.NET-developer: de meest gezochte ICT-specialist in 2016

.net-developer

Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig op zoek is naar een .NET-developer. Bij veel bedrijven staat minstens één vacature open voor een .NET-specialist. Dit was een van de dingen die ons opvielen toen we onderzoek deden voor ons whitepaper over de ICT-arbeidsmarkt. Voor een goede .NET-ontwikkelaar liggen de banen in 2016 voor het oprapen. Maar waarom zijn het juist .NET’ers die zo gewild zijn? Wat doen ze eigenlijk precies, en hoe vind je er eentje die geschikt is voor jouw bedrijf? Over een minuut of 5 weet je alles wat je moet weten.

Wat is .NET precies?

Voor we ingaan op de .NET-specialist, is het handig om kort uit te leggen wat .NET nu eigenlijk is. ‘Kort uitleggen’ klinkt makkelijker dan het is, maar we doen een poging.

Snel en soepel programmeren

.NET (je zegt ‘dot net’) is een software-framework, ontwikkeld en in 2002 gepresenteerd door Microsoft. Je kunt het zien als een soort blauwdruk: een programmeeromgeving waarin .NET-developers snel en soepel applicaties en websites kunnen ontwikkelen. Dit gemak ontstaat doordat verschillende onderdelen al door het framework zijn geconfigureerd en alleen nog maar ‘ingevuld’ hoeven te worden.

Breed inzetbaar

Een groot deel van .NET is vrij recent open-source geworden; gebruikers hebben vrij toegang tot de broncode. Je kunt het framework met verschillende programmeertalen gebruiken; de meest voorkomende zijn C# (‘C-sharp’), Visual Basic en F# (‘F-sharp’). Met behulp van het .NET-platform kun je applicaties en websites bouwen voor veel verschillende apparaten en systemen. Hoewel het ontwikkeld is door Microsoft, is .NET behalve voor Windows ook perfect geschikt voor gebruik met Linux, macOS, Android en iOS.

Wat doen .NET-developers?

Een .NET-developer maakt applicaties, websites of interfaces, die bedrijven intern gebruiken of gericht zijn op externe gebruikers. Hij of zij doet dit binnen het .NET-framework. Elke bedrijfstak en elk afzonderlijk bedrijf heeft zijn eigen specifieke applicaties nodig. .NET-developers maken en onderhouden deze applicaties. De laatste jaren werken steeds meer bedrijven ‘in de cloud’; ook hier kun je .NET goed voor inzetten. Microsoft lanceerde hiervoor enkele jaren geleden zijn eigen clouddienst, Azure.

Wat moet een goede .NET-developer kunnen?

Zowel de werkzaamheden als het .NET-framework zelf zijn buitengewoon dynamisch. Handige eigenschappen voor een .NET-developer zijn daarom flexibiliteit en het vermogen om snel nieuwe dingen te leren. Wat moet een .NET’er verder kunnen? De volgende dingen mogen niet ontbreken in zijn of haar profiel:
– Diepgaande praktijkkennis van één of meer voor .NET geschikte programmeertalen
– Ervaring met één of meer .NET-pakketten
– Het vermogen om zowel zelfstandig als in een team te werken
– Communicatieve en sociale vaardigheid
Het laatste punt mag je niet onderschatten: .NET-developers werken veel samen met gebruikers en teamleiders van verschillende afdelingen. Goede communicatie zorgt hierbij voor een soepeler ontwikkelproces.

Waar werkt een .NET-developer?

Vooral bedrijven die werken met Microsoft-technologie, gebruiken .NET – en dat zijn er nogal wat. Veel internetbureaus, softwarehuizen en consultancybedrijven hebben het .NET-framework in hun werkwijze opgenomen, maar ook bijvoorbeeld overheidsinstellingen als de Belastingdienst.
De veelzijdige toepasbaarheid, gecombineerd met de stabiliteit, veiligheid, snelheid en ‘lichtheid’ van het framework zorgt ervoor dat veel bedrijven voor diverse doeleinden gebruik van maken van .NET. Op veel plekken zijn .NET-specialisten de spinnen in het technologische web.

Lastig te vinden

Softwareontwikkelaar Kodision uit Arnhem is een voorbeeld van zo’n bedrijf dat Microsoft-technologie gebruikt en daarom veel .NET’ers in dienst heeft. Het bedrijf ontwikkelt en implementeert software die organisaties in de financiële sector, publieke sector en zakelijke dienstverlening ondersteunt. Tot hun klanten behoren veel gemeenten en overheidsdiensten.
Kodision werkt samen met Bonque bij het aannemen van .NET-specialisten. Hanneke Winder, office manager bij Kodision, bevestigt dat het niet altijd eenvoudig is om deze te vinden: “Het vinden van .NET’ers is lastig. We merken dat de vraag de laatste anderhalf jaar groter wordt.”
Dat vroeg om een andere aanpak. “Kodision richt zich nu, bij wijze van alternatieve wervingsstrategie, op pas afgestudeerden. Daarnaast nemen we ook stagiairs aan die zouden kunnen doorgroeien in een .NET-functie.”
Bij Kodision zijn .NET-specialisten werkzaam als consultant, software architect, software developer of software engineer. Door juniors en stagiairs vroegtijdig aan boord te halen en te begeleiden, heeft het bedrijf de mogelijkheid deze te laten uitgroeien tot door de wol geverfde .NET’ers.

Waar moet je op letten bij het aannemen van een .NET-developer?

Onmisbaar: werkervaring

Echte werkervaring is misschien wel het belangrijkste criterium, bij het aannemen van een .NET-specialist. Een goede opleiding mag niet ontbreken op het cv van je kandidaat, maar met alleen theoretische kennis is het niet eenvoudig om snel thuis te worden in het professioneel programmeren. Daarbij is het wel goed om in de gaten te houden met welke versie van .NET de kandidaat ervaring heeft – het framework bestaat tenslotte al een hele tijd en krijgt regelmatig updates.
Heeft een kandidaat geen professionele werkervaring? Dat hoeft geen probleem te zijn. Ook het werken met .NET voor hobby- of privéprojecten telt.

Meer dan alleen programmeren

Omdat de term ‘.NET-developer’ erg breed gebruikt wordt, kun je niet zomaar elke programmeur aannemen die deze titel gebruikt. Goede .NET-developers kunnen meer dan alleen programmeren in C# of Visual Basic. Kennis van het werken met bibliotheken en frameworks binnen .NET is essentieel.

Weten wat je precies zoekt

Maar wacht – er zijn dus frameworks binnen het .NET-framework?
Inderdaad. In het oerwoud van termen en begrippen dat bij het .NET-platform hoort, raak je zo verstrikt. Een vlijmscherp kapmes in de vorm van basiskennis over de specifieke programmeertalen, frameworks en tools die de door jou gezochte .NET-developer in zijn of haar koffer moet hebben, zorgt ervoor dat je je net wat makkelijker een weg baant.
We hebben alvast een beknopt overzicht gemaakt met de belangrijkste .NET-elementen:
– Versies van het .NET-framework: .NET 1.0 t/m .NET 4.6
– Meest gebruikte programmeertalen: C#, Visual Basic, F#, C++
– Web-frameworks: ASP.NET MVC (1 t/m 6) / ASP.NET Web Api / ASP.NET Web Forms
– Desktop-frameworks: WPF, Windows Forms
– Communicatie-frameworks: WCF, ASP.NET Web Api, Web Services
Als je in je vacature duidelijk omschrijft welke specifieke vaardigheden jouw nieuwe .NET-developer in elk geval moet hebben, kun je gerichter en efficiënter zoeken en voorkom je dat je een potentiële aanwinst laat lopen.

Ervaring, passie en kennis

Vanzelfsprekend bekijk je het cv van een kandidaat goed – ongeacht voor welke functie deze solliciteert. Bij een .NET-specialist is het belangrijk om extra te letten op de volgende zaken:
– ervaring met grote projecten, inclusief het werken met grote datavolumes: de kandidaat weet dan hoogstwaarschijnlijk hoe je moet omgaan met de problemen die bij elk ICT-project kunnen optreden;
– deelname aan conferenties of meetings: dit toont aan dat de kandidaat echt geïnteresseerd is in nieuwe trends en gepassioneerd is over het vak;
– deelname aan open source-projecten: dit wijst erop dat een kandidaat bovengemiddelde kennis van .NET-technologie heeft.

Certificaten: wel of niet belangrijk?

Een apart onderwerp in de wereld van de .NET-specialist is het behalen van Microsoft-certificaten. Je kunt Microsoft Certified Technology Specialist (MCTS) en Microsoft Certified Solutions Developer (MCSD) worden. Met zo’n certificaat kunnen .NET-developers aantonen over uitgebreide kennis te beschikken. Tegelijkertijd valt er iets te zeggen voor de bewering dat specifieke theoretische kennis in de praktijk niet per se tot betere resultaten hoeft te leiden.
Lang niet alle goede .NET-developers zijn in het bezit van certificaten; uiteindelijk is praktijkervaring de allerbeste maatstaf bij het selecteren van kandidaten.

Kun je geen .NET-specialist vinden? Geef niet op!

Inmiddels is wel duidelijk wat de waarde van goede .NET-developers is en waarom zoveel bedrijven om ze staan te springen. Alleen al het feit dat talloze bedrijven gebruik maken van Microsoft-technologie zorgt ervoor dat programmeurs die hier perfect in thuis zijn, onmisbaar zijn.
Is er bij jouw bedrijf ook dringend behoefte aan een .NET-developer? Wees gerust: ze zijn er echt wel. Soms moet je de zoektocht net even een beetje anders benaderen, zoals ze bij Kodision doen. Zolang je weet wat en wie je precies zoekt en goed kijkt naar de specifieke kwaliteiten van een kandidaat, komt uiteindelijk de juiste persoon op de juiste plek terecht.

Tags: ,

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen