Hoe ontslag nemen: 7 tips hoe je dit op een professionele en nette manier doet


7 handig ontslag nemen tips over ontslag indienen

Heb je een nieuwe baan gevonden, ga je je ontslag indienen en vertrek je bij je huidige werkgever? Dan is er altijd dat moment waarop je het nieuws moet gaan mededelen. Een afscheidsgesprek kan enorm bevrijdend zijn, maar is voor veel mensen is hoe ontslag nemen toch ook wel lastig. Bovendien heeft ontslag nemen nog wel meer voeten in aarde dan alleen het voeren van het eerste gesprek. Deze 7 tips gaan je helpen bij het nemen van ontslag op een nette en professionele manier.

1. Ontslag indienen – kies een goed moment voor het gesprek

Natuurlijk is het belangrijk dat je je werkgever tijdig laat weten dat je een nieuwe baan hebt gevonden, maar zoek daar wel het juiste moment voor. Je kunt bijvoorbeeld wachten tot het moment dat je het contract bij de nieuwe werkgever hebt getekend. Ook al is de baan je mondeling beloofd, er kan nog altijd genoeg misgaan waardoor het nieuwe avontuur niet door kan gaan. Dan is het wel jammer natuurlijk als je ineens met lege handen komt te staan.

Anderzijds biedt het ook perspectief om nog niet direct je nieuwe contract te tekenen en van tevoren aan te kaarten dat je overweegt om weg te gaan. Je huidige werkgever kan namelijk met een tegenvoorstel komen. Denk bijvoorbeeld aan een promotie of een hoger salaris. Ga je voor deze optie, bereid je hier dan ook vooral goed op voor. Bedenk wat voor jou cruciaal is om toch geen ontslag te nemen, bedenk wat er mogelijk geboden zal worden om je te behouden en bereid je antwoorden goed voor.

2. Blijf professioneel als je je ontslag gaat indienen

Waarschijnlijk is de kans groot dat er ergens iets scheef zat, want anders had je niet besloten om te vertrekken. De redenen van vertrek kunnen natuurlijk zeer uiteenlopend zijn. Of je nou de uitdaging mist, het bedrijf een kant op gaat die je niet aanspreekt, je niet met je collega’s door één deur kan, de arbeidsvoorwaarden niet optimaal zijn of dat je simpelweg een baan hebt gevonden die je gewoon veel leuker vindt. Wat het ook is: houd het in het afscheidsgesprek vooral bij jezelf. Benadruk vooral wat er voor jou positief is aan de nieuwe baan. Ga niet met modder gooien, word niet te emotioneel, uit je frustraties ook niet achteraf op social media en brand niet in het laatste gesprek nog even al je collega’s af. Zo blijf je professioneel, houd je het netjes en maak je bovendien nog kans op een positieve referentie.

Hoe ontslag nemen?

3. Controleer welke opzegtermijn er geldt

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is wel belangrijk om na te gaan welke opzegtermijn voor jou geldt. Doorgaans is de opzegtermijn voor een medewerker namelijk een maand. Maar in sommige situaties wordt hier van afgeweken en kan de werkgever bijvoorbeeld in het contract hebben opgenomen dat die periode langer is. De opzegtermijn mag echter nooit langer zijn dan 6 maanden. En als je een langere opzegtermijn hebt afgesproken, dan is die voor de werkgever twee keer zo lang. Dus is de opzegtermijn voor de werknemer 5 maanden, geldt voor de werkgever een termijn van 10 maanden.

Ook belangrijk om te realiseren: de opzegtermijn begint bij de eerste van de maand. Dus wanneer je 20 december je contract opzegt, start de opzegtermijn per 1 januari en kun je per 31 januari pas weg (bij 1 maand opzegtermijn). Bij een contract voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld een jaarcontract), kun je weg op het moment dat je contract afloopt. In dat geval heb je geen opzegtermijn om rekening mee te houden. Hetzelfde geldt voor de proefperiode overigens.

4. Check openstaande vakantiedagen bij ontslag indienen

Had je net al je vakantiedagen opgespaard om pas aan het eind van het jaar een mooie reis te maken? Dan is de kans groot dat je nog veel vakantiedagen open hebt staan. Soms kun je die dagen ook prima opnemen. Het is echter niet altijd even vanzelfsprekend dat je deze dagen allemaal gebruikt, omdat het er ook voor kan zorgen dat je feitelijk na een week al de deur achter je dichttrekt. Als dit niet reëel is, kan een werkgever hiertegen bezwaar maken. Het is dus belangrijk dat je hier goede afspraken over maakt, zodat je in elk geval ervoor kunt zorgen dat je je werkzaamheden goed kunt overdragen en op een verantwoordelijke manier uit elkaar gaat.

Bovendien is het wel heel fijn om er even tussenuit te kunnen, voordat je met je nieuwe baan start. Dat geeft je de kans om op adem te komen en kun je uitgerust aan je nieuwe functie beginnen. Er zal genoeg op je pad komen waar je de energie daarna voor nodig hebt.

5. Hoe ontslag nemen zonder nieuwe baan

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je vertrekt, maar nog geen nieuwe baan hebt gevonden – zelf ontslag nemen dus. Bijvoorbeeld als je per direct ontslag indient. In dat geval is het belangrijk om je te realiseren dat er in zo’n geval sprake is van verwijtbaar ontslag. En dat betekent dat je géén recht hebt op een ww-uitkering. Dit geldt ook wanneer je wel een nieuwe baan hebt gevonden, maar wanneer daar vervolgens erg snel een ontslag plaatsvindt. Als dit gebeurt, zal er door het UWV beoordeeld worden of je, ten tijde van het opzeggen van de baan daarvoor, een reëel vooruitzicht had op een baan voor op zijn minst een half jaar. Als de conclusie wordt getrokken dat dit niet het geval is, kan het dus zo uitpakken dat je geen ww-uitkering krijgt.

ontslag met wederzijds goedvinden en ontslag nemen zonder nieuwe baan

6. Ontslag indienen met wederzijds goedvinden

In sommige gevallen zijn er zogenoemde bijzondere omstandigheden waardoor je ontslag hebt moeten nemen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je met je partner moest verhuizen waardoor de woon- werkafstand nu buiten proportioneel groot is geworden. Dit kan het gevolg zijn als de organisatie waar je partner werkt gaat reorganiseren of zich op een andere locatie gaat vestigen. Wat ook mogelijk is, is dat je ziek bent geworden door je werk. Bijvoorbeeld door pestgedrag van collega’s of omdat je overwerkt bent en in een burn-out terecht bent gekomen.

Realiseer je wel altijd dat je dergelijke omstandigheden moet kunnen bewijzen en dat dit in sommige gevallen niet altijd even eenvoudig is. Het UWV kan je er verder bij helpen. Ook kun je aankaarten bij je werkgever of die akkoord gaat met een ontslag met wederzijds goedvinden. Dan houd je namelijk wel recht op een eventuele uitkering.

7. Hoe ontslag nemen tips – een consultant inschakelen

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan en je bent er klaar voor om ontslag in te dienen bij je huidige werkgever, doe je er altijd goed aan om een externe partij in te schakelen. Niet alleen heb je dan direct een groot scala aan vacatures op een rij, van (onze) consultants mag je ook verwachten dat zij je advies kunnen geven over hoe je je ambities kunt waarmaken, hoe de arbeidsmarkt in elkaar zit, welke contractvoorwaarden er mogelijk zijn en vooral ook: welke interessante werkgevers naar je op zoek zijn. Daarnaast kunnen zij je verder helpen bij de voorbereiding op het sollicitatiegesprek, de onderhandelingen en alle eventuele andere (rand)zaken waar je tegenaan kan lopen.

Genoeg tips of wil je er graag nog meer over lezen? Of misschien meer weten over solliciteren? We helpen je graag verder op &Work. &Work begeleidt je naar werk dat past bij je ambities, wensen, talenten en persoonlijkheid—jouw wereld.

Tags: ,