Referral recruitment — Voorbeelden en 7 handige tips

referral recruitment

Referral recruitment, wat is dat precies? De huidige arbeidsmarkt vraagt om een creatieve én multidimensionale aanpak voor de werving van nieuwe collega’s. De concurrentie is namelijk moordend; met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en tot de verbeelding sprekende bedrijfsculturen wordt talent door grote merken weggeroofd bij bedrijven die de aandacht vooral op andere dingen richten  — of simpelweg de budgetten niet hebben voor goede employer branding. Referral recruitment kan juist voor die bedrijven uitkomst bieden. 

Het werven via zo veel mogelijk kanalen draagt bij aan een zo divers mogelijke talentpool, wat weer zorgt voor een zo groot mogelijke kans op het succesvol aannemen van een nieuwe collega. Maar welke wervingskanalen kies je? Naast LinkedIn (79%) en de eigen recruitmentsite (68%) wordt referral recruitment door 61% van de recruitment professionals genoemd als het belangrijkste kanaal om nieuwe medewerkers te werven. Reden genoeg dus om je pijlen ook op deze wervingsstrategie te richten!

Maar wat houdt referral recruitment in, en waarom zou je het in moeten zetten binnen jouw recruitmentstrategie? En vooral: hoe? Dit artikel geeft je antwoord op deze vragen. Aan de hand van een aantal definities, handige praktijkvoorbeelden en direct inzetbare tips maken we je wegwijs in de wereld die referral recruitment heet.

Wat is referral recruitment?

Referral recruitment is het werven via het netwerk van je eigen medewerkers: werven via het ‘informele circuit’. Het is één van de oudste manieren om je personeelsbestand uit te breiden; een soort ‘ons-kent-ons’ – en daarmee een heel logisch en vertrouwd kanaal om interessante mensen te spreken. Bovendien: wie kan er een betere voorselectie doen van geschikte kandidaten, dan de mensen die al bij je werken? Zij weten als geen ander wat er reilt en zeilt binnen het bedrijf, en wat voor eigenschappen een nieuwe medewerker beslist moet hebben.

Referral recruitment betekenis

De betekenis van referral recruitment is dus het verwijzen (to refer) van potentiële nieuwe collega’s vanuit het huidige personeelsbestand. Als je medewerkers trots zijn op het bedrijf waar ze werken, zullen ze hierover vertellen in hun vrienden- en kennissenkring en zo ‘untapped talent’ aanspreken: mensen die misschien niet actief, maar wel latent werkzoekend zijn. Mensen die jij normaal gesproken nooit op sollicitatiegesprek zou krijgen, maar nu ineens wel binnen handbereik liggen.

referral recruitment

Wat zijn de voordelen van referral recruitment?

De voordelen van referral recruitment zijn zeker noemenswaardig. Maar naast de genoemde voordelen, is referral recruitment ook gewoon een slimme aanvulling op je wervingsstrategie.

1. Sneller aannemen

Doordat je al weet wat voor vlees je in de kuip hebt, zijn er minder gesprekken nodig om tot een aanname te komen (of om te besluiten dat er toch geen match is).  

2. Enthousiaste mensen op gesprek

Doordat sollicitanten in aanraking zijn gekomen met je bedrijf en vacatures via een vriend, vriendin, familielid of kennis, zal het enthousiasme voor de baan hoog zijn. Hij of zij heeft namelijk al indirect kennis kunnen maken met de cultuur en mensen binnen je bedrijf. 

3. Betere specialisten aannemen

De voorselectie wordt eigenlijk al uitgevoerd door je medewerkers, waardoor je alleen echte toppers aanneemt. Je huidige medewerker heeft belang bij een leuke collega, en wil bovendien niet de mist ingaan door een slechte suggestie te doen.

4. Minder kosten per aanname

Als je het netwerk van je eigen medewerkers in kunt zetten, ben je geen kosten kwijt aan uitgebreide accounts op bijvoorbeeld LinkedIn. Als je de juiste aanknopingspunten hebt, is via-via werven dus altijd goedkoper.

5. Gemakkelijker inwerkproces

Omdat je nieuwe medewerker al via een bestaande medewerker over je bedrijf heeft gehoord, hoef je minder uit te leggen over manieren van werken en de bedrijfscultuur, en voelt hij/zij zich sneller op zijn/haar plek. Bovendien kent de nieuwe medewerker al iemand binnen het bedrijf! 

6. Bevordering van de werknemersbetrokkenheid

Werknemers die via een aanbeveling binnenkomen, blijven gemiddeld genomen langer zitten dan anderen. Daarnaast voelen de medewerkers die uit hun eigen netwerk kandidaten aandragen zich meer verbonden met het bedrijf als er iets met hun suggesties gedaan wordt. Zowel referrals (de mensen die aangedragen worden) als referrers (de mensen die aandragen) zijn beter gemotiveerd en voelen zich meer betrokkenbij je bedrijf. Daarnaast bevordert samen uitkijken naar nieuwe medewerkers de algehele employee engagement.

Referral recruitment voorbeelden

Hoe pakken bedrijven referral recruitment aan? We geven je twee voorbeelden van bedrijven die referral recruitment als prominent punt op hun wervingsagenda hebben staan: het internationaal befaamde Apple en creatieve grootmacht Buffer. Beide met een heel eigen aanpak.

Apple: referral recruitment rijkelijk belonen

Als er een bedrijf is dat referral recruitment tot een kunst heeft verheven, is het Apple. Werven via eigen medewerkers is hier de belangrijkste vorm van recruitment gebleken over de jaren. De tech-gigant is zelfs één van de bekendste bedrijven die een formeel employee referral program heeft: een beloningsprogramma, waarmee medewerkers extra getriggerd worden om in hun eigen netwerk rond te kijken voor nieuwe aanwinsten op de werkvloer.

Waar je binnen Apple’s beloningssysteem in de beginjaren alleen maar tokens voor de on-campus store kon verdienen, is dat tegenwoordig wel wat anders: naar verluidt kunnen medewerkers nu substantiële bonussen verdienen met het aandragen van een nieuwe medewerker. Hoeveel krijgen medewerkers dan uitgekeerd? Online bronnen vertellen ons dat het gaat om bonussen van $250 tot maar liefst $5000, waar natuurlijk nog wel netjes belasting over moet worden betaald.

Zoeken in ongebruikelijke hoeken

Naast het bieden van financiële prikkels helpt Apple zijn medewerkers ook graag om creatief te zijn in manieren om met topkandidaten in aanraking te komen.

Ben je die middag geholpen door een briljante ober, die nét even die stap extra voor je zette en je verraste met zijn vriendelijke manier van werken? Dan heeft Apple speciale visitekaartjes, die je aan die ober kunt geven – waardoor Apple met hem in contact kan komen. De beste nieuwe medewerkers vind je nu eenmaal soms in onverwachte hoeken.

referral recruitment voorbeeld Apple

Buffer: referral recruitment en verhalen van werknemers

Buffer, het bedrijf achter diverse slimme socialmediatools, zet ook hoog in op referral recruitment. Via eigen medewerkers spreekt het bedrijf professionals aan op een persoonlijke, positieve en effectieve manier. De unieke verhalen van medewerkers staan namelijk centraal in de wervingsaanpak van Buffer. 

Op een speciaal daarvoor ingerichte pagina worden de verhalen van werknemers uitgelicht, en wordt er actief gestuurd op interactie. Je kunt dus in gesprek gaan met je toekomstige collega’s! Natuurlijk is de strategie van Buffer niet honderd procent referral, aangezien ook mensen van buiten de bestaande netwerken worden aangesproken, maar de persoonlijke benadering kan toch onder referral recruitment geplaatst worden. 

Blije medewerkers zijn de beste reclame

Bovendien zijn de medewerkers van Buffer zo tevreden, dat ze dit ook op alle socialmediaplatformen laten zien! Collega’s zijn familie. En met een goed ingericht referral-recruitmentprogramma worden huidige medewerkers aangespoord om niet alleen promotie te maken voor het bedrijf, maar ook om actief mensen binnen hun netwerk te benaderen voor een nieuwe baan. Buffer levert het bewijs dat de beste promotie van je werkgeversmerk toch echt geleverd wordt door tevreden medewerkers.

7 handige tips voor succesvol referral recruitment

Wil je zelf aan de slag met referral recruitment, maar heb je nog geen idee hoe je dit vorm moet geven? Of je nu een formeel employee referralprogramma wil starten, of je medewerkers intrinsiek wil motiveren om bij te dragen in je recruitmentstrategie: wij hebben een aantal tips voor je, waarmee je het netwerk van jouw medewerkers maximaal kunt benutten.

Tip 1. Maak één persoon verantwoordelijk voor referral recruitment

Of het nu iemand van HR is, een managementlid, of iemand op de werkvloer: deze persoon geldt als aanspreekpunt, maar ook als vraagbaak waar mensen terecht kunnen als ze interessante aanbevelingen hebben.

Tip 2. Onderzoek wat jouw medewerkers het meest motiveert

Of het nu geld is, erkenning voor hun moeite, fijnere werkplekken, vakantiedagen, gezamenlijke uitjes; een incentive helpt om het aantal aanbevelingen te verhogen. Geen idee wat je medewerkers precies motiveert? Vraag het ze door middel van een enquête.

Tip 3. Informeer je medewerkers over je doelen en resultaten

Hoeveel mensen wil je aannemen? Binnen hoeveel tijd? Hoe wil je dat gaan bereiken? Op welke functies ligt de focus? Naar wat voor type mensen ben je specifiek op zoek? Geïnformeerde medewerkers zijn betere bondgenoten. Vergeet ze vooral niet op de hoogte te houden van geboekte resultaten.

Tip 4. Houd medewerkers continu op de hoogte van openstaande vacatures

Het lijkt zo simpel, maar veel hiring professionals vergeten hun nieuwe vacatures te delen binnen het bedrijf. Gebruik hiervoor een bulletin board (online of offline) of zet het intranet in.

Tip 5. Maak het makkelijk om aanbevelingen te doen

Leg een online meldingssysteem aan, of maak het heel helder bij wie je medewerkers moeten zijn als ze een interessante referral hebben – en welke informatie je van ze nodig hebt. Te veel moeite of onduidelijkheid zorgt voor terughoudendheid in referral recruitment.

Tip 6. Houd medewerkers op de hoogte

Heb je al een gesprek gehad met die kennis van ze? Wordt hij/zij aangenomen of niet? Door referrers bij het hele proces te betrekken, zullen ze sneller nog eens iemand voorstellen.

Tip 7. Meet wat referral recruitment opbrengt

Hoeveel van je nieuwe medewerkers zijn via referral recruitment binnengekomen? Welk deel van je medewerkers doet aanbevelingen? Wat is de kwaliteit van nieuwe medewerkers die binnenkomen via referral recruitment? Meten is weten, en als de cijfers niet naar je zin zijn, kun je acties ondernemen om ze te verbeteren.

Werving voor jouw bedrijf

Wil je tips ontvangen over referral recruitment binnen jouw organisatie? Of heb je op een andere manier hulp nodig bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers voor jouw bedrijf? 

&Work is jouw wervingspartner binnen de sectoren ICT, Techniek, Finance, Legal en Sales.

Tags:

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work
Plaats je vacatures op &Work

Direct talent vinden?

Wil jij direct het juiste talent voor jouw bedrijf vinden? Plaats je vacature op &Work en we nemen contact met je op.

Vacature plaatsen