Kernkwaliteiten: welke persoonlijke eigenschappen heb jij?

Het lijkt logisch, vertellen wie je bent. Toch is het voor veel mensen best lastig om te bepalen wat hun persoonlijke eigenschappen zijn. En tegelijkertijd is het een vraag die in je carrière – tijdens sollicitaties bijvoorbeeld – regelmatig voorbij zal komen. Ook als je een cv schrijft en je kwaliteiten wil uitlichten, kun je wel wat inspiratie gebruiken. En natuurlijk in sollicitatiegesprekken zal je ongetwijfeld gevraagd worden wat je goede en slechte eigenschappen zijn. Kortom: goed om hier eens in te duiken!

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Registeraccountant – Overheidsaccountant

ABC Accountants, Haarlem

Junior Assistent Accountant

H & L accountants & Belastingadviseurs, Etten-leur

Business & Informatieanalist

Business Data Challengers, Abcoude

Bekijk alle vacatures van &Work >

Wat zijn kernkwaliteiten?

kernkwaliteiten lijst: welke persoonlijke eigenschappen heb jij? Vind het in de lijst met eigenschappen.
Kernkwaliteiten en competenties liggen dicht bij elkaar maar zijn niet hetzelfde. Competenties zijn vaardigheden die te leren en te ontwikkelen zijn. Misschien was je in je eerste baan wel bloednerveus als er iets misging, maar ben je inmiddels door de wol geverfd en veel stressbestendiger geworden.

Een kernkwaliteit daarentegen is vaak aangeboren, het zit in je. Een competentie ontstaat door leren en oefenen, maar je kunt er natuurlijk wel aanleg voor hebben. Competenties en kwaliteiten hebben dan ook veel met elkaar gemeen. Als je eenmaal weet welke kernkwaliteiten je bezit, kun je inschatten welke competenties je jezelf makkelijk kunt aanleren. In dat geval zijn die competenties voor jou makkelijker om verder te ontwikkelen. 

Het kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman

De kernkwaliteiten zijn bedacht door Daniel Ofman en zijn een onderdeel van het kernkwadranten-model. Naast een kernkwaliteit maakt Ofman in het model ook gebruik van een valkuil, uitdaging en allergie.

Iedereen heeft verschillende kwaliteiten en vaardigheden, jouw kernkwaliteiten springen eruit en behoren echt tot je ‘ware ik’. Een voorbeeld van een kernkwaliteit is dat je geduldig bent. Zo’n kwaliteit wordt vaak een valkuil als je erin doorschiet; als je te veel van je kernkwaliteit toont, wordt het iets negatiefs. De variant van te geduldig zijn, is dat je te passief of afwachtend bent. Recht tegenover je kernkwaliteit staat je uitdaging. Een uitdaging van iemand die geduldig is, is bijvoorbeeld om daadkrachtig te zijn. Links van je uitdaging staat je allergie, dit is het positief tegenovergestelde van je kernkwaliteit. In het geval van geduldig zijn, is dit als iemand gaat drammen of pusht.

Kernkwaliteit of persoonlijke eigenschap

Misschien vraag je je af wat het verschil is tussen een kernkwaliteit en een persoonlijke eigenschap. Eigenlijk is een kernkwaliteit een persoonlijke eigenschap – deze eigenschappen typeren wie jij bent. Van de ene kwaliteit kun je waarschijnlijk volmondig zeggen dat je die bezit, terwijl je van een andere kwaliteit een stuk minder bewust bent dat je die bezit.

Persoonlijke eigenschappen noemen tijdens sollicitatiegesprek

De ene keer wordt de vraag wat directer geformuleerd dan de andere keer, maar tijdens een sollicitatiegesprek krijg je vroeg of laat een vraag over je persoonlijke eigenschappen. Bereid je op deze vraag of vragen voor, door bij jezelf na te gaan welke van jouw eigenschappen passen bij de functie en waaruit blijkt dat jij die eigenschappen bezit.

Er zijn duizenden kernkwaliteiten te noemen. Een uitgebreide lijst met kernkwaliteiten kan handig zijn als je meer inzicht wil krijgen in jezelf. Ook als je jezelf verder wil ontwikkelen, is het goed om overzicht te hebben in de verschillende kwaliteiten. Wij helpen je op weg met een uitgebreide lijst – doe er je voordeel mee!

Uitgebreide lijst kernkwaliteiten & eigenschappen

Welke kernkwaliteiten en persoonlijke eigenschappen passen bij jou? Hieronder vind je een uitgebreid overzicht met verschillende kernkwaliteiten en eigenschappen. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we elke kernkwaliteit voorzien van een uitleg. Zo kun je direct bepalen of het iets is dat bij jou past.

Groep: Wat je bent of hebt: Wat je doet:
Vertrouwen Integer Je weet hoe het hoort, wat de norm is en handelt daarnaar.
Betrouwbaar Je komt je afspraken na, mensen kunnen op je rekenen.
Loyaal Je bent trouw aan het bedrijf waar je voor werkt en de mensen met wie je werkt.
Sfeermaker Je deelt af en toe een complimentje uit, vraagt hoe het weekend van je collega’s is geweest en verschijnt op de borrels.
Veerkracht Aanpassingsvermogen Je kunt snel schakelen, je plan bijstellen en een andere koers varen wanneer dat nodig is.
Flexibel Je houdt je niet strak aan hoe het altijd gaat, maar kunt daar ook van afwijken wanneer nodig. Bijvoorbeeld door een uurtje langer door te bikkelen.
Stressbestendig Alles staat in de brand, deadlines worden niet gehaald, collega’s zijn boos, maar aan jou is niets te merken. Je houdt je hoofd te allen tijde koel.
Zelfbeheersing Je wil natuurlijk af en toe best wel die pc uit het raam gooien, maar dat doe je niet. Je woede, maar ook andere emoties, zijn altijd onder controle.
Groep Kritisch Je denkt goed na voordat je ergens een oordeel over vormt. Je checkt steeds of jouw werk (en vaak ook dat van anderen) van goede kwaliteit is.
Visionair Je denkt na met het bedrijf, kunt een lijn uitstippelen en ambities in kaart brengen.
Initiatiefnemer Moet er iets georganiseerd worden? Ergens een kar getrokken misschien? Laat dat maar aan jou over!
Faciliteren Klantgericht De klant is koning, dat weet jij als geen ander. Dus denk je mee waar je kan, helpt bij elke stap en zorgt dat er altijd positief op jou (en je product of dienst) wordt teruggekeken.
Coach Je bent iemand die anderen kan begeleiden om het beste uit zichzelf te halen. Je stuurt niet per se aan, maar je helpt ze, bijvoorbeeld door ze de juiste vragen te stellen of het goede duwtje in de rug te geven.
Teamspeler No man is an island. Je hebt elkaar nodig en dat gaat het makkelijkst als je dit op een goede manier aanpakt. Als teamspeler kun je met iedereen goed samenwerken.
Luistervaardig Je hebt misschien overal wel een mening over, maar je houdt je soms ook even stil en luistert naar wat de mening van een ander is. Je weet dat je daar soms best wat aan hebt.
Accuraat Een klein foutje kan soms voor een enorme ravage zorgen. Jij werkt daarom super secuur.
Inspirator Een next level competentie: inspirerend zijn voor anderen. Je zet anderen in beweging, zet de toon en geeft anderen nieuwe energie en denkbeelden.
Besturen Besluitvaardig Je twijfelt niet te lang over verschillende mogelijkheden. Je kunt knopen doorhakken en staat daar dan ook achter. Ook als het een lastige beslissing is.
Leidinggevende skills Je bent in de rol van kapitein prima op je plek. Je zet mensen in beweging, houdt de vinger aan de pols, houdt het overzicht, verdeelt de taken en stippelt de koers uit.
Helikopterview Je kunt boven alle werkzaamheden uitstijgen en van bovenaf het totaalplaatje in kaart brengen. Door er zelf buiten te gaan staan, kom je tot slimme, nieuwe inzichten.
Diplomatiek Diplomatiek zijn heeft een wat wrange bijsmaak, maar dat is niet geheel terecht. Je bent eigenlijk juist tactvol, je weet wat je wanneer moet zeggen en wanneer je beter je mond kunt houden. Een handige competentie.
Netwerker Jij kent veel mensen en veel mensen kennen jou. Het worden er bovendien elke dag meer en je onderhoudt de contacten ook nog eens.
Beïnvloeden Communicatieve vaardigheden Je kunt goed uitleggen wat je bedoelt. Je past je taalgebruik aan je doelgroep aan en kunt goed vertellen.
Overtuigingskracht Je krijgt anderen met je mee. Wil iedereen A en jij beslist B? Dan weet jij ervoor te zorgen dat als bij toverslag de rest ook ineens voor B kiest.
Analyseren Analytisch denkvermogen Je hebt de puzzel snel uitgedacht. Je kunt namelijk goed zaken uit elkaar trekken, verbanden leggen en tot op het bot uitpluizen.
Creatief Dit betekent niet zo zeer dat je goed kunt schilderen of kleien. Je kunt buiten de gebaande paden denken, bedenkt oplossingen waar een ander niet aan had gedacht en komt met nieuwe ideeën.
Presteren Resultaatgericht Je laat je niet te veel afleiden door bijzaken, maar streeft vooral naar het behalen van je doel. Je denkt daarvoor vooruit en hebt je prio’s op orde.
Detailgericht Overzicht houden is goed, maar de details kunnen ook belangrijk zijn. Jij verliest ze niet uit het oog.
Kwaliteitsgericht Voor jou gaat het er niet alleen om hoeveel je hebt gedaan, maar vooral ook wat je hebt gedaan. Je streeft naar perfectie, bij jezelf en anderen.
Doorzettingsvermogen Gaat het telkens niet zoals je zou willen? Je houdt je rug recht, je kop op en gaat net zo lang door totdat het gelukt is.
Organiseren Planner Hoe je dag er vandaag uitziet, wist je vorige week al. Je denkt vooruit, gebruikt je agenda tot in detail, werkt effectief en gestructureerd.
Organisatietalent Gaat er iemand een feestje geven? Iedereen weet dat ze dan bij jou moeten zijn. Jij weet wat er nodig is, wie daarvoor nodig is en hoe je alles gestroomlijnd krijgt.
Ondernemen Durf Je bent een lefgozer, of -chick. En zeker niet bang om risico’s aan te gaan voor ‘the greater good’. Je zit met smart te wachten hoe het uit zal pakken.
Zelfstandig Je hebt niet steeds iemand nodig bij je werk, maar kunt in je eentje ook prima uit de voeten. Natuurlijk betekent dat niet dat je niet kan samenwerken of nooit iemand nodig hebt. Je staat simpelweg je mannetje wel.
Ondernemersgeest Ondernemer zijn, is een vak apart. Belangrijk is in elk geval dat je kansen ziet en grijpt. Je haakt er snel op in en bedenkt iets lucratiefs.
Proactief Je gaat níet aan de slag als een ander erom vraagt, simpelweg omdat je het al had gedaan. Je was er al mee bezig voordat het echt nodig was, je denkt namelijk een paar stappen vooruit.
Commercieel inzicht Je weet hoe de markt werkt en hoe je hier op een goede manier op in kunt spelen. Belangrijk daarbij is dat je het ook goed kunt verkopen.

Kernkwaliteiten aangeven in je cv

Ben je er uit wat jouw kernkwaliteiten en vaardigheden zijn? Onze uitgebreide lijst kernkwaliteiten zijn allemaal goed te gebruiken voor op je cv. Bedenk wel dat er in een sollicitatiegesprek gevraagd kan worden of je wil toelichten waarom jij vindt dat je bijvoorbeeld leidinggevende kwaliteiten of een commercieel inzicht hebt. Als je dat voor je zelf op een rijtje hebt, sta je nooit met je mond vol tanden. Klaar om ze in een open sollicitatiebrief, motivatiebrief of op je cv te zetten?

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek en kun jij wel wat hulp gebruiken bij de voorbereidingen? Neem contact op met een van de Career Partners van &Work.

Tags: , ,