Je vacaturetekst inzetten als belangrijk middel in ‘the war for talent’

vacaturetekst schrijven als een pro

Om jezelf in de ICT-sector als aantrekkelijke werkgever neer te zetten, moet je tegenwoordig alles uit de kast halen. Een uitdagende baan bieden met interessante arbeidsvoorwaarden, een prettige bedrijfscultuur, doorgroeimogelijkheden en de beste hardware, software en andere tooling. Als je eenmaal de ideale omstandigheden hebt gecreëerd voor die felbegeerde ICT’er, moet je nog een manier vinden om het complete plaatje te vertalen naar één van de belangrijkste stukken proza binnen je bedrijf: je vacaturetekst. Hierin schieten veel werkgevers in de ICT tekort. 
Een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden samenstellen is één, maar de mogelijkheden bij jouw bedrijf op papier zetten (en specifiek overbrengen aan de groep ICT’ers waar je je tot wil richten) – dat is nog niet zo makkelijk. We bekijken waar het op dit moment misgaat in de communicatie tussen kandidaten en werkgevers in de ICT.

Kandidaten weten niet waar ze op solliciteren

Veel kandidaten kunnen zich aan de hand van een vacaturetekst niet goed een beeld vormen van een vacante functie. Ze vinden dat vacatureteksten te weinig concrete informatie bieden en moeten daarom gissen naar hoe een functie ‘echt’ gaat zijn – wat natuurlijk niet een fijne basis is voor een belangrijke stap in je carrière.
Terwijl ruim een derde van de kandidaten (34%) zijn eerste indruk van een bedrijf op de vacaturetekst baseert, geeft ruim de helft (52%) van de werkzoekenden aan dat ze het lastig vinden om te bepalen of een functie – gebaseerd op de vacaturetekst alleen – wel echt bij hen past. Dit blijkt uit recent onderzoek van Unique in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction.
Je vacaturetekst is dus nog altijd een belangrijk kennismakingspunt voor de gemiddelde kandidaat – en veel kandidaten halen er niet uit wat ze graag zouden willen weten. Dat veel werkgevers een ICT-gerelateerde functie maar niet kunnen vervullen, heeft dus een logische oorzaak: als een kandidaat niet genoeg informatie krijgt over een functie in de vacaturetekst en zichzelf er dus niet van kan overtuigen dat een functie bij hem/haar past, is de kans natuurlijk ook klein dat hij/zij op de vacature zal solliciteren.
Wil je de war for talent winnen die momenteel op de ICT-arbeidsmarkt gaande is, dan ben je dus gebaat bij een vacaturetekst die echt inzicht geeft in de functie en een beeld geeft van het bedrijf in zijn geheel. Een helder overzicht, waarin je aangeeft wat jij als werkgever te bieden hebt, maar ook wat je van een werknemer verwacht. Een tekst die bovendien zó geschreven is, dat hij aanzet tot solliciteren.

Werkgevers vinden het lastig om een goede vacaturetekst te schrijven

Het feit dat de vacaturetekst niet altijd de informatie geeft die deze zou moeten geven, heeft vaak een simpele achterliggende reden: HR-professionals en managers zijn geen schrijvers. Ze vinden het lastig om in een vacaturetekst weer te geven waar hun bedrijf voor staat en waarom ICT’ers bij hen zouden moeten komen werken.
Dat merkt ook één van onze online marketeers:

“Als bedrijven klant bij ons worden, is het zaak dat we zo snel mogelijk een goede vacaturetekst voor ze kunnen plaatsen. Steeds vaker krijgen we de vraag of we werkgevers kunnen helpen bij het schrijven van de vacaturetekst: ze weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Afkijken bij de concurrent werkt niet; je moet je in de huidige markt juist onderscheiden met je vacaturetekst. Op het moment dat ze hun eigen waarden door moeten vertalen in een stuk tekst, lopen ze vast.”

Een goede vacaturetekst schrijven is dus voor veel hiring managers een crux. En werkgevers in de ICT moeten nóg harder werken om een kandidaat voor zich te winnen, omdat de concurrentie onder werkgevers moordend is. Fraukje licht toe:

“In de ICT is een sterke vacaturetekst extra belangrijk: goede kandidaten hebben de werkgevers voor zich in de rij staan. Heb je geen overzichtelijke en overtuigende vacaturetekst, dan kun je eigenlijk wel inpakken.”

Een vacaturetekst schrijven die wél aanslaan bij ICT’ers

Om werkgevers in de ICT op weg te helpen met hun vacatureteksten, hebben we eigen ervaringen en interessante voorbeelden van klanten gebundeld in haar nieuwste e-book: ‘Vacatureteksten schrijven: zo trek je ICT’ers over de streep’. Het e-book telt meer dan 50 pagina’s en bevat waardevolle informatie over het schrijven van vacatureteksten.
In het e-book worden alle aspecten van een succesvolle vacaturetekst belicht. Tegelijkertijd kunnen werkgevers de publicatie als een handleiding gebruiken, waarmee ze aan de slag kunnen om stap voor stap zelf een sterke vacaturetekst te schrijven.
Aan de hand van best practices op het gebied van employer branding, zoekmachinevriendelijk schrijven, en een vacaturetekst slim opbouwen, werkt het e-book toe naar een solide eindproduct: een sterke vacaturetekst, die ICT’ers overhaalt om te solliciteren. Een visitekaartje waar je als werkgever trots op kunt zijn.
Kan wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van je vacatures? Upload je vacature dan op &Work, en we zorgen dat de vacature de juiste talent aantrekt.

Tags: , ,

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen