Op de fiets of in de file – ICT’ers zijn het meest ongelukkig over hun reistijd. Jij ook?

Sta jij dagelijks uren in de file of spring je op de fiets naar je werk? Ben je hopeloos verloren als de trein vertraging heeft of zit jouw werkgever juist aan het einde van de straat? Kortom: wat is jouw reistijd en hoe ‘standaard’ is die afstand eigenlijk? Wij namen het voor je onder de loep aan de hand van de statistieken van het CBS!

Ook méér uit je werk halen?

Check vacatures van 300+ verschillende bedrijven.

Welke baan zoek je?

Locatie?



Nieuwste vacatures:

Junior Sales Consultant

&Work, Amsterdam

Dossierbeheerder/Accountant (m/v)-met ervaring

De Voeght Consulting, Grobbendonk

Full Stack Developer

OutSmart B.V., Nieuwegein

Bekijk alle vacatures van &Work >

Gemiddeld woon-werkverkeer

Onderzoeksbureau CBS zocht eind 2017 haarfijn uit welke afstand de gemiddelde Nederlander moet overbruggen om op zijn werk te komen. Het gemiddelde woon-werkverkeer in Nederland bedraagt 22,6 kilometer, zo blijkt. En 4 op de 10 werknemers in Nederland hoeft zijn woonplaats niet eens uit. Dus sta jij wel elke dag in de rij om je naar een ander deel van het land te verplaatsen? Dan is het helemaal niet zo’n gek idee om eens uit te kijken naar een job dichter bij huis.

Pick your style

Met een Segway, op een hoverboard of misschien wel met een Lopifit door de straten. De manier waarop jij de afstand tot je werk weet te overbruggen, zal ook een belangrijk aspect van de ervaring zijn. Wat het meest gebruikte vervoersmiddel is, zal je misschien niet verrassen. Van al deze kilometers woon-werkverkeer, wordt driekwart per auto afgelegd. Hiermee zijn mensen gemiddeld zo’n 34 minuten onder de pannen (als je niet met panne komt te staan, that is). Natuurlijk zijn er ook nog genoeg werknemers die zich in het openbaar vervoer wagen. Zo komt 10% met de trein. En dacht je dat wij zo’n fietslandje waren? Dan valt dit je misschien vies tegen. Slechts 6% van de Nederlanders draaft met zijn stalen ros richting werk.

Regiogebonden

Wat je ongetwijfeld níet zal verbazen, is dat de afstand die je aflegt enorm afhangt van waar je woont. Liggen de banen in jouw regio voor het oprapen of word je eigenlijk al gedwongen om de weg op te gaan? Zo wonen de mensen in de Randstad en Noord-Brabant over het algemeen minder ver van hun werk af dan op andere plekken in het land. De meeste mensen lijken ook liever te willen verhuizen, dan dat ze elk dag een flink eind moeten reizen. Steden groeien daardoor uit hun voegen en de buitengebieden lopen steeds verder leeg. Helaas, daar gaat ons mooie uitzicht over de landerijen.

ZZP’ers

Als ZZP’er hoef je meestal niet een heel eind te reizen om fris op je werk te kunnen verschijnen. Dikke kans dat je werkt vanuit huis of misschien heb je een flexwerkplek gevonden die je past. Omdat het vaak niet uitmaakt waar je jouw werkzaamheden afhandelt, kun je in elk geval een werkplek uitzoeken dichtbij huis. Maar als je regelmatig op pad moet naar bijvoorbeeld opdrachtgevers of als je veel in het veld moet zijn voor onderzoek, kan de reistijd natuurlijk alsnog aardig oplopen. ZZP’ers zijn in het reistijdenonderzoek van het CBS overigens niet meegenomen.

Zijn de cijfers veel veranderd?

In de periode 1985 tot 2008 nam de gemiddelde woon-werkafstand toe van 15 naar 22 kilometer. Maar sinds dat moment stagneert de groei. De reden dat het eerder wel flink toenam, lijkt vooral te liggen aan inkomensgroei en de opkomst van de leaseauto. Ineens kon men zich die dure ritjes permitteren. Dat de groei ook een moment van stagnatie kent, is eveneens te verklaren. Verkeerspsycholoog Tertoolen noemt dit: ‘de wet van behoud van reistijd’. Deze wet schrijft namelijk voor dat mensen het acceptabel vinden om zo’n 70 tot 90 minuten per dag onderweg te zijn. En daarbij gaat het bovendien om álle verplaatsingen. Dus ook dat ritje naar de Appie, sportschool of het bezoekje naar pa en ma vallen eronder.

ICT’er meest ongelukkig met reistijden

De meeste werknemers vinden de afstand die ze dagelijks naar ‘de baas’ afleggen prima. 60% is tevreden over de reistijd en 30% is zelfs zeer tevreden. En die mensen die wél elke dag met lood in de schoenen de deur uit stappen? Het zijn vooral ICT’ers! De groep die niet tevreden is, bestaat namelijk voor 17% uit ICT-mannen en -vrouwen. Best bijzonder eigenlijk, gezien juist voor deze groep veel werkmogelijkheden zijn.
Word jij ook sip van elke dag lang in de auto zitten? Ben je feitelijk misschien wel een dag langer aan het werk omdat je per week 8 uur in de auto zit? Misschien heb je wel een kindje gekregen en wil je die graag wat meer zien. Of je baalt enorm van andere weggebruikers ’s ochtends vroeg. Wat jouw motivatie ook is: dichterbij je werk gaan wonen is een optie. Maar het loont misschien ook wel om op zoek te gaan naar een interessante job in de buurt. Zoek dan direct naar een bedrijf met de meest aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.
Bron: CBS

Tags: ,