9 unieke wervingscampagnes: werf personeel op een originele manier

Personeel werven is voor ieder bedrijf belangrijk. Of je nu een kleine start-up runt of een grote multinational: nieuw personeel ga je vroeg of laat nodig hebben. Soms als vervanging van vertrekkende werknemers, in andere gevallen om je team uit te breiden. Maar hoe werf je personeel op een manier die past bij jouw bedrijf, cultuur & mensen? In dit artikel slaan we de gangbare wervingsmethodes even over. In plaats daarvan hebben we de negen gekste, origineelste en meest unieke wervingscampagnes van (bekende) bedrijven voor je op een rij gezet. Laat je inspireren!

Op een originele manier personeel werven?

De war for talent is de afgelopen jaren steeds verder aangewakkerd; de vraag naar specialisten is groot, het aanbod een stuk kleiner. Dit maakt dat je als bedrijf je nek uit moet steken om het talent aan te trekken dat je zoekt. Maar hoe? Met een unieke wervingscampagne, en door op een originele manier personeel te werven, vergroot je je kans op toptalent.

Maar op een originele manier personeel werven is niet altijd makkelijk. Het is daarom vaak een kwestie van vallen en opstaan: wat werkt, en wat niet? En als je eenmaal jouw unieke wervingsmethode hebt gevonden, is het belangrijk dat je meegaat met de trends op de arbeidsmarkt. Daarom: wees creatief, flexibel en durf risico’s te nemen.

9 unieke wervingscampagnes

Deze negen organisaties proberen op een onorthodoxe manier de beste kandidaten te vinden voor hun openstaande vacatures. Soms brutaal, soms gewaagd, soms gewoon heel slim – maar stuk voor stuk originele wervingscampagnes.

1. Google: zoektermen als indicatie voor talent

Ook als het aankomt op creatieve wervingscampagnes kunnen we niet om Google heen. Omdat het bedrijf in 2015 personeel zocht in een markt die zo overspannen was, namelijk de IT, bedacht Google een manier om doelgericht zeer specifiek talent te bereiken. 

Max Rosett, IT’er in wording, typte in Googles zoekmachine een vrij specifieke programmeerterm in. De zoekresultaten verschenen, zoals gebruikelijk – maar toen gebeurde er iets merkwaardigs. De pagina werd opgebroken en midden in beeld verscheen een banner met de tekst ‘You’re speaking our language. Up for a challenge?

Max dacht: ‘Ja!’. Hij kwam terecht in foo.bar, een programmeeromgeving, waar hij een aantal opdrachten moest uitvoeren. Vervolgens werd hem gevraagd zijn contactgegevens door te geven. Een paar dagen later had hij een recruiter van Google aan de telefoon – en weer 3 maanden later had hij een baan bij Google.

2. Snapchat: developers bij concurrenten weglokken

In Silicon Valley barst het van de techbedrijven. Daar zitten een paar grote jongens tussen, met genoeg budget om dure specialisten te kunnen betalen. Maar ook al heb je nog zoveel geld – het aantal specialisten van topniveau is niet eindeloos.

Snapchat is één van die bedrijven. Het bedacht een gewiekste wervingscampagne om medewerkers bij concurrenten weg te halen via geo-targeting. Door in zijn eigen app een filter te tonen aan gebruikers die zich in de omgeving van de hoofdkantoren van concurrenten bevonden, probeerde Snapchat werknemers van Uber, Twitter, Pinterest en Airbnb te bereiken.

Snapchat-gebruikers die zich in de buurt van het Uber-kantoor bevonden, kregen een filter voorgeschoteld met de tekst ‘This Place Driving You Mad?’. Bij het kantoor van Airbnb kwam de tekst ‘Not Sleeping Well?’ tevoorschijn; bij Twitter was het ‘Fly Higher!’ en bij Pinterest ‘Feeling Pinned Down?’ Recruitment in het app-tijdperk, in optima forma.

3. Jet: virtuele rondleiding voor kandidaten

Hoe kun je bij het werven van personeel het best je bedrijfscultuur aan elke kandidaat tonen? Een uitgebreide rondleiding is in de meeste gevallen niet haalbaar. Het Amerikaanse online shopping-platform Jet koos daarom in 2015 voor de optie die hier het dichtst bij komt: virtueel een week meekijken bij het bedrijf.

Je krijgt als kandidaat via een aantal 360 graden-video’s een levensecht beeld van alles wat er bij Jet gebeurt. Van een meeting met de CEO tot een personeelsfeestje: kandidaten kunnen er bijna echt bij aanwezig zijn.

Het idee komt voort uit de bedrijfsfilosofie, die uitgaat van het persoonlijke element. Zo heeft Jet een chief people officer en een director of talent experience. Alles om ervoor te zorgen dat het bedrijf een leuke werkplek is voor elke werknemer. Als het op wervingscampagnes aankomt, is dit een bijzonder goede.

4. IKEA: inside-the-box recruitment

De wervingscampagne die IKEA in 2011 voerde voor zijn nieuw te openen megastore in Sydney, is niet te vergelijken met andere wervingsstrategieën. Met hulp van reclamebureau The Monkeys wist de Zweedse meubelmaker 4.285(!) sollicitanten te genereren voor de nieuwe vestiging.

De vacature werd door de kandidaat zelf meegenomen, zonder dat hij of zij het door had. Een inventieve manier om van je klanten, sollicitanten te maken. In de video wordt duidelijk hoe deze unieke wervingscampagne in z’n werk ging. 

IKEA nam 280 sollicitanten aan, en kon al snel de nieuwe winkel openen.

5. Het Zweedse leger: zwarte doos als magneet

Alweer een Zweeds voorbeeld: het nationale leger. Met als uitgangspunt dat wie in het leger wil, zich moet willen opofferen voor een ander, werd een grote zwarte doos neergezet in het centrum van Stockholm. In de doos zat iemand opgesloten, en de enige mogelijkheid om diegene eruit te krijgen, was door zijn plaats in te nemen.

De actie sloeg aan en kreeg volop aandacht op social media en internet. Talloze mensen namen vrijwillig plaats in de doos; ze kwamen er zelfs van heinde en verre voor naar Stockholm.

Het doel van de actie was het rekruteren van kandidaten voor het Zweedse leger. Lukte dat? Nou en of. Het dubbele van het vooraf ten doel gestelde aantal kandidaten meldde zich aan.

6. Uncle: werven is een spelletje

Het Deense reclamebureau Uncle (tegenwoordig Uncle Grey) zocht in 2011 een front-end developer. Toen de reguliere wervingskanalen niets opleverden, besloot het bureau na te gaan denken over een wervingscampagne waarmee het zo dicht mogelijk bij zijn doelgroep kon komen.

‘Waar houden developers van?’, vroeg Uncle zich af. Het antwoord was even stereotiep als logisch: gamen. Uncle nam contact op met de makers van een destijds populaire videogame én met de beste gamers. Via hen bracht het bedrijf zijn vacature in-game onder de aandacht bij potentiële kandidaten.

Het bleek een gouden zet. Tussen de 50 sollicitanten zat de ideale kandidaat, die niet veel later bij het bureau begon.

7. eBay & Flickr: boodschap verstopt in broncode

Het feit dat diverse websites deze wervingscampagne gebruiken, maakt het per definitie natuurlijk niet meer uniek. Desondanks is het de moeite van het vermelden waard.

The Guardian, eBay, PayPal, Flickr en Mozilla ‘verstoppen’ een wervende boodschap in de broncode van hun website. De broncode van (deze) websites is met twee klikken te bereiken: rechtermuisknop > paginabron weergeven.
wervingscampagnes van the Guardian

De doorsnee bezoeker zal niet zo snel een kijkje nemen bij de broncode, maar voor developers kan deze wél interessant zijn. Door hier te laten weten dat ze op zoek zijn naar nieuwe specialisten, doen bovenstaande bedrijven een poging zo dicht mogelijk bij hun doelgroep te komen.

8. Uber: programmeeropdracht tijdens taxirit

Taxibedrijf Uber kwam eerder in dit artikel al voorbij, als ‘slachtoffer’ van de creatieve wervingscampagne van Snapchat. Uber zelf is ook niet voor één gat te vangen, als het op recruitment aankomt.

Sinds kort schotelt het bedrijf gebruikers van zijn app in bepaalde grote Amerikaanse steden een onverwachte uitdaging voor: Code on the Road.
wervingscampagne van Uber
Wie tijdens een taxirit de Uber-app opent, heeft de kans via een aantal korte programmeeropdrachtjes te laten zien dat hij of zij een potentiële kandidaat voor het bedrijf is. Na het volbrengen van drie opdrachten, wordt gevraagd of je geïnteresseerd bent in een functie bij Uber. Wie zijn gegevens achterlaat, wordt door het bedrijf benaderd.

9. Heineken: virtueel sollicitatiegesprek

Biergigant Heineken voerde een bijzondere wervingscampagne: Go Places. De campagne leidde geïnteresseerde kandidaten door een interactief virtueel sollicitatiegesprek. Aan de hand van een aantal vragen werd het karakter van de kandidaat bepaald, om zo te ontdekken of dit matchte met het bedrijf.

Hoewel de campagne een humoristische inslag heeft, word je als kandidaat wel degelijk warm gemaakt voor een baan bij Heineken. Het originele, mooi vormgegeven virtuele sollicitatiegesprek mist op deze manier zijn doel niet.

Heineken presenteert zichzelf als aantrekkelijke werkgever; een perfect voorbeeld van employer branding.

Welke unieke wervingscampagne kies jij?

Bovenstaande negen wervingscampagnes zijn, elk op zijn eigen manier, inspirerend genoeg voor jou als werkgever. Zoek je écht goede specialisten? Dan is het online zetten van je vacature of het afstruinen van LinkedIn soms gewoon niet genoeg. De beste kandidaten hebben namelijk meestal al een baan.

Door jezelf te onderscheiden, je van je meest originele kant te laten zien of op een ongebruikelijke manier je vacature bij de juiste doelgroep terecht te laten komen, open je deuren die anders gesloten zouden blijven. Je kunt mensen nieuwsgierig maken, ook al zitten ze goed op hun plek bij hun huidige werkgever.

Haal nu niet meteen je vacatures offline en beëindig ook niet je LinkedIn Recruiter-abonnement, maar vraag jezelf eens af op welke gekke, nieuwe of bijzondere manier jouw bedrijf nieuwe werknemers zou kunnen vinden. Voor je het weet is je team weer wat sterker geworden en kan je organisatie verder groeien.

Heb je naast een unieke wervingscampagne extra hulp nodig bij het werven van nieuw personeel? Neem dan een kijkje op &Work voor werkgevers, en ontdek wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen!

Tags: ,

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen