Intrinsieke motivatie — Waarom doe jij het werk, wat je doet?

work-life balance millennials myth

Je wekker gaat, tijd om op te staan en naar je werk te gaan. Je begint aan je standaard ochtendritueel… Maar weet jij waarom je elke ochtend opstaat om naar je werk te gaan? Is dat omdat je voldoening uit je werk haalt? Omdat je op je werk je passie kunt uitoefenen? Of is dat omdat je een goed salaris krijgt? Omdat er brood op de plank moet komen?

Waarom pak jij na een lange dag werken je sportspullen en ga je naar de sportschool? Wat motiveert jou om de dingen te doen, die je doet?

Bekijk alle vacatures van &Work >

Word jij intrinsiek gemotiveerd of extrinsiek?

Er zijn twee vormen van motivatie: intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. De betekenis van intrinsieke motivatie is dat je van binnenuit wordt gedreven om iets te doen. Het tegenovergestelde is het geval bij extrinsieke motivatie, dan word je juist van buitenaf gedreven.

Wat is intrinsieke motivatie?

Wanneer je iets doet omdat je het zelf graag wil, spreken we van intrinsieke motivatie. Weet je nog de tijd dat je als kind helemaal kon opgaan in een spel en het urenlang kon spelen? Of het moment dat je tot diep in de nacht een boek las want je wilde weten hoe het eindigde? Allemaal vormen van intrinsiek gemotiveerd gedrag. Wanneer jij intrinsiek gemotiveerd bent, dan doe je je werk niet omdat daar een goed salaris of bepaalde status tegenover staat. Je doet je werk dan omdat je voldoening uit je werk haalt of doordat het bijvoorbeeld je passie is. Het gaat hierbij om de motivatie die van binnenuit komt — het bevredigen van een behoefte.

En extrinsieke motivatie dan?

De betekenis van extrinsieke motivatie is dat de motivatie van buitenaf komt. Een voorbeeld van extrinsieke motivatie is het ontvangen van een beloning voor je werk, bijvoorbeeld in de vorm van een salaris of een bepaalde status. Het invullen van je belastingaangifte? Een vorm van extrinsieke motivatie, omdat je misschien wel geld terugkrijgt of een aanmaning ontvangt als je de aangifte niet invult. Je kunt ook iets ondernemen of een bepaalde activiteit verrichten omdat je anders een schuldgevoel krijgt. Allemaal voorbeelden van door buitenaf gemotiveerde handelingen.

Waarom is intrinsieke motivatie belangrijk?

Wanneer je het gevoel hebt dat je iets voor een ander moet doen, kan je gedemotiveerd raken. Je doet het dan alleen omdat je wil voorkomen dat er negatieve gevolgen aan zitten, zoals bijvoorbeeld het krijgen van straf. Wanneer je op een ochtend, zonder opgave van reden, opeens niet meer naar je werk gaat, loop je het risico dat hier een (negatief) gevolg aan verbonden is. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je niet meer terug hoeft te komen en wordt ontslagen.

Je intrinsieke motivatie om iets te doen, zoals naar je werk gaan of de sportschool, is belangrijk omdat je anders het gevoel kan krijgen dat je iets moet doen voor een ander. Op het moment dat je een bepaalde activiteiten alleen maar doet voor een ander, kunnen er motivatieproblemen ontstaan. Dit wil niet zeggen dat je motivatie alleen vanuit jezelf kan komen of alleen van buitenaf. Het kan ook een combinatie zijn van intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.
Als je terugdenkt aan het moment dat je wekker vanochtend ging… Sprong je gelijk uit bed of heb je eerst een keer gesnoozed — of misschien wel meerdere keren ;-)? Waarom ben jij opgestaan? Of was je liever blijven liggen om de simpele reden dat je geen zin hebt in het werk dat je doet? Wat was jouw intrinsieke of extrinsieke motivatie om uit bed te gaan? Wanneer je alleen maar je bed bent uitgekomen voor anderen, kan het belangrijk zijn om achter je intrinsieke motivatie te komen.

Het effect van de activiteiten die je uitvoert vanuit intrinsieke motivatie, zijn vaak sterker dan de activiteiten die je uitvoert vanuit extrinsieke motivatie. Dit komt omdat de motivatie vanuit jezelf komt; je doet iets omdat je dat zelf wil. Door het ontdekken van je innerlijke drijfveer of drijfveren, kom je erachter wat je innerlijke vuur aanwakkert.

Hoe kom je achter jouw intrinsieke motivatie?

Het klinkt misschien makkelijk: erachter komen wat je intrinsieke motivatie is en wat je drijfveren zijn. Voor sommige mensen is het zo klaar als een klontje; zij wisten van jongs af aan al dat ze graag dokter of politieagent wilden worden. Nu zoveel jaren later zijn ze dat ook geworden. Maar het is lang niet zo eenvoudig voor iedereen.

Zo ontdek je jouw intrinsieke motivatie

Het ontdekken wat jou van binnenuit drijft, is niet iets wat je van de een op andere dag doet. Je moet hier zelf aan werken en de tijd voor nemen. Maak een moodboard met daarop alle afbeeldingen en teksten die je aanspreken, ga naar buiten, de natuur in en maak een mooie wandeling. Probeer er achter te komen wat je passie is, zonder mitsen en maren — wat vind je echt leuk om te doen? Waar gaat je hart sneller van kloppen?

Bespreek je zoektocht met je omgeving

Vind je het lastig om dit voor jezelf te beantwoorden? Bespreek je ‘zoektocht’ naar je intrinsieke motivatie met je omgeving; door te praten met je geliefde, vrienden of familie, kom je tot nieuwe inzichten. Zij kennen je soms beter dan jijzelf. Aan de hand van al deze verworven inzichten, kun je een plan opstellen en vervolgstappen ondernemen. Begin met kleine doelen en actiepunten om erachter te komen wat je drijft, zoals het volgen van een (online) training of cursus, of het lezen van een boek over een bepaald onderwerp dat je interesseert.

Doe een gratis online persoonlijkheidstest

Heb je geen idee wat je drijfveren zijn of wil je meer inzicht? Je kunt ervoor kiezen om een gratis online persoonlijkheidstest in te vullen, zo kom je erachter wat je drijfveren zijn. Als je je drijfveren kent, wordt het voor jezelf gemakkelijker om achter je intrinsieke motivatie te komen.

En… Ben je vooral intrinsiek gemotiveerd of extrinsiek gemotiveerd om naar je werk te gaan? Als je drijfveer om naar je werk te gaan alleen van buitenaf gemotiveerd was, is het misschien wel tijd om even stil te staan bij je toekomst. Misschien is het tijd voor een carrièreswitch? Ook als je kiest voor een carrièreswitch en misschien wel op zoek gaat naar ander werk, is het goed om te weten wat je motivatie voor werk is. Het zal je niet verbazen dat als jij intrinsiek gemotiveerd bent om naar je werk te gaan, je over het algemeen een gemotiveerde en betrokken werknemer bent. Wanneer je iets doet omdat je het zelf wil, gaat het nou eenmaal een stuk makkelijker dan als je iets moet doen.

Tags: , ,