Salaris IT in complete salariswijzer

Blog &Work Salariswijzer IT

Wat verdient een IT’er? Een niet onbelangrijk onderdeel van je baan is natuurlijk je salaris. Dat je in je huidige functie helemaal op je plek zit en precies doet wat je leuk vindt, hoeft niet te betekenen dat je concessies hoeft te doen in je salaris. Als IT’er zit je aan de goede kant van de weegschaal: jouw talent is namelijk ontzettend in trek bij bedrijven en zij zijn dan ook bereid om hier een prima salaris tegenover te zetten. Het salaris in de IT stijgt daarom de laatste jaren nog steeds gestaag. Maar wat verdient een IT’er precies? Dit verschilt uiteraard per functie, ervaring en opleidingsniveau. In de salariswijzer vind je het gemiddelde maandsalaris waarin deze factoren onder de loep worden genomen.
We hebben een volledige salariswijzer gemaakt waarin je het salaris van de gemiddelde IT’er in één oogopslag kunt achterhalen.

ICT salaris

Er is geen werkveld zo divers als dat van IT; van systeembeheerders en front-enders tot BI-specialisten en back-enders. Om nog maar te zwijgen over alle programmeertalen. En aan al deze functies hangt een prijskaartje. Vaak is dit prijskaartje gebaseerd op bijvoorbeeld het ervaringsniveau van een IT’er. Het is logisch dat een beginnende IT’er nog niet op het salarisniveau van een senior ontwikkelaar zit. Zoals we hierboven al benoemen, ligt dit daarnaast aan het opleidingsniveau, de functie en uiteraard ook aan het specialisme en dienstverband. Wat dan het gemiddelde salaris is? Dat ontdek je allemaal in de salariswijzer.
money ten euros

Salariswijzer IT

Hier vind je verschillende tabellen die aangeven wat het gemiddelde salaris van IT’ers is. De factoren die van invloed (kunnen) zijn op het salarisniveau vormen hierin de onderwerpen.

Functie IT

Functie Gem. salaris p/m
Applicatiebeheerder € 3.260,-
Back-end Developer € 4.200,
Software Tester € 2.750,-
Projectleider IT € 4.750,-
Manager IT € 4.750,-
Technisch Support Medewerker € 2.400,-
Business Intelligence Specialist € 4.250,-
SAP Consultant € 5.250,-
Webdeveloper € 4.700,-
Data Analist € 4.150,-

Deze lijst bevat een aantal van de meest voorkomende IT-functies. Uiteraard zijn er veel verschillende disciplines die binnen de functie ‘back-end developer’ vallen. Het salaris van een software engineer, .NET developer of PHP developer kunnen bijvoorbeeld sterk verschillen. Ook de functie van webdeveloper is vrij breed en je kan je specialiseren in bepaalde richtingen, waardoor het salaris bij de ene persoon heel anders kan zijn dan bij de andere. Dit betekent echter niet dat er geen gemiddelde uit opgemaakt kan worden. Dit geldt ook voor de andere functiegroepen. Dus, staat jouw functie er niet tussen? Zoek dan naar een soortgelijke functiegroep en bepaal of dit overeenkomt met jouw huidige salaris. Houd hierbij wel rekening met je ervarings- en opleidingsniveau. Deze factoren worden hieronder verder besproken.

De gemiddelden laten zien dat hogere functies – die vaak enige ervaring en specifieke kwaliteiten vereisen, zoals IT manager of SAP consultant – een hoger salaris kunnen verwachten. Door de juiste trainingen te volgen en een positieve werkhouding aan te nemen kun je (indien er ruimte voor is) doorgroeien tot manager.

Opleiding

Als we naar het salaris van IT’ers per opleidingsniveau kijken, zien we dat er enig verschil in zit. Een paar jaar geleden was het salaris van een IT’er met een mbo-achtergrond gemiddeld €3.110,-. Met een hbo-achtergrond was dat gemiddeld €3.430,- en met een universitaire achtergrond gemiddeld €3.960,-. 

Deze gemiddelden zijn inmiddels gestegen. Het merendeel van de IT’ers is hbo-geschoold; zij kunnen vandaag de dag rekenen op een goed ICT-startsalaris van ruim €3.000,- en een gemiddeld salaris van €4.000,- (bron: Nationale Beroepengids, 2023). Het salarisniveau stijgt natuurlijk naarmate je meer ervaring opdoet.

money paper and coins

Dienstverband

In de IT vind je verschillende dienstverbanden. Detachering is het meest voorkomend en op dit moment wordt in deze tak ook het meest verdiend. Dit is overigens geen garantie voor het hoogste salaris. Het salaris van IT’ers die detacheringsklussen uitvoeren hangt vaak af van de economische situatie op dat moment. Sterke economie betekent een hoger salaris, maar als het minder goed gaat (denk maar aan de coronatijd) dan kan je salaris ook dalen. 

Daarentegen hebben IT’ers met een vast contract minder te maken met schommelingen in hun salaris. Wel hebben zij de afgelopen jaren te maken met een lichte stijging van hun salarisniveau. We zien ook dat een tijdelijk contract steeds gangbaarder wordt.

Ervaring

IT’ers vind je in alle soorten en maten en van alle leeftijden. De jonge broekies en de oude garde. Maar wat verdien je per gewerkt jaar? De gemiddelden laten zien dat het salarisniveau omhoog gaat naarmate het aantal gewerkte jaren stijgt. Dit is uiteraard te verklaren door de kennis en kwaliteiten die je opdoet en ontwikkelt. Oftewel: ervaring, en dat is wat waard.

Het salaris van IT’ers per ervaringsniveau trekt overigens wel steeds meer naar elkaar toe. Starters beginnen (zoals hierboven al benoemd) vaker met een goed salaris en ervaringsniveau wordt minder vaak gezien als indicatie van de kwaliteiten van een werknemer. Kennis, specialisme en persoonlijke eigenschappen daarentegen worden steeds vaker als belangrijk beschouwd.

Salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

Steeds vaker zoeken IT’ers een baan waarin ze naast een goed salaris ook aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om af en toe thuis te werken, flexibele werktijden of een persoonlijk opleidingsbudget. Soms vertaalt dit zich in een iets lager salaris, maar die afweging kan je voor jezelf maken. Dus of je nu een talentvolle programmeur bent of een ambitieuze webdesigner; jouw IT-functie verdient een goed salaris! Wat vind jij het belangrijkst?

Tags: , , ,

Laat je vacaturetekst gratis checken

Gratis vacaturecheck

Zo vind je sneller de juiste mensen

  • Gratis tips van specialisten
  • Pakkende vacaturetekst
  • 12+ jaar ervaring

Laat je vacaturetekst checken

Plaats je vacatures op &Work