LinkedIn-groepen: hét geheime wapen voor een carrièreboost

tech & trends

LinkedIn is een krachtig medium, dat je verder kan helpen in je carrière. Natuurlijk heb je al een LinkedIn-profiel aangemaakt (Niet? Begin daar dan direct mee!), voeg je af en toe interessante contacten toe, spiek je wel eens op iemands profiel en hou je je tijdlijn in de gaten. Daar vind je het laatste nieuws en de laatste vacatures. Misschien volg je wel interessante bedrijven. Maar gebruik je de LinkedIn-groepen ook? 
LinkedIn is een interessant medium in de wereld van social media. Bijna iedereen heeft een LinkedIn-profiel. Toch benutten maar weinig mensen alle mogelijkheden van het netwerk. Waar we je eerder al tips gaven over het kiezen van een LinkedIn-profielfoto en het schrijven van een pakkende LinkedIn-headline, lees je in dit artikel hoe je het maximale kunt halen uit LinkedIn-groepen.
Veel mensen worden voor de vorm lid van een handjevol LinkedIn-groepen en kijken er vervolgens nooit meer naar. Laat staan dat ze interactie zoeken binnen een groep. Zonde eigenlijk, want de groepen bieden je een interessante kans om in contact te komen met mensen die je anders nooit zou spreken. En de mogelijkheid om je expertise in een bepaald vakgebied op een natuurlijke manier te laten zien. Dat doe je door er met passie over te praten!

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Ervaren Accountant

Stremersch Accountancy, Stekene

Customer Success Manager

InTouch, Sint-truiden

Bekijk alle vacatures van &Work >

Waarom LinkedIn-groepen?

LinkedIn heeft de groepen geïntroduceerd om LinkedIn-gebruikers een platform te bieden voor het uitwisselen van kennis. Zonder eerst een connectie te hoeven maken met andere gebruikers. Waar je op je LinkedIn-tijdlijn een brede reeks updates ziet van mensen binnen jouw netwerk, zijn de groepen een plek om de diepte in te gaan.
Het mooiste is: je bereikt een heel specifieke doelgroep, waar je normaal gesproken niet mee in contact komt.

Help, waar moet ik beginnen?

Oké, die groepen zijn dus best interessant. Maar waar moet je beginnen?
Daar helpen we je graag mee. In dit artikel vind je een aantal handvatten, waarmee jij LinkedIn-groepen in je eigen voordeel kunt gaan gebruiken. Een kleine how-to, waarmee de wereld van groepen op LinkedIn straks voor jou geen geheimen meer kent. Begin vandaag nog en deel jouw expertise met interessante mensen – binnen en buiten je netwerk.

Interessante groepen vinden

Je begint natuurlijk bij het begin: het identificeren van groepen waar jij een bijdrage aan kunt leveren. Hoe kom je ze op het spoor, en hoe bepaal je van welke groepen je lid wilt worden en in welke niet?
Allereerst is het goed om te weten dat je bij LinkedIn lid kunt worden van maximaal 50 groepen. Als je dus in een vakgebied werkt waar al veel groepen bestaan, doe je er goed aan om eerst te bekijken welke groepen echt interessant zijn, voor je tientallen lidmaatschapsverzoeken gaat uitsturen.

‘Googlen’ binnen LinkedIn

De makkelijkste manier om de juiste groepen te vinden, is door de zoekfunctie van LinkedIn te gebruiken. Je kunt hier rechtstreeks zoekwoorden invoeren en resultaten filteren door alleen ‘Groepen’ aan te vinken in het linkermenu. Bedenk zoektermen die aansluiten bij je huidige vakgebied en expertise, of het snijvlak van je huidige werkgebied en het werkgebied waar je naartoe wilt.
In het resultatenoverzicht zie je direct hoeveel leden een groep heeft, en hoeveel discussies er binnen de groep hebben plaatsgevonden. Bij voorkeur kies je natuurlijk groepen met zo veel mogelijk leden en zo veel mogelijk interactie: de kans is hier het grootst dat je met interessante mensen in contact komt en dat er interessante informatie gedeeld wordt.
Verder kun je de weergegeven groepen filteren op voertaal; handig als Engels niet echt je sterkste kant is, of als je juist liever Engelstalige groepen tevoorschijn wilt laten komen. Een voordeel van Engelstalige groepen is vaak dat ze internationaler opgezet zijn en dus meer leden aantrekken).

Spieken bij mensen binnen je netwerk

Weet je niet precies welke zoekwoorden je moet gebruiken om interessante groepen te vinden? Gebruik dan je bestaande netwerk om ideeën op te doen. Bij al je connecties kun je op de profielpagina bekijken van welke groepen hij of zij lid is.
Neem dus eens een kijkje bij die ene collega die je best wel bewondert, of bij een ander interessant persoon in je netwerk, die soortgelijk werk doet als jij. Van welke groepen zijn zij lid? Kunnen die groepen misschien ook interessant zijn voor jou?
Handig om te weten: Wil je liever niet dat mensen in jouw netwerk kunnen zien van welke groepen jij lid bent? (Het kan bijvoorbeeld handig zijn om voor je baas te verbergen dat je lid bent van een groep die gericht is op vacatures… ) Op je profielpagina kun je in het overzicht met jouw groepen per groep aangeven of je het groepslogo wel wil vertonen (‘Zichtbaar’) of juist niet (‘Verborgen’).

Lid worden: nog heel even geduld en dan kun je los

Als je groepen hebt gevonden waar je lid wilt worden, is het een kwestie van op de knop ‘Word lid’ klikken. Dat kan zowel rechtstreeks in het zoekresultatenscherm, als op de overzichtspagina van de groep zelf. Daarna is het vaak even afwachten tot de eigenaar van de groep je lidmaatschapsverzoek gespot heeft en je toelaat tot de groep.
LinkedIn-groups_laptop

Jouw expertise laten zien in een groep

Als je eenmaal lid bent van een aantal groepen, kun je interactie gaan kweken met andere groepsleden. Voordat je daadwerkelijk gaat posten, is het slim om eerst een beetje sfeer te gaan proeven per groep. Pas op het moment dat je lid bent, kun je namelijk eerdere posts en bijdragen gaan bekijken binnen de groep. Doe dus eerst wat onderzoek:

  • Wat voor posts worden er geplaatst?
  • Hoe vaak posten de groepsleden?
  • Is de toon heel zakelijk, of juist heel informeel en amicaal?

Als je dat alles in de smiezen hebt, kun je jouw rol binnen de groep gaan inschatten en komt het moment dat je zelf een bijdrage kunt gaan plaatsen.
Dat kun je op verschillende manieren doen:

1. Reageren op bestaande discussies

Ten eerste kun je natuurlijk een bijdrage leveren in bestaande discussies, door een reactie te schrijven op een eerder geplaatst bericht. Heb je iets interessants gelezen? Deel een compliment uit. Heb je een nuttige toevoeging aan de gedeelde informatie? Deel je bronnen met de groep. Of heb je een gefundeerde mening over een lopende discussie? Deel die dan. Maar pas op: reageer niet om te reageren. Heb je echt iets bij te dragen?
Reageer altijd uitsluitend inhoudelijk: let er altijd op dat je andere groepsleden met respect behandelt, en dat je bijdrage er zakelijk en netjes uitziet. Gebruik normale, nette interpunctie en vermijd het gebruik van te veel hoofdletters of leestekens. Houd het leesbaar en maak je reactie niet te schreeuwerig: je toekomstige werkgever zou zomaar mee kunnen lezen. Welke indruk wil je achterlaten?

2. Eigen blog of andere referenties naar je eigen werk delen

De andere manier van interactie zoeken is het starten van je eigen discussie: het delen van een artikel, blog of bijvoorbeeld video van je eigen hand. Houd je een blog bij over vakgerelateerde ontwikkelingen of over je eigen observaties in je vakgebied? Heb je handige tips waar jouw peers iets aan hebben? Dit is de plek om het te delen.
Zorg wel dat je bijdrage 100% relevant is voor de groep waar je het in gaat zetten: bedenk dus voor je op de knop ‘Delen’ klikt, altijd even wat je groepsleden aan je bijdrage hebben. What’s in it for them? Alleen door relevante informatie te delen, zullen groepsleden een positieve indruk van je krijgen en bouw je op een constructieve manier aan je personal brand.

3. De groep een vraag stellen of stelling voorleggen

Nog een manier om jezelf onder de aandacht te brengen in een groep, is door naar de mening of ervaringen van jouw mede-groepsleden te vragen. Vraag naar hun ervaringen met een bepaald issue in jullie vakgebied, of leg ze een controversiële stelling voor om het gesprek op gang te brengen. Wat je ook vraagt of stelt, zorg altijd voor voldoende context en formuleer je vraag of stelling helder en kort. En ook hier geldt: ken je groep voordat je post. Kun je in deze groep op het scherpst van de snede discussiëren, of liggen er bepaalde gevoeligheden? Houd hier rekening mee.

4. Interessante links of artikelen van anderen delen

Om een discussie te starten, hoef je niet altijd zelf geproduceerde content paraat te hebben of het wiel helemaal zelf uit te vinden. Je kunt ook prima jouw expertise binnen jouw vakgebied laten zien door interessante bijdragen te delen van anderen. Denk hierbij aan:

  • Blogartikelen
  • Nieuwsartikelen
  • Infographics
  • Whitepapers
  • How-to’s
  • Handige / nieuwe tools

Een connectie maken met interessante mede-groepsleden

Kom je in groepen mensen tegen waar je graag persoonlijk mee in contact zou willen komen? Het feit dat jullie in dezelfde groep zitten, maakt het makkelijker om zo iemand een persoonlijk bericht te sturen. Van LinkedIn mag je namelijk jouw mede-groepsleden een bericht sturen, zonder dat je connecties met ze bent. Bijvoorbeeld om ze een vraag te kunnen stellen, of om even te kunnen sparren over een bepaald onderwerp.
Om spam en irritatie te voorkomen, heeft LinkedIn er wel een grens aan gesteld van 15 berichten per account per maand. Je mag dus per maand 15 mensen benaderen die wel met je in een groep zitten, maar geen connecties met je zijn.
Om een mede-groepslid een bericht te sturen, ga je binnen de groep in de linkerbovenhoek en klik je op het aantal leden. Daarmee kom je in het overzicht van groepsleden terecht, kun je de persoon in kwestie opzoeken en via ‘Bericht verzenden’ een persoonlijk bericht versturen.
Daarnaast kun je interessante mensen die je tegenkomt in groepen, natuurlijk ook een connectieverzoek sturen. Vermeld dan wel in je uitnodiging dat je deze persoon kent via de groep, dan komt je connectieverzoek niet volledig uit de lucht vallen.

Kansen spotten in de vorm van vacatures

De meeste groepen hebben een apart tabblad voor vacatures. Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Vergeet dan vooral niet om dit tabblad af en toe open te slaan!

Vergeet het tabblad 'Vacatures' niet.
Vergeet het tabblad ‘Vacatures’ niet.

Vooral in LinkedIn-groepen die gericht zijn op een klein, specifiek vakgebied is de kans dat je een interessante vacature vindt natuurlijk erg groot. De kans bestaat bovendien dat de vacature bewust in deze groep gedeeld is en nog niet met de rest van LinkedIn of via andere grote vacaturekanalen. Dat kan in je voordeel zijn. En als het groepslid dat de vacature deelt jou al in actie heeft gezien in de groep, heb je misschien wel een streepje voor bij het solliciteren!

Nog geen groep voor jouw vakgebied? Begin er zelf één!

De kans bestaat dat er nog geen LinkedIn-groep bestaat voor jouw specifieke vakgebied. Of dat er wel een groep geregistreerd is, maar dat daar nou niet bepaald veel leven in de brouwerij is. Dan staat je natuurlijk ook niets in de weg om een eigen groep op LinkedIn te beginnen. Hoe kun je beter jezelf neerzetten als expert in jouw vakgebied, dan door de eigenaar van een vakgroep te zijn?

Eenvoudig je eigen LinkedIn groep aanmaken
Je kunt ook eenvoudig je eigen groep aanmaken.

Als je een groep gaat beginnen, zorg er dan voor dat de titel makkelijk vindbaar is in de LinkedIn zoekresultaten. Anders vindt er geen natuurlijke groei plaats in je groep en is je groep eigenlijk al ten dode opgeschreven. Nodig je eigen contacten uit om de groep te laten groeien, en vraag mensen om hun connecties weer uit te nodigen.
Wat wel belangrijk is , is dat je tijd kunt vrijmaken voor de moderatie van je eigen LinkedIn-groep. Kun je dat niet? Houd het dan bij actief deelnemen in bestaande groepen.

Tags: ,