Goede en positieve eigenschappen noemen tijdens je sollicitatiegesprek (met lijst)

Goede eigenschappen sollicitatie

De kans dat de vraag of je goede en positieve eigenschappen van jezelf kunt benoemen komt tijdens je sollicitatiegesprek is erg groot. Hoe je deze vraag beantwoordt is helemaal aan jou. Vaak is het noemen van goede eigenschappen in je sollicitatie nog moeilijker dan het benoemen van je minder goede eigenschappen; je wil niet onzeker overkomen maar ook zeker niet arrogant. Het vinden van de juiste balans is daarom soms lastig maar een goede voorbereiding kan je gesprek kan al een stuk verder helpen. Daarom hebben wij voor jou een paar positieve eigenschappen opgeschreven die jij zou kunnen noemen tijdens je sollicitatiegesprek. We beginnen met een positieve eigenschappen lijst.

Positieve eigenschappen lijst

Hieronder vind je een goede eigenschappen lijst met mogelijke positieve eigenschappen die je zou kunnen noemen als antwoord op de vraag of je een aantal goede eigenschappen van jezelf kunt noemen. Het is hierbij ook slim om een voorbeeld te bedenken van een moment in je werk waarop deze positieve eigenschap in jou naar voren komt voordat je gaat solliciteren. Een stukje zelfkennis.

  • Stressbestendig: tegenwoordig vind je nog maar weinig beroepen die volledig stressloos zijn. Daarom is het voor veel werkgevers belangrijk dat werknemers goed met stressvolle situaties kunnen omgaan. Stressbestendigheid is daarom in veel beroepen een waardevolle positieve eigenschap om te bezitten.
  • Initiatiefrijk: initiatief nemen is in veel functies een gewenste goede eigenschap. Hiermee toon je namelijk niet alleen initiatief, je laat ook zien dat je creatief kunt denken, zelfstandig werkt en niet bang bent om fouten te maken.
  • Resultaatgericht: het gaat niet altijd om het resultaat maar binnen veel bedrijven is het toch één van de belangrijkste aspecten. Daarom is resultaatgerichtheid een goede eigenschap als je met deadlines en targets werkt. Je kent je prioriteiten en laat je niet gauw afleiden van je doel.
  • Besluitvaardig: knopen kunnen doorhakken, dat is een sterke eigenschap om te bezitten wanneer je bijvoorbeeld een leidinggevende functie bekleedt. Hiermee zorg je ervoor dat processen vlotter lopen en dat projecten ook daadwerkelijk op tijd worden afgerond.
  • Organisatietalent: deze positieve eigenschap gaat niet alleen over het organiseren van evenementen of vergaderingen, als organisatietalent kun je ook je eigen werk perfect plannen. Je weet precies welke elementen bijdragen aan een gestroomlijnd team en weet je deadlines vaak te halen.
  • Teamspeler: tenzij je ZZP’er bent is het werken in een team een groot onderdeel van je functie. Goed kunnen samenwerken met je collega’s is essentieel wanneer je deel uitmaakt van een team. Deze goede eigenschap is daarom waardevol in een functie waarin je samenwerkt met collega’s in meerdere disciplines.

Goede eigenschappen zijn persoonlijk

Voordat je een compleet woordenboek aan goede eigenschappen in je sollicitatie slingert, is het belangrijk om uit te zoeken wat de eigenschappen precies betekenen en of jij ze inderdaad wel bezit. Hier kun je achter komen door bijvoorbeeld je omgeving te vragen naar feedback op jouw werkhouding en persoonlijkheid, maar er bestaan ook verschillende (online) tests die je zou kunnen invullen. Op die manier zorg je ervoor dat je geen onwaarheden vertelt wanneer je positieve eigenschappen moet noemen in je sollicitatiegesprek.

Is een bepaalde goede eigenschap gewenst voor de functie waarop jij solliciteert, maar bezit je simpelweg die eigenschap niet. Geen nood, als je genoeg energie steekt in jezelf verbeteren en sturen op het eigen maken van een positieve eigenschap kun je deze alsnog aan jezelf toeschrijven. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je dit graag in je nieuwe functie wil oefenen.

Bewust van jouw positieve eigenschappen

Zodra je je bewust bent van de positieve eigenschappen die je bezit, wordt het makkelijker om in een sollicitatiegesprek over jezelf en je kwaliteiten te vertellen. Jouw zelfkennis is namelijk gegroeid en je weet precies op welke vlakken jij goed inzetbaar bent. Hierdoor kan je zelfvertrouwen ook een boost krijgen zonder dat je té zelfverzekerd overkomt. Iemand die weet waar hij/zij goed in is, is voor een werkgever erg prettig.
Je eigen goede eigenschappen kennen heeft nóg een voordeel: je weet bij het zien van een vacature of de functie bij je past of niet. In bijna elke vacature vind je namelijk een competentielijst of met de vereiste of gewenste eigenschappen.
goede en positieve eigenschappen op cv benoemen voor je sollicitatie

Goede eigenschappen op cv vermelden?

Met een goede voorbereiding en de nodige zelfkennis kun je met een positief gevoel je sollicitatiegesprek ingaan. Je weet wat jouw goede karaktereigenschappen zijn. Je hebt namelijk al je goede eigenschappen op je cv vermeld, dus vergeten kun je ze niet. Laat tijdens het gesprek ook vooral zien dat je weet waar je goed in bent maar hou het bescheiden. Zo word jij de perfecte kandidaat voor die functie!
Meer weten of je goede en positieve eigenschappen? Doe de gratis persoonlijkheidstest op &Work.

Tags: ,