Hottest skills: hiermee krijg je in 2017 zeker een nieuwe baan

Wie weet wordt 2017 wel helemaal jouw jaar. Wordt het tijd voor een nieuwe uitdaging? Of wil je je horizon gaan verbreden? Dan is het handig om te weten welke skills je anno 2017 moet bezitten om jezelf in de kijker te spelen bij recruiters en werkgevers. Welke vaardigheden werden het meest gevraagd in 2016, en zijn daarmee een goede aanvulling voor jouw skillset in 2017? Onze partner LinkedIn zocht het voor je uit. Dit zijn de hottest skills voor 2017.
Ieder jaar publiceert LinkedIn een lijst met de hottest skills on LinkedIn. Hiervoor neemt het miljoenen LinkedIn-profielen onder de loep. Het analyseert welke vaardigheden en werkervaringen daarop genoemd worden. Dit is een leuke indicator van waar de mogelijkheden liggen op de huidige arbeidsmarkt. Ook kun je zien hoe deze zich verhouden tot die van vorig jaar.
Naast een internationale lijst maakt LinkedIn ook jaarlijks lijsten voor landen waar LinkedIn veel gebruikt wordt. Zo worden bijvoorbeeld trends op de Amerikaanse, Canadese en Britse markt nader belicht. Maar ook ‘The Netherlands’ schittert ieder jaar weer in het overzicht met een eigen lijst.
Welke trends en verschuivingen vallen op in de Nederlandse lijst van het afgelopen jaar?

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Full Stack Developer

Producthero, Amsterdam

Gevorderd Assistent Accountant

Horlings, Amsterdam

Consultant Cyber Security

PQR B.V., Utrecht

Bekijk alle vacatures van &Work >

Stijgers en dalers

Natuurlijk is het altijd interessant om de stijgers en dalers in een lijst te bekijken. Oftewel: welke skills staan in de hotlist van 2016 hoger of lager dan in 2015?
De eerste belangrijke stijger is Java Development. Vorig jaar stond deze nog op 5, nu op positie 3. Ook Recruiting is twee plekken gestegen, van 7 naar 5. Grappig natuurlijk, aangezien beide veel met elkaar te maken hebben.
Software Modeling and Process Design is een grote stijger: van plek 14 naar plek 6. De allergrootste stijger is echter Network and Information Security: van 19 naar 8.

8 van de 10 hottest skills zijn ICT-gerelateerd

De ICT is nog altijd booming in Nederland: van de 10 hottest skills die LinkedIn in het onderzoek voor Nederland benoemt, zijn er maar liefst 8 ICT-gerelateerd.
Werk je dus in de ICT of heb je skills die ICT-gerelateerd zijn, dan ben je in Nederland een gewilde kracht. Maar dat wist je natuurlijk allang.

Nederland vs. de wereld

Waar in Nederland Statistic Analysis and Data Mining nog altijd de lijst aanvoert, staat deze skill wereldwijd gezien op plek 2. De wereldwijde nummer 1? Cloud and Distributed Computing. In Nederland staat deze niet in de top 10.
Zoals LinkedIn het zelf verwoordt:

“Data and cloud reign supreme.”

Ook in de wereldwijde lijst is er een groot aandeel voor ICT-gerelateerde skills: ook hier zijn 8 van de 10 hottest skills ICT-gerelateerd te noemen. Middleware and Integration Software is wereldwijd gezien onverminderd populair, en staat dit jaar ook in Nederland in de top 10. User Interface Design is een opvallende afwezige op de Nederlandse lijst.

Got skills?

Bezit jij skills die op deze lijst voorkomen, en wil je er in 2017 meer mee gaan doen? Wacht niet langer met de volgende stap in je carrière!

Tags: ,