Netwerken – you’re doing it wrong! 12 veelgemaakte fouten bij een netwerkgesprek

Netwerkgesprek houden

Een netwerkborrel: de ideale gelegenheid om mensen te ontmoeten die je verder kunnen helpen in je carrière. Je hebt je voorgenomen eens stevig te gaan netwerken. Je hebt je visitekaartjes op zak, je praatje klaar en je bent klaar om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar… je keert onverrichter zake terug, zonder echt nuttige contacten. Weten waar je de mist in gaat? Pak deze checklist erbij en kom erachter of jij je schuldig maakt aan één van de meest voorkomende netwerkmissers.
Naast de juiste mindset is een goede voorbereiding erg belangrijk voor een succesvolle netwerkborrel. Bij die voorbereiding hoort niet alleen het inpakken van je visitekaartjes, maar ook het checken van je eigen valkuilen. En maak je geen zorgen; bijna iedere professional heeft deze, als het op netwerken aankomt. Als je je bewust bent van deze veelgemaakte fouten, hoef jij ze niet te maken… en is je kans op succesvol netwerken een stuk groter.

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

PHP developer

Fairview Indoor Media, Amsterdam

Lead Developer

ORIBI Groep, Houten

Bekijk alle vacatures van &Work >

1. Volledig underdressed zijn

Of je het nou leuk vindt of niet: je verschijning maakt wel degelijk uit bij het netwerken. De beroemde Amerikaanse auteur en motivational speaker Zig Ziglar zei het al:

“You cannot climb the ladder of success dressed in the costume of failure.”

Oftewel: wil je succes hebben in je carrière, kleed je daar dan ook naar.
Als je er netjes en representatief uitziet, voel je je automatisch zelfverzekerder en straal je dat ook uit naar de buitenwereld. Afhankelijk van het karakter van de bijeenkomst kun je bepalen wat de meest gepaste outfit is. En ja – soms is het verstandig om gewoon volledig jasje-dasje te gaan. Bij twijfel kun je beter overdressed dan underdressed zijn.

2. Te informeel of amicaal zijn

Ook al heb je het gevoel iemand goed te kennen, hou het in een zakelijke setting altijd netjes en bewaar een zekere afstand in je gesprekken. Een netwerkgesprek hoort niet te klinken als slap geouwehoer met je beste vriend in de kroeg. Je loopt het risico om onprofessioneel over te komen en daarmee niet serieus genomen te worden als professional.
Een beetje ouwe-jongens-krentenbrood kan in je voordeel werken, maar hou het gesprek toch vooral zakelijk.

netwerken

3. Mensen negeren die onbelangrijk lijken

Een veelgemaakte vergissing: aankomen op een netwerkborrel, zoeken naar de bekende gezichten, en systematisch de mensen negeren die je niet (her)kent of die niet direct interessant lijken.
Doe jij dit ook? Bedenk je dan dat iedereen op zo’n borrel interessante connecties kan hebben. Misschien kent die timide dame daar links achterin de CEO van het bedrijf waar jij al jaren wilt werken. Of is die nerdy gast die daar aan de bar staat eigenlijk een succesvolle ondernemer in de ICT, die dringend iemand zoals jij nodig heeft.
Ga dus even met ze praten! In het slechtste geval kom je over als een geïnteresseerd persoon. Wie goed doet, goed ontmoet!

4. Verwachten dat je direct een baan aangeboden krijgt

Een netwerk creëren is niet gericht op snel resultaat. Als je verwacht dat mensen je de dag na een netwerkgesprek opbellen en je een baan aanbieden, dan kom je van een koude kermis thuis. Bovendien: als je overduidelijk ieder gesprek aangaat om er een baan aan over te houden, verlies je op een gegeven moment ook de gunfactor die je juist zo nodig hebt.
Richt je op het leggen van leuke contacten en het tonen van expertise in jouw vakgebied, dan zullen mensen vanzelf aan jou denken wanneer ze een vacature of een opdracht hebben.

5. Het wereldrecord ‘visitekaartjes verzamelen’ proberen te vestigen

Ken je dat, van die mensen die netwerkborrels afstruinen met als doel om zoveel mogelijk visitekaartjes te verzamelen? Hoeveel gesprekken zullen ze zich herinneren en hoeveel kwalitatieve contacten zullen ze daadwerkelijk opdoen, denk je?
Als je hoofddoel visitekaartjes verzamelen is, ga je gehaaste gesprekken voeren en wordt ieder praatje oppervlakkig. Je komt afwezig over of juist veel te gretig, en laat dus ook niet de beste versie van jezelf zien. Waarom zou je dat doen?
Neem voor ieder gesprek de tijd. Het eindresultaat van een gesprek kun je toch niet voorspellen. Dat maakt netwerken juist ook zo leuk! Vraag alleen een visitekaartje als je iemand volgende week zou kunnen opbellen en hij of zij direct zou weten wie je bent. Kwaliteit boven kwantiteit!

6. Alleen over jezelf praten

Een netwerkgesprek zou een natuurlijke balans moeten hebben tussen informatie en interesse van twee partijen. Je vertelt niet alleen over jezelf, maar informeert ook naar wat de ander doet. Doe je dat niet, dan ga je mensen snel vervelen.
Vraag wat de ander voor werk doet, wat hem of haar bezighoudt, zakelijk en/of privé. Wat zijn de problemen waar hij of zij tegenaan loopt, en kan jij daar misschien iets in betekenen?
Laat je verrassen en zorg dat de ander zich ook gehoord voelt in het gesprek. Misschien levert het verhaal van je gesprekspartner je wel een onverwachte dosis inspiratie op!

 

7. Binnen 20 seconden je elevator pitch erin gooien

Een elevator pitch kan een nuttig instrument zijn om jezelf op een sterke manier neer te zetten. Gooi deze tijdens een gesprek echter niet direct in de strijd – dat kan gekunsteld of zelfs opdringerig overkomen. Je hebt de kans je gesprekspartner af te schrikken (‘Wat is dit voor gehaaide salesmachine?’), in plaats van zijn of haar interesse vast te houden.
Wacht op het juiste moment voor je elevator pitch; bijvoorbeeld tot je door de koetjes en kalfjes heen bent en je gesprekspartner geïnteresseerd vraagt wat jij nou eigenlijk precies doet.

8. Inbreken in een gesprek

De grootste netwerkzonde van allemaal: inbreken in een gesprek. Sommige mensen hebben de onbedwingbare behoefte om in een lopend gesprek tussen twee personen hun zegje te doen. Natuurlijk, je hebt hun aandacht, maar je wekt ook meteen irritatie op. Een bijzonder slechte eerste indruk.
Heb je moeite om gesprekken aan te knopen op netwerkborrels? Dan kun je er beter voor kiezen om goed te luisteren naar een gesprek dat gaande is in een grotere groep (drie mensen of meer). Haak in als de tijd rijp is, het liefst met een relevante opmerking.
Een andere oplossing: stap op iemand af die nog niet actief in een gesprek verwikkeld is en begin een gesprek over koetjes en kalfjes. Iedereen is blij met een leuk gesprek – wetenschappelijk is zelfs aangetoond dat positieve interacties je helpen om succesvol te worden.

9. Liegen

De gouden regel van netwerken: lieg niet. Niet over waar je talenten en ambities liggen, niet over wie je kent en al helemaal niet over hoe je iemand kent.
De waarheid komt vroeg of laat altijd naar boven. Als blijkt dat je gelogen hebt, loopt je imago een behoorlijke deuk op. Je kunt er zelfs je volledige reputatie mee te grabbel gooien, en dat is wel het laatste wat je wilt.

10. Te lang aan één persoon blijven plakken

Helaas pindakaas: er is nooit een goede reden om de hele borrel bij dezelfde persoon te blijven hangen. Hoe lekker je ook aan het kletsen bent en hoe weinig zin je ook hebt om weer je hele praatje van voren af aan te beginnen. Je slokt de tijd van de ander er volledig mee op en maakt het hem of haar onmogelijk om met andere mensen te praten.
Hoe leuk een gesprek dus ook is: rond het na 10 tot 15 minuten af en zoek een nieuwe gesprekspartner.

11. Niet op de goede manier afscheid nemen

Wij Nederlanders zijn een nuchter volkje. Afscheid nemen in een zakelijke setting doen we niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld Amerikanen dat doen:
“It was such a pleasure to meet you; thank you SO much for your time! I really hope to speak to you again sometime soon! Have a great day, take care!”
Aan de andere kant: een visitekaartje neerleggen, “Nou, doei!” roepen en weglopen getuigt ook niet van stijl. Zoek dus een mooie middenweg: bedank iemand wel voor z’n tijd en geef aan dat je het leuk vond diegene te ontmoeten. En was het écht een leuk, geanimeerd gesprek? Vergeet in dat geval niet om visitekaartjes of telefoonnummers uit te wisselen.

12. Nooit meer iets van je laten horen

Voor ieder goed gesprek op een netwerkborrel geldt: vergeet niet er een gevolg aan te geven. Als je geen visitekaartje hebt gevraagd, kun je misschien een connectie maken via LinkedIn. Hoe dan ook: het is slim om te laten weten dat je het leuk vond om kennis te maken en om te zorgen dat je iemand op een later moment weer zou kunnen benaderen.

Netwerkgesprek: hoe pak jij het aan?

Ben jij een goede netwerker? Of is netwerken voor jou een noodzakelijk kwaad? Heb je bijzondere of beschamende ervaringen, of tips voor andere netwerkers?

Tags: , ,