed salaris en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden verwachten.

Opleidingsniveau’s

Zoals in (bijna) alle vakgebieden vind je ook in de IT-sector opleidingen op verschillende niveaus. Mbo, hbo of wo ICT opleidingen worden vrijwel op elke hogeschool of universiteit aangeboden; de invulling van deze opleidingen verschilt vaak wel. Dit verschil zit doorgaans in het aantal contacturen, de mate van vrijheid en de intensiteit van zelfstandig onderzoek.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Fiscalist

De Finanseurs, Schiedam

Accountant / Relatiebeheerder

InnoVista accountants adviespartners, Hegelsom

Bekijk alle vacatures van &Work >

Hbo ICT opleiding

Een opleiding hbo ICT is veruit de meest voorkomende opleiding onder IT’ers. Direct na het behalen van een havo- of vwo-diploma kun je beginnen aan een hbo ICT opleiding, maar ook na het behalen van je mbo niveau-4 ICT diploma kun je doorstromen naar hbo-niveau.
De invulling van een hbo ICT opleiding verschilt per instelling, maar is vaak gericht op een gebalanceerde combinatie van theorie en praktijk. Ook de namen van de verschillende opleidingen kunnen een variatie zijn op ‘ICT opleiding’. Denk bijvoorbeeld aan (Technische) Informatica, Business IT & Management of Informatiekunde.
Je begint met het leren van de basisprincipes van ICT waarna je je kunt gaan specialiseren. Hbo ICT opleidingen staan erom bekend dat deze specialisaties sterk uiteen kunnen lopen en dat je de vrijheid hebt om hier zelf richting aan te geven. Dus als (toekomstig) programmeur kun je jouw gekozen programmeertaal tot in de puntjes leren beheersen of je kiest een hele andere richting en specialiseert je in Business Intelligence. Het kan allemaal.
Een overzicht van een aantal hogescholen in Nederland waar je een hbo ICT opleidingen kunt volgen:

 • Hogeschool Windesheim Zwolle/Almere- Hogeschool NOVI (deeltijd)
 • Zuyd Hogeschool (Zuid-Nederland)
 • NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden
 • De Haagse Hogeschool
 • Avans Hogeschool (Noord-Brabant)
 • Fontys Hogescholen (landelijk)
 • Hanze Hogeschool Groningen

ICT opleiding mbo

Ook op mbo-niveau vind je ICT opleidingen te kust en te keur. Deze opleidingen richten zich vaak op een specifieke discipline binnen ICT en bereiden je echt voor op je werkende leven. Door middel van leerzame stages, praktijkomgevingen en actieve begeleiding word je opgeleid tot bijvoorbeeld ICT-beheerder, applicatieontwikkelaar of gamedeveloper.
Per discipline leer je vanaf het begin van de opleiding de fijne kneepjes van het vak: van de basis tot de specialistische vaardigheden. Ook word je begeleid in de sociale kant van ICT; het adviseren van klanten, service verlenen bij problemen of andere klantcommunicatie.
Een overzicht van een aantal scholen in Nederland waar je een mbo ICT opleiding kunt volgen:

 • Alfa-college Groningen
 •  ROC Nederland (landelijk)
 •  Regio College Zaandam
 •  Mediacollege Amsterdam

study books and backpack

universitaire ICT opleiding

Een wo ICT opleiding verschilt in veel opzichten van een hbo of mbo ICT opleiding. Waar een mbo-opleiding erg praktijkgericht is, zal je binnen een universitaire ICT opleiding voornamelijk te maken krijgen met theoretische benaderingen en grondig onderzoek. Hierin krijg je over het algemeen behoorlijk wat vrijheid. Ook bij een universitaire ICT opleiding begin je met de basisprincipes van informatie- en communicatietechnologie, en kun je je vervolgens gaan specialiseren. Hierin wordt er van je verwacht dat je zelfstandig onderzoek uitvoert. Universitaire ICT opleidingen worden vaak als Informatica of Computer Science aangeboden maar behandelen onder deze naam een groot aantal kanten van ICT.
Met een bachelordiploma in ICT op universitair niveau is het interessant om een vervolgmaster te gaan volgen. Binnen een master specialiseer je je namelijk nog verder en kun je je aan het eind van je studietijd een échte specialist noemen in jouw discipline. Goede papieren is natuurlijk niet alles, maar het helpt je zeker om een goede en leuke baan te vinden.
Een overzicht van universiteiten in Nederland waar je een wo ICT opleidingen kunt volgen:

 • Vrije Universiteit Amsterdam
 • Radboud Universiteit Nijmegen
 • Universiteit Leiden
 • Rijksuniversiteit Groningen
 • Universiteit Utrecht
 • Universiteit van Amsterdam
 • Open Universiteit
 • Technische Universiteit Eindhoven
 • Technische Universiteit Delft
 • Universiteit Twente

ICT cursus volgen

Uiteraard hoef je niet per se een opleiding te volgen om aan het werk te kunnen in de ICT. Met een goede cursus, aanleg voor informatie- en communicatietechnologie en de juiste motivatie kun je een heel eind komen. Je kunt cursussen vaak volledig online volgen waardoor je deze goed kunt combineren met een eventuele huidige baan. Je kunt een cursus natuurlijk ook gebruiken om je kennis weer een opfrisser te geven. Zeker in de ICT is het belangrijk om mee te gaan met nieuwe trends en technologieën, en een (online) ICT cursus is dan een goede aanvulling op je huidige kennisniveau.
Een lijst met gratis ICT cursussen vind je hier.

ICT opleiding volgen? Welke ga je kiezen?
ICT opleiding volgen? Welke ga je kiezen?

ICT opleiding in het buitenland

Misschien heb je de ambitie om buiten de landsgrenzen aan het werk te gaan; een baan in het buitenland kan erg interessant zijn als je ICT-geschoold bent. Steeds meer tech-bedrijven vestigen zich namelijk in landen als de Verenigde Staten of China en zijn op zoek naar Engelstalige medewerkers die ze vanuit de hele wereld in laten vliegen. Ook jij kan een baan in het buitenland bemachtigen. Een ICT opleiding in het buitenland volgen is al een goede eerste stap.
Op een internationale hogeschool of universiteit leer je niet alleen de geheimen van het vak, je verbetert ook je Engelse taalvaardigheid en verbreedt je netwerk. Hiermee heb je al gauw een streepje voor op de (internationale) arbeidsmarkt. Waar je als ICT-student terechtkunt? Dit zijn een aantal hoog aangeschreven hogescholen/universiteiten:

 • Full Sail University, Verenigde Staten
 • Asia Pacific University, Maleisië
 • University of South Wales, Verenigd Koninkrijk
 • Brunel University, Verenigd Koninkrijk
 • VIA University College, Denemarken
 • University of Alabama, Verenigde Staten

Welke ICT opleiding kies jij?

Vele wegen leiden naar Rome, en vele opleidingen leiden naar een baan als IT’er. Er is geen ‘goede’ weg; de opleiding die bij jou past, brengt jou hoogstwaarschijnlijk het verst. Dus probeer je breed te oriënteren en ontdek waar jouw ambities liggen.
Hulp nodig bij het kiezen of advies nodig over jouw positie in de arbeidsmarkt? We helpen je graag! Neem eens contact met ons op, dan kijken wij wat we voor je kunnen doen.

Tags: , ,