Online sollicitatiegesprek & COVID-19

online-solliciteren

In de strijd tegen de COVID-19-uitbraak zijn veel bedrijven en werknemers door de genomen maatregelen aangewezen op thuiswerken. Door het nieuws dat deze uitbraak waarschijnlijk nog wel even gaat duren, zoeken werkgevers naar nieuwe mogelijkheden om de sollicitatiegesprekken door te laten gaan—online sollicitatiegesprek it is. Niet nieuw en door veel internationale bedrijven wordt dit al veelvuldig toegepast; een videosollicitatie fungeert als kennismakingsgesprek of als sollicitatiegesprek. Voor een online sollicitatie wordt vaak gebruik gemaakt van tools als Hangouts of Zoom.

Hoe verschilt zo’n videosollicitatie van een traditioneel sollicitatiegesprek? En waar moet je allemaal op letten? Volg deze tips en sleep die nieuwe baan in de wacht!

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?Nieuwste vacatures:

Data engineer

Tripwire Solutions, Edegem

Werkvoorbereider Elektrotechniek

Elektropartners, Heerhugowaard

Werkvoorbereider Fire Protection

SPIE Nederland B.V., Utrecht

Bekijk alle vacatures van &Work >

Goede voorbereiding & sollicitatiekleding

Net als bij een traditioneel sollicitatiegesprek is een goede voorbereiding van het online sollicitatiegesprek key! Je bereidt het online sollicitatiegesprek op dezelfde manier voor, dus verdiep je in het bedrijf, je gesprekspartners en eventuele sollicitatievragen.

Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt en een geprinte versie van je cv. Je kent je cv waarschijnlijk op je duimpje, maar als je toch even het antwoord kwijt bent, heb je je cv in ieder geval binnen handbereik. Op die manier kun je antwoord geven op de vraag én hoef je niet in je computer te duiken op zoek naar je cv.

Sollicitatiekleding tijdens je videosollicitatie

Hoewel de verleiding groot is om thuis een vrijetijdsoutfit aan te trekken, doe je er goed aan om voor het sollicitatiegesprek een geschikte sollicitatie-outfit uit te kiezen. Je komt waarschijnlijk niet helemaal in beeld, maar je wilt wel professioneel overkomen. Het paar hakken of nette schoenen dat je normaal aantrekt naar een sollicitatie kun je achterwege laten, maar trek wel een nette blouse of colbert aan waar jij je prettig in voelt. Naast het feit dat dit professioneel overkomt, zorgt de juiste kleding ervoor dat je je zelfverzekerd voelt en dit ook uitstraalt.

Kies een geschikte ruimte voor je online sollicitatie

Waar je tijdens een telefoongesprek de mogelijkheid hebt om rond te lopen, zit je bij een videosollicitatie op een vaste plek. Heb je kinderen die nu thuis zijn omdat door de corona-maatregelen de kinderopvang of scholen dicht zijn? Kies een ruimte waar je alleen bent en de kans klein is dat je gestoord wordt. Om deze kans nog kleiner te maken zet je je telefoon op stil of misschien wel helemaal uit. Je wilt voorkomen dat je wordt gestoord door binnenkomende appjes of telefoongesprekken.

Ga je je werkplek installeren? Kies dan voor een rustige en het liefst witte achtergrond. Als je voor een drukke achtergrond gaat zitten, leidt dit af van het gesprek. Naast een geschikte ruimte en achtergrond is het ook belangrijk om het juiste materiaal te kiezen én van tevoren uit te proberen.

Het juiste materiaal voor het online sollicitatiegesprek

Het verschil tussen een traditioneel sollicitatiegesprek op locatie en een online sollicitatiegesprek is de techniek. Het succes van je online sollicitatie valt of staat met de techniek.

Stabiele internetverbinding

Je hebt in je huis op de tweede verdieping een mooie plek gevonden voor je online sollicitatie. Test van tevoren hoe de internetverbinding hier is. Niks zo vervelend als een haperende internetverbinding door traag internet of een verbinding die af en toe wegvalt. Je wilt voorkomen dat de verbinding tijdens het gesprek opeens wordt verbroken. Gebeurt dit toch? Zorg dan in ieder geval dat je het telefoonnummer van je gesprekspartner bij de hand hebt. Zo kun je direct je telefoon pakken en het gesprek telefonisch voortzetten.

Videogesprek via Skype, Zoom of Facetime

Tijdens de gespreksbevestiging heb je waarschijnlijk te horen gekregen via welk kanaal het videogesprek plaatsvindt. Zoek van tevoren uit of je dit programma moet downloaden, hoe dit programma precies werkt en test het programma. Als blijkt dat dit programma niet op jouw computer werkt, kun je nog op tijd actie ondernemen om een ander programma voor te stellen. Onze ervaring is dat Zoom heel fijn werkt.

Check je microfoon en webcam

Probeer tijdens je voorbereidingen je webcam, het geluid en de microfoon uit. Je wilt voorkomen dat je microfoon het opeens niet doet of blijkt dat je webcam toch een erg verouderde kwaliteit levert.

Juist de microfoon en webcam zijn van dusdanig belang tijdens je videosollicitatie. De microfoon voor het overbrengen van je antwoorden op de sollicitatievragen en de webcam zorgt ervoor dat je gesprekspartners een goede indruk van je kunnen maken. Test ook of je jouw gesprekspartner goed kunt verstaan. Twijfel je over je microfoon of geluid? Ga na of je een andere computer of laptop in huis hebt of leg oordopjes met microfoon klaar in geval van nood.

Voor sommige programma’s zoals Google Hangout, moet je van tevoren toestemming geven om gebruik te maken van je microfoon en webcam. Dit zijn zaken die je voorafgaand aan het gesprek wilt regelen en niet tijdens het online solliciteren zelf, dat is vaak al spannend genoeg ;).

Oefen het videogesprek

Top! Je hebt je werkplek geïnstalleerd. Vraag een bekende om je online sollicitatiegesprek mee te oefenen. Zo weet je zeker dat je tijdens het moment-suprême niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast kan een bekende letten op punten als kijkrichting en lichaamstaal.

Het is tijdens het online solliciteren belangrijk dat je naar je webcam kijkt en niet naar het scherm. Je hoeft echt niet als een gek naar de webcam te staren, tijdens een videogesprek maak je ‘oogcontact’ via de webcam. Net als bij een fysiek gesprek is je lichaamstaal van belang. Neem een actieve houding aan en let erop dat je niet onderuitgezakt op een stoel gaat zitten.

Houd de tijd in de gaten

Bij een online sollicitatie heb je dan wel niet te maken met reistijd, het risico op een lekke band of files, ook hier is het belangrijk dat je op tijd komt. Staat er in de gespreksbevestiging iets over wie van de twee partijen belt? Zorg in ieder geval dat je ruim van tevoren klaar zit. Misschien denk jij dat je nog vijf minuten hebt om pen en papier te pakken maar word je net op dat moment gebeld.

Een videogesprek duurt vaak iets korter dan een fysiek sollicitatiegesprek. Laat je hier dus niet door uit het veld slaan als het sollicitatiegesprek korter duurt dan jij gewend bent.

Tags: