Dat een loopbaan niet meer hetzelfde is als zestig jaar geleden mag duidelijk zijn. Nu millennials in hoog tempo de arbeidsmarkt bestormen en babyboomers in hetzelfde tempo hun werkende jaren afsluiten, zien we verandering. In veel opzichten lijkt de arbeidsmarkt niets meer op die van vorige eeuw, om nog maar te zwijgen over de loopbaan. Waar een actieve deelnemer aan de arbeidsmarkt zestig jaar geleden koos voor een loopbaan vanaf het begin vaststond, kiest de moderne werknemer voor flexibiliteit, vrijheid en afwisseling. Ook in hun loopbaan. Hoe dit vorm krijgt in een digitale samenleving, waarin keuzes maken moeilijker lijkt dan ooit en loopbaanbegeleiding booming business is, vertelt ons alles over de werknemer van nu.
De moderne loopbaan
Tegenwoordig wordt de gemiddelde loopbaan gekenmerkt door afwisseling en verandering. Werk vijf jaar bij hetzelfde bedrijf en je wordt door collega’s beschouwd als veteraan. Werknemers van de oude stempel zouden dit misschien beschouwen als een slecht teken, maar tegenwoordig is ‘jobhoppen’ (regelmatig veranderen van baan en werkgever) helemaal geen zonde. Integendeel, een groot deel van de huidige maatschappij snakt naar continuïteit. Naar nieuwigheid en variatie. En dit wordt gevonden in nieuwe banen. Bij nieuwe bedrijven. Of zelfs in een volledige carrièreswitch.
Maar hoe wordt een loopbaan vormgegeven als de enige constante in het huidige werklandschap de verandering is?
Simpel. Verander de aanpak.
Waar traditionele loopbaanbegeleiding zich richt op een doel—een streven om een functie te behalen of een bepaald punt te bereiken—richt moderne loopbaanbegeleiding zich op de ontwikkeling van kwaliteiten die inzetbaar zijn als er verandering optreedt. Verandering is tegenwoordig een gegeven, dus flexibiliteit en zelfkennis zijn aangename eigenschappen om te bezitten als moderne werknemer.
Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Maar met goede begeleiding en doorzettingsvermogen kun je een loopbaan creëren waar je trots op kunt zijn.
De werknemer van de 21e eeuw
Een succesvolle loopbaan betekent niet per definitie dat je een hoge functie hebt behaald met een ruim jaarsalaris. Het betekent ook niet dat je na je pensioen kunt zeggen dat je geslaagd bent in het behalen van je doelen. Een geslaagde carrière is voor iedereen anders; wat door de één beschouwd zou worden als mislukking is voor de ander juist een groot succes.
Voor een loopbaan die echt bij je past, is het belangrijk dat je je bewust bent van je keuzes en niet krampachtig vasthoudt aan een ideaalbeeld. Wat jou tot nu toe ver heeft gebracht, hoeft je in de toekomst niet per se verder te brengen. Dus blijf alert. De werknemer van de 21e eeuw blijft in zichzelf investeren; trainingen worden gevolgd, nieuwsgierigheid wordt gevoed en naar behoeften wordt geluisterd. Daarnaast wordt er regelmatig een moment genomen om te evalueren, waarna deze evaluatiemomenten met behulp van loopbaanbegeleiding omgezet worden in concrete actieplannen.
Jij bepaalt je loopbaan
Zodra je merkt dat een baan, een doel of een mindset niet meer bij je past, heb je de mogelijkheid om dit te veranderen. Ook al strookt dit niet met de loopbaan die je voor ogen had. Het is jouw loopbaan, wat betekent dat jij de regie hebt en jij bepaalt wat je volgende stap is. Gebruik ook onze gratis persoonlijkheidstest om erachter te komen wat jouw unieke eigenschappen zijn en waar je volledig tot je recht komt.
Tags: Innovatie, Loopbaan